Proteini.si
Nika Peternelj
Naši junakiNika Peternelj
Proteini.siOsebna trenerka

CILJ: triatlon IRONMAN Klagenfurt

Nika Peternelj

Nika je po izobrazbi profesorica športne vzoje, vendar nikoli ni zares delalala kot učiteljica telovadbe. Zadnjih 20 let se poklicno ukvarja s skupinskimi vadbami in osebni trenerstvom, tako da jo šport ne spremlja le kot hobi temveč tudi poklicno. Tudi profesionalna športnica nikoli zares ni bila, vendar se je v svojem življenju ukvarjala z mnogimi različnimi športi. Zadnji dve leti jo v zimskih dneh navdušuje predvsem tek na smučeh v poletnih dneh pa predvsem pohodništvo, tek in cestno kolesarstvo. Ker pa Nika obožuje športne izzive si vsako leto zada cilj, kjer stestira svojo fizično in predvsem psihično pripravljenost. Želja po tekmovanju in osvojitvi cilja jo vedno znova žene naprej, zato so ji priprave do samega izziva še kako pomembne in jih jemlje še kako resno.


ŠPORT

Nika šport je v tvojem življenju kar na prioriteni listi. Kaj ti pravzaprav pomeni in s katerim športom se največ ukvarjaš? Kdaj in kako se je sploh začela tvoja športna pot? 

Šport mi pomeni predvsem ohranjanje vitalnosti in zdravja na eni strani, na drugi strani pa odkrivanje svojih zmožnosti, kako daleč lahko grem, kaj lahko prenese moje telo in moja glava.

Zadnji dve leti sem začela »bolj resno« teči in kolesariti, pozimi pa največ tečem na smučeh.

Lahko bi rekla, da so za mojo »športno dušo« krivi starši, saj sta bila oba zelo športna in smo bili kar aktivna družina. S sestro sva se skozi otroštvo in mladost ukvarjali z različnimi športi, nič super resno, ampak naši dnevi so bili vedno aktivni. V osnovni šoli sem trenirala rokomet in atletiko, nato nekaj malega odbojke in jahanje, vedno sem tudi rada tekla. Po srednji šoli pa se se vpisala na Fakulteto za šport in od takrat sem še bolj športno aktivna, ne samo v prostem času temveč tudi poklicno.

IMG 8155 IMG 2672 

CILJI

Glede na to, da si rada postaviš različne športne izzive, nas zanima kakšen izziv/cilj si si izbrala za leto 2023? 

V zadnjih dveh letih, ko sem začela bolj resno teči in kolesariti, sem iskala nek športni izziv, kjer bi stestirala svojo fizično in psihično pripravljenost, zato sem se prijavila na Julian Alp ultra trail tek, ki pa se mi je že dve leti zaporedoma izmuznil iz rok, zaradi nepredvidljivih dogodkov. Še vedno pa me je gnala neka želja po tekmovanju/testu, ki ga ne moreš opraviti kar tako, brez priprav (no vsaj jaz ne). Ker mi letos Julian tek časovno spet ne ustreza, se mi je porodila še bolj nora ideja. Kaj pa če bi se prijavila na triatlon Ironman, pa ne na polovičko, kar na celega? In sem se, in sicer na junijskega v Celovcu. 

To je moj cilj za 2023 in le temu je v veliki meri podrejeno moje zasebno življenje, saj je treninga kar veliko. Še en fun fact o meni – zadnjih 7 let sem veganka (vegetarijanka že od 15.leta), kar bi veliko ljudi mogoče vzelo za »setback«, jaz pa menim, da je to pri mojem izzivu le prednost.

Tako da moj cilj za leto 2023 je speljati Ironmana 140.6 v Celovcu. Najprej si želim pripravo brez poškodb pred samo tekmo, nato pa si želim čimboljše (glede na svoje zmožnosti) tekmovati in doseči dober rezultat, predvsem dati vse od sebe!

8134 20220522 111617 224636919 original

DOSEŽKI

Sigurno imaš za seboj že kakšen uspešen cilj ali rezultat, na katerega si ponosna, da ti ga je uspelo doseči?

Glede na to, da nisem nekaj zares tekmovala, niti nimam nekih rezultatov. Načeloma nisem človek, ki bi se redno oziroma sploh udeleževala tekmovanj. Sem se pa zdaj v zadnjih dveh letih malo bolj začela zanimati za to, vendar zgolj za kakšno tekmo, ki jo sama vidim kot izziv in tekmo samo s sabo, bolj kot pa tekmovanje z drugimi.

