Proteini.si
Prikaži 6 izdelkov
BELJAKOVINE

KAZEIN

6 Izdelkov
Kazein je beljakovina, ki jo najdemo v kravljem mleku. Tam zavzema približno 80 % vseh prisotnih beljakovin, ostalo je sirotka. Pomembna značilnost kazeina je, da se počasi prebavlja in postopno sprošča, zato ga športniki, ki trenirajo za moč, najraje zaužijejo pred spanjem.
Kazein pomaga pri rasti in vzdrževanju mišic, spodbuja regeneracijo po vadbi in podpira pri hujšanju. Preverite našo pestro ponudbo prehranskih dopolnil s kazeinom in izkoristite potencial svojega telesa.
Izbrani filtri:
Razvrsti po
6 od 6 izdelkov

 

Kaj je kazein?

Kazein je vrsta beljakovine, ki se naravno nahaja v mleku. Pravzaprav prav kazein mleku daje belo barvo, mlečni izdelki pa imajo zaradi njega po koagulaciji trdno konsistenco. V kravjem mleku ga je okoli 80 odstotkov, najdemo pa ga tudi v jogurtih, siru, skuti in drugih mlečnih izdelkih ter različnih prehranskih dopolnilih (1).

Kazein dobimo, ko iz mleka med postopkom sirjenja izstopi tekoči del – sirotka in večina mlečne maščobe. Kar ostane, je kazein (2).

Kako nastanejo prehranska dopolnila s kazeinom?


Po tem, ko se kazein izloči iz mleka, se ga filtrira, posuši in predela v prah. Kot prah je uporaben tudi v prehranskih dopolnilih, in sicer v treh oblikah: kot kazeinat, kot micelarni kazein in kot hidrolizirani kazein. Končnemu izdelku se nato za boljši okus dodajo še arome in druge snovi, vašim kulinaričnim željam pa je prepuščeno, kam ga boste primešali, da bo obrok kar najbolj slasten.


Kaj se zgodi z kazeinom po zaužitju

Beljakovine sirotke se hitro absorbirajo, kazein pa je povsem drugačen. Velja za počasi prebavljivo beljakovino, kar pomeni, da lahko telesu zagotovi stalno oskrbo z aminokislinami v daljšem časovnem obdobju. A zakaj se kazein prebavlja počasi? V želodcu zaradi vpliva želodčne kisline koagulira, kar pomeni, da dobi želatinasto strukturo. To upočasni absorpcijo oz. prebavljanje (3).

In ravno zaradi te edinstvene lastnosti je kazein priljubljen izbor med športniki in tistimi, ki se ukvarjajo z bodybuildingom, saj lahko pomaga pri obnovi mišic med spanjem ali v daljših obdobjih brez hrane.


Kakšne so prednosti kazeina v športni prehrani

Ker se kazein počasi sprošča v krvni obtok, lahko zagotovi mišicam dolgotrajno oskrbo z beljakovinami. To je še posebej koristno takrat, ko vaše telo potrebuje beljakovine, vendar jih ne dobi takoj, na primer med spanjem ali med dolgimi treningi. Poleg tega kazein pomaga pri preprečevanju razgradnje mišičnega tkiva, kar je ključnega pomena, če želite ohraniti ali povečati svojo mišično maso. Pripomore lahko tudi k občutku sitosti, kar je koristno za vse, ki želite nadzorovati svojo telesno težo ali zmanjšati vnos kalorij.


Kako kazein pospešuje rast mišic

Človeško telo po potrebi počrpa beljakovine iz mišic, da bi prišlo do aminokislin, potrebnih pri različnih biokemijskih reakcijah v telesu. Ta proces se imenuje katabolizem in neizbežno vodi v izgubo mišične mase. Tega si kot športnik gotovo ne želite in ravno kazein je tisti, ki vam lahko pri tem pomaga. Ker je zanj značilna počasna absorpcija, celice oskrbuje s stalno zalogo aminokislin na dolgi rok. Kazein namreč spodbuja anabolične procese namesto kataboličnih in poskrbi za rast mišic – tudi med spanjem. Marsikdo zato uživa kazein pred spanjem, zato se ga je prijelo ime nočna beljakovina (4).


Kako kazein podpira regeneracijo in poveča moč

Vsak športnik, zlasti bodybuilder, stremi k čim večji moči, da bi dosegel zadane cilje tako po vsaki vadbi kot tudi dolgoročno. Seveda pa je težava v tem, da se po naporni vadbi utrudite in naslednji treningi morda niso tako optimalni, ko bi si želeli. Zato je pomembno, da je vaša regeneracija mišic kar najboljša. V času regeneracije se namreč zaceli poškodovano mišično tkivo in nastanejo nove mišične celice (5).

