Prehransko dopolnilo.
Prehranske zahteve fizično aktivnih ljudi so precej večje, tako v smislu kakovosti kot količine zaužite hrane, v primerjavi s tistimi, ki niso vključeni v nobeno fizično aktivnost. Temeljni problem, ki otežuje izpolnitev zahtev športno aktivnih uporabnikov, je uporaba nizkokakovostnih beljakovinskih virov, ki so v veliki meri rastlinskega izvora. Znano je, da so beljakovine živalskega izvora najbolj dragocen vir aminokislin in imajo visoko biološko vrednost (BV). Fizično aktivni ljudje bi zato morali v svojo prehrano vključevati tovrsten vir beljakovin.
Gold Salmon 12000 Amino Mega Tabs je visokokakovosten hidrolizat beljakovin severnoatlantskega lososa (SPH, ProGo), ki telesu zagotavlja optimalen aminokislinski profil, ki se hitro absorbira v telesu. Z oblikovanjem tega edinstvenega izdelka, so strokovnjaki iz Olimp Sport Nutrition, ki se ukvarjajo z napredno prehrano športnikov, premagali omejitve, ki veljajo za izdelke, ki temeljijo na beljakovinah sirotke in njihovemu hidrolizatu.
Prednosti Gold Salmon 12000 Amino Mega Tabs pred konkurenčnimi aminokislinskimi proizvodi, so naslednje:
1) Vsebuje zelo visok delež beljakovin severnoatlantskega lososa (ProGo), zaradi česar se izdelek zelo hitro absorbira v telo, obenem pa v telesu ne povzorča alergijskih reakcij.
Alergijske reakcije v telesu običajno sprožijo beljakovine z maso 10 kDa ali več. Raziskave kažejo, da masa največjih molekul beljakovin v ProGo ne presega 6,4 kDa. Zato je ta hidrolizat klasificiran kot hipoalergen izdelek, pri katerem je malo verjetno, da bo njegovo uživanje pri uporabniku povzročilo hiperodzivnost imunskega sistema.
Zaradi edinstvene stopnje hidrolize (50% peptidov ima molsko maso manj kot 1000 Da, medtem ko teža 99% peptidov ne presega 3000 Da) je za ProGo značilna takojšnja absorpcija. Zahvaljujoč tej ideologiji pri razvoju izdelka, je biološka razpoložljivost dušika v aminokislinah višja za kar 79%, 74% in 20%, v primerjavi z izolatom sirotkinih beljakovin (WPI) in s hidrolizatom sirotkinih beljakovin z nizko (WPH-Low) ter visoko stopnjo (WPH-High) (Slika 1). Poleg tega je, kot je prikazano v Sliki 2, absorpcija dušika mnogo bolj učinkovita in traja dlje kot pri drugih primerljivih virih beljakovin. Zahvaljujoč temu so mišice precej bolj nasičene z aminokislinami.
Slika 1. BIOLOŠKA RAZPOLOŽLJIVOST DUŠIKA iz aminokislin iz različnih virov beljakovin.
Slika 2. UČINKOVITOST KUMULACIJE / ASIMILACIJE DUŠIKA iz aminokislin iz različnih virov beljakovin v odvisnosti od časa prebave.
2) Ima visoko vsebnost eksogenih aminokislin (EAA), vključno z BCAA.
3) Ima edinstven aminokislinski profil, s posebej visoko vsebnostjo L-arginina (Arg) in L-prolina (Pro), oziroma 3 in 6-krat višjo vsebnostjo kot jo ima hidrolizat beljakovin sirotke (WPH).
