Pripravi se na svojo najboljšo fitnes sezono doslej z našo Back to the Gym akcijo! Več kot 20 izbranih izdelkov po znižanih cenah - do 45% popusta! Nakupuj s popustom!
Splošno o karnitinu, kako nastaja
Karnitin je nujna in naravna telesna spojina, ki se v našem telesu nahaja v prav vsaki celici in povečuje energetski metabolizem in telesno zmogljivost. Nastane iz sinteze dveh esencialnih aminokislin, lizina in metionina. Dobro je poznan v svetu športa, fitnesa in ostalih vadb rekreativnih in profesionalnih športnikov, saj je kot dodatek priljubljen predvsem pri fizično aktivnih ljudeh, ki želijo izgubiti podkožno maščobno tkivo in tistih, ki želijo svojo težo ohraniti na željeni ravni.
Karnitin namreč deluje kot prenašalec maščobnih kislin preko celične membrane in jih usmerja v mitohondrije, kjer se oksidirajo. Ta proces prinaša ogromne količine energije, kar bistveno poveča zmogljivost telesa pri vadbi. Več kot ga je, večja pa je tudi poraba maščobe in manjše je njeno skladiščenje. Poleg tega izboljšuje odpornost proti utrujenosti, regeneracijo mišic in pomaga pri razstrupljanju. Služi pa tudi kot odlična preventivna podpora srčni funkciji in izboljša zdravje srca in ožilja, saj pomaga pri presnovi maščobnih kislin, ki so glavni vir energije srca. S tem blaži tveganje za pojav ishemične bolezni srca in drugih težav z obtočilnim sistemom.
Poznamo pet vrst karnitina:
Sinteza karnitina poteka predvsem v ledvicah in jetrih iz tam pa se prenaša naprej v ostala tkiva. Za proizvodnjo pa so poleg lizina in metionina potrebna tudi druga hranila kot so vitamin C, vitamini skupine B, cink, železo in magnezij. Torej, v telesu z zdravim organizmom se sintetizira oziroma nastaja sam, vendar pa se včasih, zaradi določenih vzrokov, lahko proizvodnja le tega upočasni.
Dejavniki, ki lahko vplivajo na zmanjšano proizvodnjo so:
Zgodovina
Karnitin je bil odkrit leta 1905, ko sta ga ruska znanstvenika Gulevich in Krimberg prvič izolirala iz mišičnega tkiva. Ime je dobil po latinskem izrazu »carnus« - karnitin, kar pomeni meso. Leta 1952 pa sta nemška znanstvenika Scholz in Kunz neodvisno potrdila njegov obstoj, kemijsko strukturo in teorijo njegove sinteze, kar je bistveno pripomoglo k nadaljnjim raziskavam.
V 80. letih so začeli razvijati prve prehranske dodatke, ki so vsebovali L-karnitin, saj so njegove študije pritegnile veliko pozornost športnikov in znanstvenikov.
Kdo, kdaj, zakaj in kako se uživa karnitin?
Kljub temu, da karnitin naravno in endogeno nastaja v našem telesu, ga lahko nekaj zaužijemo tudi z dobro izbrano prehrano.
Živila, ki vsebujejo karnitin:
Največ ga je v živilih živalskega izvora, predvsem v mišičnem tkivu živali, zato so meso in ribe najboljši vir, manj ga pa vsebujejo rastlinska živila. To je tudi razlog, da dopolnjevanje karnitina koristi vegetarijancem in veganom ter seveda tudi ostalim, ki si želijo izboljšati telesno zmogljivost in pokuriti še nekaj dodatne maščobe. Priporočamo ga tudi vsem tistim, ki jih kofein in podobni stimulanti ali dodatki ne ustrezajo, saj gre za naravno snov v našem telesu. Prav zato ga priporočamo tudi uporabnikom, ki trenirajo v večernih urah, saj ne povzroča težav s spanjem.
Prednosti, ki jih športnikom prinaša dodajanja l-karnitina:
• pospešuje izgorevanje maščob in spodbuja njihovo pretvorbo v energijo
• prispeva k zmanjšanju bolečin in regeneraciji mišic
• pripomore k zmanjšani utrujenosti
• pomaga vzdrževati uravnotežen pretok krvi
Izdelki in prehranska dopolnila, ki vsebujejo l-karnitin, so torej namenjen vsem, ki so na dieti in poskušajo shujšati ter se ukvarjajo s športom oziroma imajo aktiven način življenja. So idealen dodatek za pred vadbo, saj najbolj učinkujejo v kombinaciji s telesno aktivnostjo. Lahko jih zaužijete v različnih oblikah, s praktičnimi tabletami ali kapsulami, v praških, ki jih zmešate z vodo ali šumečih tabletah. Če pa vam je ljubši vnos v tekočinah, lahko izbirate med »shoti«, sirupi ali osvežilnimi napitki, ki vsebujejo l-karnitin. Z namenom povečanega kurjenja maščob se jih običajno zaužije pred, med ali po vadbi, vendar jih lahko zaradi ostalih koristi, uporabite tudi kadarkoli tekom dneva. Uživate jih lahko brez prekinitve, vsakodnevno, saj t.i. cikliranje in premor nista potrebna. Čeprav se l-karnitin uporablja predvsem v fazi hujšanja, ga nekateri uporabniki, predvsem bodybuilderji, uporabljajo tudi v času pridobivanja mišične mase, saj želijo z dodajanjem zmanjšati nivo maščob pri izgradnji mišične mase.
Dnevni vnos l-karnitina do 2g na dan je popolnoma varen za večino ljudi in ne povzroča nobenih težav, vseeno pa se pred uporabo prehranskih dodatkov vedno posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo lahko najbolje priporočil količinske vnose in čas odmerjanja, ki ustreza vašim ciljem in individualnim potrebam.
Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro