fbp

Do brezplačne dostave vam manjka še 39,98 €.

Zaključi z nakupom
Maščobe od A do Ž

Maščobe od A do Ž

Vse maščobe so sestavljene tako iz nasičenih, kot tudi iz enkrat nenasičenih in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Živila pa potem razvrščamo v te skupine, glede na to, katere maščobne kisline prevladujejo v njihovi sestavi.

Piše: Denis Muić - LCHF od A do Ž

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno:

Maščobe so zdrave in nujno potrebne v prehrani človeka. Brez njih telo ne more dobiti vseh hranil, ki jih potrebuje. In predstavljati bi morale večino zaužitih kalorij. Zagotavljajo nam vzdržljivost, energijo in nas od vseh živil najbolje nasitijo. Naravne maščobe nikoli niso bile škodljive za zdravje in ne povzročajo debelosti!
Obstajajo pa tudi maščobe, ki se jih moramo izogibati. To so t.i. trans maščobe. Teh telo ne potrebuje in imajo številne škodljive učinke na zdravje. Gre za hidrogenirane maščobe, ki jih najdete v margarini, rastlinskih maščobah za peko, slaščičarskih izdelkih, sladkarijah, čipsu…
Maščobe lahko torej razdelimo na:

1.) Nasičene maščobe, ki prevladujejo v hrani živalskega izvora (maslo, smetana, svinjska mast,
      goveji loj, jajca, palmovo olje, kokosovo olje). Te so stabilne tudi pri višjih temperaturah, zato so
      najprimernejše za pripravo hrane.

2.) Enkrat nenasičene maščobe (olivno olje, avokado, orehi, arašidi, oreščki makadamije,
      sončnično olje, repično olje). Te so manj  stabilne in primerne za segrevanje le do srednje visokih
      temperatur.
3.jpg

3.) Večkrat nenasičene maščobe (koruzno olje, sojino olje, laneno olje) sploh niso primerne za
      segrevanje, saj pri visokih temperaturah oksidirajo.

4.jpg

Omega-3 in omega-6

Omega-3 in omega-6 maščobne kisline so sestavni del večkrat nenasičenih maščob, ki so za nas esencialne, kar pomeni nujne za delovanje človeškega telesa. Jih pa telo samo ne more proizvajat, zato jih moramo vnašati s hrano.
Zelo pomembno je razmerje med omega-3 in omega-6, ki jih vnesemo v telo. V preteklosti, ko so ljudje uživali izključno izvorno hrano, je to razmerje znašalo 1:1 in tako bi moralo ostati. Vendar pa danes to razmerje znaša tudi 1:20 v korist omega-6. Do tega je prišlo zaradi povečanega uživanja rastlinskih olj, margarine in žitaric v zadnjih desetletjih. Posledica pa so kronična vnetna stanja v telesu in nastanek srčno žilnih bolezni.
Bogate z omega-3 so ribe (losos, sardela, skuša), orehi in olivno olje.

6.jpg

Katere maščobe torej uživati?

Maščobe iz vseh treh skupin, ki so navedene zgoraj, približno v enakem razmerju. Poudarek naj bo na maščobah, bogatih z omega-3, ki jih najdete v ribah (losos, sardela, skuša), olivnem olju in orehih. Priporočljivo je vsakemu obroku dodati še dve ali tri kapsule prehranskega dopolnila Omega 3.
7.jpeg


NAJNOVEJŠI ČLANKI