Prehransko dopolnilo.
- Prehransko dopolnilo z N-acetil-cisteinom, selenom in molibdenom.
- N-acetil-cistein, bolj znan kot NAC, je oblika aminokisline cistein, ki sodeluje pri sintezi glutationa. Glutation je eden najpomembnejših antioksidantov v našem telesu, največ pa ga je skoncentriranega v jetrih in ledvicah, dveh organih, ki sta pomembna za razstrupljanje našega telesa.
- Selen ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, zaščiti celic pred oksidativnim stresom, pri delovanju ščitnice, pri nastajanju semenčic, prispeva k zdravju las in nohtov. *
- Izdelek je primeren za vegetarijance.
*Priporoča se raznolika in uravnotežena prehrana in zdrav način življenja.
N-acetilcistein (NAC) je rastlinski antioksidant in je prekurzor glutationa, v zadnjem času pa postaja vse bolj priljubljen kot prehransko dopolnilo.
NAC se nahaja v večini hrane, ki vsebuje veliko beljakovin. V hrani živalskega izvora ga najdemo v piščancu, puranu, svinjini, raci, jajcih, mleku, skuti, siru ... V hrani rastlinskega izvora pa se nahaja v česnu, čebuli, rdeči papriki, brokoliju, brstičnemu ohrovtu, ovsu, pšeničnih kalčkih ...
NAC ali N-acetilcistein je zdravilo in hkrati tudi prehransko dopolnilo. Večinoma ga uvrščajo med izdelke za čiščenje in obnavljanje jeter, vendar ima še veliko več dobrih lastnosti. V medicini ga uporabljajo primarno proti zastrupitvam s paracetamolom (Lekadol), ki povzroča odpoved jeter, nahaja pa se tudi v zdravilih brez recepta proti gripi in prehladu. Študije kažejo na ogromno dodatnih pozitivnih lastnosti. Svetovna zdravstvena organizacija NAC uvršča na seznam esencialnih hranil, saj v telesu deluje predvsem tako, da poveča proizvodnjo najmočnejšega telesnega antioksidanta - glutationa. Še posebej dobrodošel in koristen je v hladnejših delih leta in v času zmanjšane odpornosti ter povečanih fizičnih in psihičnih obremenitev.
OPOZORILO!
Namen članka je podajanje informacij in spoznavanju učinkovine NAC. Članek ne podaja navodil za doziranje, uporabo in zdravljenje. NAC kot prehransko dopolnilo se ne sme uporabljati v namene zdravljenja preprečevanja simptomov.
Kaj je NAC?
N-A-C, sicer neprijazno ime za tako zanimiv in koristen izdelek, je okrajšava za N-acetylcysteine (N-Acetyl Cysteine, NAC, N-Ac, N-acetil cistein). Je »provitamin« in služi kot prekurzor oz. predhodnik glutationa, ki velja za najmočnejši antioksidant v človeškem telesu.
NAC je ena redkih učinkovin, ki je klasificiran tako kot zdravilo kot tudi prehransko dopolnilo in se ga v obliki prehranskega dopolnila lahko popolnoma uradno prodaja brez recepta v trgovinah s prehranskimi dopolnili.
Kako NAC deluje?
N-acetil cistein je po sestavi zelo podoben aminokislini L-cistein (je njegova acetilna oblika) in tudi samemu glutationu. Je neposredni predhodnik glutationa, saj telo za proizvodnjo glutationa poleg glicina in glutaminske kisline potrebuje tudi cistein. Ker je cistein omejujoč dejavnik pri proizvodnji glutationa, lahko NAC poveča njegovo proizvodnjo.
Uživanje NAC-a je bolj učinkovito kot uživanje samega glutationa, saj se glutation zelo hitro hidrolizira in učinkuje predvsem v črevesju in ne toliko znotraj telesa samega. Sistemska razpoložljivost peroralnega glutationa je zanemarljiva, zato se mora biosintetizirati iz njegovih sestavin - aminokislin cisteina, glicina in glutaminske kisline. Uživanje NAC-a ima torej večji vpliv na koncentracijo glutationa v telesu kot pa uživanje glutationa samega.
Neto količina: 180 veg. kapsul