In tudi tu pride prav počasna absorpcija kazeina. Ker telesu zagotavlja zalogo beljakovin in esencialnih aminokislin na dolgi rok, lahko pospeši proces regeneracije, zato ga je še posebej priporočljivo uživati pred spanjem, da se v času nočnega počitka vaša mišična tkiva regenerirajo.


Kako kazein daje občutek sitosti in pomaga pri hujšanju

Vemo, da nam beljakovine dajejo večji občutek sitosti kot ogljikovi hidrati. Pri tem znova izstopa kazein. Dejstvo, da se kazein prebavlja počasneje od drugih vrst beljakovin, vpliva tudi na to, da nam daje daljši občutek sitosti. Mehanizmi za tem so precej zapleteni, a dejstvo je, da nam kazein s tem, ko nam daje občutek sitosti, pomaga pri nadzorovanju apetita in ohranjanju idealne telesne teže (6).


Kako vključiti kazein v vašo prehrano

Kazein je na voljo v različnih oblikah, tudi kot ploščice in napitki – v naši spletni trgovini pa so na voljo predvsem izdelki v obliki prahu. Kazein v prahu je morda najbolj priljubljen, saj ga je mogoče enostavno mešati z vodo ali mlekom, da se ustvari beljakovinski napitek. Lahko ga zaužijete tudi samega ali pa ga dodate v smoothie, h kosmičem, kaši ali v puding. Nanj glejte kot na dodatek jedem in ne kot na glavni vir beljakovin v vaši prehrani.

Kot že omenjeno, ga je priporočljivo uživati pred spanjem zaradi dolgega sproščanja v krvni obtok ali kadarkoli čez dan, ko veste, da več ur ne boste jedli in telo ne bo prejelo zaloge beljakovin. Glede ustreznega odmerka se posvetujte z našimi strokovnjaki, preberite navodila na embalaži ali poiščite informacije pod vsakim izdelkom na naši spletni strani.


Kaj morate vedeti pred izbiro izdelkov s kazeinom

Ko izbirate kazeinske izdelke, je pomembno, da se osredotočite na kakovost in sestavine. Izogibajte se izdelkom z dodanimi sladkorji ter vedno preverite, ali je izdelek preizkušen in potrjeno kakovosten. Čeprav je kazein naravno prisoten v mleku, ga lahko nekateri ljudje težje prebavljajo, zato je pomembno, da poslušate svoje telo in opazujete morebitne neželene učinke.


Kazein v primerjavi z drugimi beljakovinami

Medtem ko je kazein priljubljen zaradi svojega počasnega sproščanja v krvi obtok, je pomembno razumeti, kakšen je v primerjavi z drugimi beljakovinami. Beljakovine iz sirotke se hitro absorbirajo, kar je idealno takoj po treningu, ko telo potrebuje hiter vir beljakovin. Kazein pa je bolj primeren za obdobja, ko telo potrebuje postopno sproščanje beljakovin, kot je npr. med spanjem. Obe vrsti beljakovin, kazein in sirotka, imata svoje prednosti, zaužijte pa jih glede na svoje prioritete.


Kazein in koristi za trening na kratko

To so glavne značilnosti kazeina, ki so pomembne za vaš trening in regeneracijo:

  • kazein se prebavlja počasi in je zato idealen za dolgotrajno oskrbo telesa z aminokislinami;
  • ker spodbuja anabolične procese (rast mišic) namesto kataboličnih (razgradnja mišic), poskrbi za rast mišic tudi med spanjem ali v obdobju, ko dlje časa ne morete uživati beljakovin;
  • ker telesu zagotavlja zalogo beljakovin in esencialnih aminokislin na dolgi rok, lahko pospeši proces regeneracije po vadbi;
  • kazein se prebavlja počasneje od drugih vrst beljakovin, zato nam daje daljši občutek sitosti, kar je idealno pri hujšanju.

Preverite, kako kazein koristi vašemu treningu in iz pestre izbire naše spletne trgovine izberite tistega, ki vam najbolj ustreza!


Viri:

Vir 1: Casein Protein - Uses, Side Effects, and More (webmd.com)

Vir 2: Casein Protein Guide: Types, Benefits, Dosages, & FAQ (muscleandstrength.com)

Vir 3: What Is Casein, and Does It Aid Muscle Growth? (healthline.com)

Vir 4: Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise (National Library of Medicine)

Vir 5: Pre-sleep casein protein ingestion: new paradigm in post-exercise recovery nutrition (Researchgate.net)

Vir 6: Effect of Dairy Proteins on Appetite, Energy Expenditure, Body Weight, and Composition: a Review of the Evidence from Controlled Clinical Trials (National Library of Medicine)

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.