Rezultat, na katerega sem ponosna? Hm... mogoče zmaga na Spartan race lani v Kranjski Gori, kjer sem čisto slučajno pristala na tekmi, saj sem bila menjava za tekmovalko, ki se je par dni pred tekmo poškodovala. Nikoli prej se nisem udeležila podobne tekme, niti nisem čisto vedela, kaj me čaka, zato me je rezultat presenetil in na samem tekmovanju sem neznansko uživala.

8134 20220522 144333 224635605 original

ŠPORTNA PREHRANA

Kaj tebi pomeni zdrava prehrana in kako poskrbiš za to, poleg natrpanega urnika, katerega imaš? Na kakšen način ti pri tem pomagajo Proteini.si izdelki?

Kot sem že prej omenila, se prehranjujem vegansko že zadnjih 7 let, prej pa vegetarijansko že od 15.leta, se pravi 23 let. Zame zdrava prehrana pomeni predvsem optimalno gorivo, ne samo za šport, ampak tudi za dolgo zdravo življenje in dobro počutje. Da bom lahko do pozne starosti brez raznih tablet (zdravil) in še vedno sposobna sama skrbeti zase. Obenem pa mi je zelo pomembno tudi to, kakšen vpliv ima moj način prehranjevanja na ostala živa bitja in okolje.

Časa za pripravo zdravih obrokov imamo vsi dovolj, če se znamo organizirati oziroma nam je to prioriteta. Sama sem prevečkrat lena in si ne pripravljam obrokov vnaprej in zato posegam po slabših prigrizkih, vendar se tega zavedam in delam na tem, da bo teh čim manj. Si pa velikokrat pomagam tudi z beljakovinskimi napitki, kadar nimam časa oziroma si ne pripravim dovolj hrane za seboj, saj sem veliko od doma, zaradi narave dela in kar velikega volumna treningov.

Ker je moje delo zelo razgibano, predvsem lokacijsko, mi vzame tudi veliko časa že sama vožnja iz enega centra v drugega in velikokrat nimam časa, da bi si doma skuhala in v miru pojedla. Problem so največkrat zajtrki, ker že zgodaj začnem in mi je prezgodaj, da bi prej pojedla zajtrk, vmes pa nimam dovolj časa, da bi se v miru usedla in pojedla npr. kosmiče, zato velikokrat to zamenjam s Proteini.si veganskimi beljakovinami, zraven pa ponavadi pojem še sadje. Kadar imam naporne dneve, si velikokrat za med treningom vzamem kakšen energijski napitek, sploh pri daljših treningih vzdržljivosti.

LiparDesignPhotography 02632

NIKIN NABOR PROTEINI.SI IZDELKOV

  • Vsakodnevno uporabljam B12, cink, veganske omega 3 ter D vitamin in magnezij, prav tako L-karnitin in glutamin.

IRONMAXX VEGAN OMEGA 3

BATTERY ZINC

OLIMP CHELA-MAG B6 FORTE

OLIMP L-CARNITINE XPLODE POWDER

PROTEINI.SI 100% PURE GLUATAMINE

NUTREND CARNITINE DRINK

  • Zelo pogosto uporabljam tudi beljakovinske pripravke, sploh kadar se ne organiziram dobro ali mi zmanjka časa za obroke, takrat spijem proteinski shake ali pa vzamem Lenny and Larry beljakovinski piškot, da lažje zdržim do kosila oz večerje. Najljubši okus beljakovin mi je trenutno mešanica banane in čokolade. Doma imam vecinoma vanilijo, ki jo lahko najlažje zmešam v smuti z različnimi sadeži ali pa arašidovim maslom in banano, saj se mi zdi, da je najbolj nevtralnega okusa. 

PROTEINI.SI VEGAN PROTEIN

IRONMAXX 100% VEGAN PROTEIN ZERO

PROTEINI.SI PEANUT BUTTER

LENNY & LARRY COMPLETE COOKIE

  • Ob daljših tekih oziroma kolesarjenju posegam po raznih energijskih pijačah in zadnje čase tudi gelih, saj moram pripraviti svoj prebavni sistem na take vrste hrano, da ne bo potem na Ironmanu kakšno negativno presenečenje. 

PROTEINI.SI PREMIUM ISOTONIC

PROTEINI.SI PREMIUM ENERGY GEL

Če zdaj preberem nazaj, se sliši, kot da živim samo od raznih dodatkov in nadomestil, vendar v resnici poskušam jesti čimbolj polnovredno doma pripravljeno hrano, če le imam možnost, so pa beljakovine in ostali izdelki iz Proteini.si velika pomoč, kadar za to nimam časa.


236894571Obišči prvaka na družabnih omrežjih:

InstagramFacebook
Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.