Proteini.si
Alenka Završnik
Naši junakiAlenka Završnik
Proteini.siKozmetičarka

CILJ: maraton v Atenah

Alenka Završnik

Alenkino življenje je na vseh področjih razgibano, tudi poslovnem. Ko je začutila, da ji kadrovanje vzame več energije, kot ji jo da, se je odločila za novo pot in se izobrazila še na področju kozmetike in masaž. Njeno vodilo je, da je življenje prekratko, da bi počeli stvari, ki nas ne osrečujejo. Že 10 let vodi svoj kozmetični in masažni salon v Kranju, svojo nomadsko stran duše pa je uspešno hranila kot mednarodna predavateljica na področju ekološke kozmetike. Nadvse jo osrečuje, ko lahko pomaga ljudem.

ŠPORT

Alenka kot smo lahko prebrali je tvoje življenje zelo razgibano - družina, svoj kozmetični in masažni salon, predavanja,... vendar si se kljub temu vrgla še v športne vode. Kdaj in kako se je sploh začela tvoja športna pot? Kaj ti pravzaprav pomeni in s katerim športom se največ ukvarjaš?

Šport me je spremljal od malih nog. Sicer sem bila bolj len otrok, vendar moji starši, predvsem ati, ni imel posluha za moje vikend želje po čokolinu in ždenjem pred TVjem. Tako so mi starši šport in gibanje privzgojili, hoja, hribi, tek na smučeh, plavanje, smučanje, kolesarstvo… Kot prava pubertetnica sem bila seveda hud upornik, tudi na tem področju, vendar sem kot odrasla našla pot nazaj, vendar sem bila vedno bolj »milostna« do sebe.

Nekaj let nazaj, ko so otroci malo zrastli, sem se začela malce bolj intenzivno ukvarjati s športom, preizkušati nove discipline ter si drznila zastaviti nove podvige. Najprej turno smučanje, katero mi je dalo vztrajnost, da dosežem cilj in užitek v naravi in svobodi, jeseni 2022 pa sem si drznila sama sebi postaviti cilj, za katerega je moj um menil, da ga je nemogoče doseči. Maraton!

3 2

CILJI

Zastavljanje novih podvigov in ciljev, tebi ne dela prav veliko težav oziramo lahko rečemo, da ti je to v veselje in izziv. Nam zaupaš kakšni so tvoji cilji za leto 2023, katere želiš še doseči?

Prvi cilj, katerega sem si zadala v oktobru 2022 je bil preteči maraton v Rimu, kateri je bil v marcu 2023. Uspelo mi je in cilj sem dosegla! Uživala sem prav na vsakem koraku svoje zastavljene poti, seveda pa sem morala v 5ih mesecih disciplinirano vaditi, da je bilo to možno. In sedaj?

Seveda, novi cilji se kar sami ponujajo, tako da sem si zastavila za leto 2023 preteči vsaj 4 polmaratone ter k svoji zbirki dodati še 1 maraton, ki bo 12.11.2023 v Atenahin velja za enega najzahtevnejših, saj večji del poti vodi v hrib.
Kot zanimivost: maraton v Atenah ni klasičen maraton, ampak edini maraton na avtentični progi od Maratona do Aten, ki velja za enega od najbolj pozananih zgodovinskih in junaških dogodkov. Od tod izhaja tudi samo ime "maraton", iz grške legende o grškem vojaku Filipidu, ki je pretekel pot od Maratona do Aten, da bi sporočil zmago grške vojske nad Perzijci. Po tej zgodovinski, a nepotrjeni zgodbi je Filipid ob prihodu v Atene zaradi napora umrl.

Hkrati pa se želim preizkusiti še v svojem prvem trailu, ki bo 29.4.2023 na Pagu.

Prav tako bi želela še bolj okrepiti svoje telo ter poleg treningov in slastnih beljakovinskih Proteini.si napitkov, dodati še prehranska dopolnila, ki mi bodo to omogočila.

1 5

DOSEŽKI

Na kakšne dosežke, cilje si pa najbolj ponosna, da ti jih je uspelo doseči?