- L-arginin (Arg). Njegova vsebnost je 3-krat večja kot pri beljakovinah sirotke. Čeprav je L-arginin relativno eksogena aminokislina, pa njena notranja biosinteza ne more nadomestiti njene nezadostne preskrbe s hrano v primeru povečanih potreb (i, ii), kot je to pri večji telesni aktivnosti, poškodbi ali bolezni. Dokazano je, da L-arginin povečuje sintezo rastnih faktorjev (poliaminov), ki sodelujejo pri tvorbi tkiva, in, kot je dokazano s kliničnimi raziskavami, spodbuja sintezo beljakovin v telesu. Skupaj z glicinom in L-metioninom je vključen tudi v sintezo kreatina. V znanstveni literaturi lahko najdemo poročila o vplivu arginina na povečanje izločanja rastnega hormona (klinični poskusi na zdravih moških; iii)
- L-prolin (Pro). Njegova vsebnost je približno 6-krat večja kot pri beljakovinah sirotke. Najpomembnejša sposobnost prolina, z vidika uporabe te aminokisline v bodybuildingu in športu, je nedvomno njegova regulacija mTOR kinaze (iv), ki vključuje številne pomembne signalne poti, ki jih sprožajo pomembni faktorji, kot so inzulin ali inzulinu podobni rastni faktorji (IGF I in IGF II; v, vi). Druge študije (vii) kažejo, da ima povečanje vsebnosti prolina v prehrani za 2,1%, za posledico povečanje telesne mase z 342 na 411g/dan, kar predstavlja 20% povečanje! Razlog za tako bistveno spremembo je povečano zadrževanje dušika v celicah zaradi prolina - z 1,27 na 1,53g/kg telesne teže.
4) Raziskave kažejo, da 42-dnevno jemanje ProGo-ja v odmerku 16g na dan povzroči povečanje ravni hemoglobina za 14,9% in zmanjšanje indeksa telesne mase za 5,9% (viii), zato ima le ta pomembno vlogo tudi pri preprečevanju debelosti in slabokrvnosti.
5) ProGo je bil izdelan tako, da je njegov vonj po ribah minimalen.
Gold Salmon 12000 Amino Mega Tabs izpolnjuje najvišje standarde proizvodnje visokokakovostnih beljakovinskih in aminokislinskih izdelkov v obliki tablet:
- Izredno visok odmerek (1500 mg) aminokislin v eni sami mega tableti. Ultra visoka koncentracija - 88% vsebine celotne tablete.
- Vsebuje celoten profil proteinogenih aminokislin s pomembnim deležem eksogenih aminokislin (EAA), vključno z razvejeno verigo aminokislin (BCAA), z močnim anaboličnim in antikataboličnim učinkom.
- Minimalna vsebnost maščobe (manj kot 0,1 g v priporočenem odmerku).
*Priporoča se raznolika in uravnotežena prehrana in zdrav način življenja.
Neto količina: 300 tablet
*********
i Castillo L, Chapman TE, Sanchez M, et al. Plasma arginine and citrulline kinetics in adults given adequate and arginine-free diets. Proc Natl Acad Sci U S A. 1993;90:7749-7753
ii Castillo L, Ajami A, Branch S, et al. Plasma arginine kinetics in adult man: response to an arginine-free diet. Metabolism. 1994;43:114-122
iii Besset A, Bonardet A, Randouin G, Descomps B, Passouant P. Increase in Steep related GH and Prl secretion after chronic arginine aspartate administration in Man. Acta Endocrinologica. 99(1): 18-23, 1982
iv van Meijl LE, Popeijus HE, Mensink RP (2010) Amino acids stimulate Akt phosphorylation, and reduce IL-8 production and NF-kappaB activity in HepG2 liver cells. Mol Nutr Food Res
v Hay, N, Sonenberg, N. (2004) Upstream and downstream of mTOR. „Genes Dev”. 18. 16, ss. 1926-1945.
vi Beevers, C, Li, F, Liu, L, Huang, S. (2006) Curcumin inhibits the mammalian target of rapamycin-mediated signaling pathways in cancer cells. „Int J Cancer”. 119. 4, ss. 757-764.
vii Kirchgessner M, Fickler J, Roth FX (1995) Effect of dietary proline supply on N-balance of piglets. 3. Communication on the importance of nonessential amino acids for protein retention. J Anim Physiol Anim Nutr 73:57–65
viii Bomi F, Vekariya S, Dhruv S (2015) A Placebo-Controlled Study of the Impact of Dietary Salmon Protein Hydrolysate Supplementation in Increasing Ferritin and Hemoglobin Levels in Iron-Deficient Anemic Subjects. J Nutr Food Sci 5: 379. doi:10.4172/2155-9600.1000379