Proteini.si
Jakov Fak
Naši junakiJakov Fak
Proteini.siBiatlonec

2. MESTO NA OLIMPIJSKIH IGRAH 2018

Jakov Fak

Jakov Fak je prvi obraz slovenskega biatlona in eden izmed bolj prepoznavnih športnikov pri nas. Je zmagovalec tekem za svetovni pokal, svetovni prvak in dobitnik olimpijske kolajne.

ŠPORT

Jakov povej nam, kdaj se je tvoja športna pot sploh začela? Kdo te je navdušil nad biatlonom in ali si se pred tem mogoče preizkusil še v kakšni drugi športni disciplini?

Moja športna pot se je začela zgodaj, bil sem mlajši brat in vedno sem želel dohiteti njega ali njegove prijatelje in to je bilo nekako tudi začetno navdušenje nad športom.

Glede na to, da prihajam iz zelo majhnega kraja, sva imela na voljo zelo malo športov. Eden je bil nogomet, katerega treningi potekajo predvsem poleti, drugi pa je bil tek na smučeh. Smučala sva tudi na alpskih smučah, vendar pogoji so bili najboljši prav za tek na smučeh, zato sva pri tem tudi ostala. Šele kasneje pri mojih 15 letih, sem se prvič začel ukvarjati z biatlonom in tako nadaljeval svojo športno pot.

IMG 4845

DOSEŽKI

V svoji karieri si dosegel že ogromno dosežkov, na katere si lahko neizmerno ponosen. Nam poveš kdaj so se začeli nizati ti uspehi in na katere si najbolj ponosen?

Moj prvi nastop v svetovnem pokalu je bil leta 2006 v Hochfilznu. Leto 2009 me je zaznamoval preboj med najboljše, z osvojitvijo bronaste medalje na svetovnem prvenstvu v Pjongčangu na 20 kilometrov posamično. V naslednji sezoni sem uspeh nadgradil še z bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Vancouvru, sezono za tem pa začel nastopati za slovensko biatlonsko reprezentanco. V sezoni 2010/11 sem zaradi poškodbe, moral izpustiti svetovno prvenstvo, a sem se leta 2012 vrnil in postal svetovni prvak na 20 kilometrov posamično. Sledila je bronasta medalja na svetovnem prvenstvu leta 2013 v sprintu in naslov svetovnega prvaka leta 2015 v skupinskem štartu. Na olimpijskih igrah v Sočiju sem leta 2014 osvojil 4. mesto na tekmi s skupinskim štartom, sledi pa je še srebrna medalja iz olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018.

Kljub že do sedaj uspešni karieri si želim nadgraditi svoje delo in uspehe ter nadaljevati športno kariero naprej proti zastavljenim ciljem.

GEPA 20230111 101 109 0011

CILJI

Za leto 2023 imaš verjetno začrtanih že kar nekaj ciljev, katere želiš doseči. Nam zaupaš, kateri so in kako se na njih pripravljaš? (če je v igri kakšno posebno tekmovanje, potrebujemo: datum, naziv). Kaj ti je na pripravah najtežje – fizične ali psihične priprave? Kako se naučiti umiriti glavo – razum, pred pomembnimi tekmovanji? Kakšen je tvoj pristop k temu?

Za leto 2023 imam, tako kot vedno, veliko začrtanih ciljev. En cilj je že dosežen, čaka nas pa še svetovno prvenstvo in še 1/3 svetovnih pokalov, kateri bodo sledili po svetovnemu prvenstvu.

Zelo sem vesel, da sem bil spet na stopničkah svetovnega pokala, to je bil tudi eden od velikih ciljev za to sezono. Naslednji cilji so seveda, biti čim boljši na svetovenem prvenstvu. Ko se zgodijo kakšni spodrsljaji se tudi cilje malo težje dosega, ampak se bom poskušal, kar se da najbolje zbrati, da mi bo telo dalo tisto, kar bom potreboval na tekmah svetovenga prvenstva.

Na pripravah je fizični del priprav bistveno težji, tako kot vsakemu športniku, saj se psihični del priprav veliko lažje izvaja, še posebej ko je človek zadovoljen sam s seboj, ko se dobro počuti in ko se telo odziva na trening. In to je en zelo pomemben del v samem predtekmovanju, da se dobro počutiš na treningih in da si samozavesten – na ta način tudi veliko lažje tekmuješ. Zato tudi nimam nekih posebnih metod pred samo tekmo, kajti vsi moji občutki in psihološka naravnanost temeljijo na pozitivnih občutkih, katere doživim na samih treningih.

GEPA 20230218 101 109 0503

ŠPORTNA PREHRANA

Zdrava prehrana je verjetno pomemben člen tvojega življenja. Kako skrbiš za svojo prehrano, imaš mogoče kakšne posebne jedilnike, katerih se moraš držati? Na kakšen način so ti v pomoč naši izdelki?

Zdrava prehrana je sigurno pomemben člen življenja vsakega športnika. In ker nimamo vedno na voljo prehranskih hranil - hrane, katerega bi želeli v danem trenutku, nam pridejo v veliko pomoč prehranski dodatki. To je za nas kot neka prva pomoč, saj so v enostavni obliki in vsebujejo ravno ta hranila, katera potrebuješ pred, med in po treningu.

Zato pri Proteini.si vedno najdem nekaj za pred, med in po treningu, ki je v enostavni obliki, se lažje zaužije in posledično manj obremeni prebavila. Saj že sam trening je stres za telo, mišice in tudi prebavila. In prav zato marsikateri izdelek v bolj enostavni obliki pride prav pa naj bodo to proteini po treningu ali izotonik in gel, katerega zaužiješ med samim treningom, saj ti v pravem trenutku, dajo tisto dozo energije in hranil, ki mišicam pomagajo, da si opomorejo in zgradijo.

VIDEO   V (1)

JAKOV NABOR PROTEINI.SI IZDELKOV

To je nekaj mojih najljubših izdelkov, katere koristim vsakodnevno včasih pa tudi 2x na dan.

  • Dan vedno rad začnem z dobrim zajtrkom. Velikokrat si pripravim Proteini.si kašo, z okusom maline in zraven popijem Zero domač bezgov sok immunity - to je vedno dober začetek dneva.

PROTEINI.SI PROTEINSKA KAŠA

PROTEINI.SI ZERO DOMAČ BEZGOV SOK (IMMUNITY)

  • Med treningom pa uporabljam Proteini.si Energy + Immuno isotonic z okusom limone, ki je odličnega okusa, daj je svež in pride prav tako poleti kot pozimi.

PROTEINI.SI ENERGY+ IMMUNO ISOTONIC

Mislim, da marsikdo, ki se ukvarja z zunanjo aktivnostjo tudi pozimi, zapostavlja pitje izotonikov, čeprav to ni prav. Saj skozi znoj in dihanje tudi na mrzlem zraku porabimo veliko tekočine, le da tega ne čutimo tako, kot v toplejšem času, zato lahko kaj hitro pride do dehidracije.

  • Med samim treningom pa definitivno pride prav energy gel v mojem najljubšem okusu – cola.

PROTEINI.SI PREMIUM ENERGY GEL

  • Po treningu pa je idealen izdelek protein shake, kjer je moj favorit okusa – čokolada. To je na nek način tudi moja nagrada po treningu.

PROTEINI.SI PROTEIN SHAKE RTD

Obišči prvaka na družabnih omrežjih:

InstagramFacebook
Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.