Glede na to, da sem svojo tekaško »kariero« začela šele oktobra 2022, sem ponosna na prav vsak korak, ki je vodil do glavnega dosežka, maratona:

- 10km na ljubljanskem maratonu 23.10.2022

- 21 km v Pisi, Italija, 18.12.2022

- 30km Parenzana trail, 19.2.2023

- 42km Rim, Italija, 19.3.2023

7 4

ŠPORTNA PREHRANA

Kaj tebi pomeni zdrava prehrana in kako poskrbiš za to, poleg natrpanega urnika, katerega imaš? Na kakšen način ti pri tem pomagajo Proteini.si izdelki?

Sprememba prehranskih navad je bila zame nujna, saj sem zaradi pomanjkanja časa in organizacije posegala po sladkarijah. S treningi se je seveda spremenila tudi moja prehrana.

Glede na moj prehranski okus, sem se odločila za keto prehranjevanje, kar pomeni uživanje malo ogljikovih hidratov, skoraj nič sladkorja, več maščob in proteinov. V šali rečem, da tečem na špeh, saj telo v fazi ketoze energijo črpa direktno in maščobnih rezerv v telesu. Da pa so moji obroki uravnoteženi, sem morala začeti svojo prehrano tudi planirati (pred tem sem šla lačna v trgovino in kupila z lačnimi očmi vse tisto, kar ni bilo ravno zdravo in hranljivo). Zdaj hodim v trgovino sita in z nakupovalnim seznamom, da me slučajno kaj ne zavede. Svoje obroke za med tednom planiram že čez vikend, saj mi med delovnikom zmanjka časa, veliko pripravljam v naprej in si hrano nosim s sabo v službo.

Izdelki Porteini.si so resnično raznoliki in pokrijejo vse potrebe športne prehrane. Uporabljam beljakovinske napitke (toliko okusov je na izbiro, da se jih zares ne moreš naveličati) ter magnezij, zdaj pa želim svojo prehrano podkrepiti še z omega 3, kreatinom ter aminokislinami BCAA. Vse to pa zato, ker želim svoje mišice še bolj razviti in jih narediti še zmogljivejše.

6

ALENKIN NABOR PROTEINI.SI IZDELKOV

Obožujem spletno nakupovanje na Proteini.si, prav tako pa rada zavijem tudi v njihovo fizično trgovino za sprotne nakupe. Ker sem v osnovi sladkosneda, sem presrečna, da lahko to potrebo potešim na zdrav mačin.

  • Trenutni zmagovalec med izdelki so liofilizirane jagode v proteinski čokoladi, katerih nikoli ne kupim le eno vrečko, ampak jih vedno vzamem vsaj 10, saj so resnično božanske.

PROTEINI.SI STRAWBERRIES IN PROTEIN CHOCOLATE

  • Protein Chocotella je kremni namaz z bogatim okusom, katerega lahko jem na žlico, v jogurtu ali na proteinskih palačinkah - Battery Pancake.

PROTEINI.SI PROTEIN CHOCOTELLA

BATTERY PANCAKE

  • Od beljakovinskih napitkov mi zmagata 100% natural whey protein z okusom Chocolate ali Cookies&Cream, poleti pa si rada privoščim okus ledene kave Ice Coffee, kateremu dodam še nekaj ledenih kock, za ekstra »sladkanje« dodam stepeno sladko smetano in preliv Proteini.si Zero Syrup z okusom čokolade.

PROTEINI.SI 100% NATURAL WHEY PROTEIN

PROTEINI.SI ZERO SYRUP

  • Na turnosmučarskih podvigih pa me vedno spremlja Proteini.si Protein bar Banana Milk Chocolate.

PROTEINI.SI PROTEIN BAR

  • Da ne bodo le brezgrešne sladice pa naj izpostavim še odlično arašidovo maslo Proteini.si Peanut Butter.

PROTEINI.SI PEANUT BUTTER

  • Proteini.si Magnesium pijem vsakodnevno, obožujem okus limone. Praktično pakiranje z magnezijem, kalijem, vitaminom C in B6, mi oskrbi telo po napornih treningih.

PROTEINI.SI MAGNESIUM

  • Vsakodnevno pa poskrbim še za zadosten vnos omega-3 maščobnih kislin, pri čemer mi pomaga izdelek Proteini.si Omega-3.

PROTEINI.SI OMEGA-3

4513627Obišči prvaka na družabnih omrežjih:

InstagramFacebook
Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.