Proteini.si
Ambasadorji

Kako se popolni amater odloči za Ironman tekmovanje in kako se loti priprav?

kako-se-popolni-amater-odloci-za-ironman-tekmovanje-in-kako-se-loti-priprav
Pozdravljeni vsi ljubitelji rekreativnega športa. Če ste si vzeli čas in prebrali krajši intervju z menoj (Proteini.si heroj - Nika Peternelj), že veste, da sem strastna rekreativna športnica in da je moj cilj za to leto opraviti cel IRONMAN v Celovcu, in da je to sezono precej mojega časa namenjenega pripravam na ta dogodek. Ker nikoli nisem zares trenirala kakšnega športa oziroma vsaj ne dovolj dolgo časa, da bi bila dejansko vključena v resen trenažni proces, bi lahko rekla, da sem na tem področju popolna začetnica.

Ko sem se na začetku oktobra 2022 odločila za to tekmovanje, sem imela v glavi, da se bom tega lotila čisto amatersko s ciljem, da samo “pridem skoz”. Na internetu sem prebrala nekaj člankov, si natisnila program 3 mesečnega treninga za Ironmana in si rekla, da najbrž ne rabim trenerja, ker ne grem na rezultat, ampak samo po neko izkušnjo in izziv. Rekla sem, da se ne bom odpovedovala stvarem na račun priprav v smislu, da bodo vse športne aktivnosti, ki jih bom počela, trening za Ironmana. Mogoče par mesecev pred samo tekmo bolj specifičen trening, drugače pa stvari, ki jih rada počnem. 

Že prej sem veliko tekla, predvsem trail teke po domačih hribčkih, v katerih neizmerno uživam, tako, da semi mela v glavi, da je ta del “pokrit”, prav tako sem lansko sezono začela bolj zares kolesariti in tudi v tem uživam, tako da tudi to ne bo problem. Še ena disciplina pri Ironmanu pa je plavanje, kar pa nisem delala že kar nekaj let, če odštejemo poletno čofotanje na morju in v jezerih. Vendar me tudi ta disciplina ni skrbela, ker sem dobra plavalka, za kar se lahko zahvalim staršem in študiju na Fakulteti za šport, kjer smo se na predmetu Plavanje, dobro naučili in izpilili plavalno tehniko. Res pa je, da nisem imela plavalne kondicije, in to je nekaj, na čem bom morala dodatno delati. 

LiparDesignPhotography 02513

No, ker sem se na dogodek prijavila že lansko jesen, sem imela še ogromno časa za priprave, zato se s kakšnim usmerjenim treningom nisem obremenjevala. Začela pa sem redno plavati, 2-3x na teden in nekaj časa sem hodila plavat v skupino triatloncev iz Kranja (TK Gorenjska), kjer sem še dodatno izpilila svojo tehniko, vendar nisem dolgo vztrajala, ker mi res niso ustrezali termini. Ko je prišel prvi sneg, sem začela spet teči na smučeh, 2-3x na teden po 30-40km, poleg tega sem še tekla zunaj in stisnila v teden še vsaj dva treniga za moč v fitnesu. Volumen je bil tisti čas kar velik, in veliko prijatljev me je začelo upozarjati, da naj pazim, da ne bom izgorela. Najprej teh opozoril nisem jemala resno, saj sem se počutila super, sploh občutek, ko se tvoja športna pripravljenost izboljšuje, je zasvojujoč. Vendar je zmagal zdrav razum, in sem se odločila, da si poiščem trenerja, ki me bo vodil čez cel proces

Slabe tri mesece nazaj sem začela sodelovati s Tinetom Lavrenčičem iz TL Nextlevel Coaching, kateri mi piše programe za cel teden. Moj volumen se je bistveno zmanjšal, prav tako so bile intenzivnosti nižje, saj je bilo do tekmovanja še veliko časa. Odkar imam plan treningov, je moj dan malo bolj organiziran, saj sem prej trenirala glede na prosti čas in vreme, sedaj pa se moram držati nekega tedenskega plana in se malo bolj organizirati. Trenutno imam na teden okrog 10ur planiranega treninga (kolo, tek in plavanje) plus tek na smučeh ali pa kakšni hribi oziroma trening za moč. Vse te dodatne aktivnosti delam predvsem za dušo in jih po navodilih trenerja skušam izpeljati v res nizki intenzivnosti. Nekje v tem času se je moj prvotni cilj – “samo, da pridem čez” spremenil v “jaz hočem to speljat kolikor dobro lahko”.

Ker imam fizično delo, moja regeneracija in počitek nista najbolj optimalna. Delam kot osebna trenerka in vaditeljica skupinskih vadb, zato sem velikokrat med svojim delom tudi aktivna, vendar poskušam to minimizirati, da ne porabljam energije, ki jo še kako potrebujem za svoje treninge. Prav tako je moje delo več izmensko oziroma delam dopoldne in popoldne ter se veliko vozim iz enega delovnega mesta na drugega, zato mi poleg treningov res ne ostane veliko prostega časa, poleg tega imam še dva psa, ki tudi zahtevata čas, ampak na srečo mi tu veliko pomagata mami in sestra. Glede na to, da smo že marca, in je do tekmovanja le še par mesecev, sem morala par skupinskih vadb, ki jih vodim, prepustiti drugim, da imam več časa zase. Zaradi narave mojega dela, se moj urnik zelo spreminja, razen fiksnih terminov skupinskih vadb. Pri osebnem trenerstvu se velikokrat zgodi, da stranka zboli, da je treba termine prestavljati, nekatere stranke nehajo hoditi drugič spet dobiš nove… Prav tako moram v svojem prostem času sestavljati programe in treninge za stranke ter skupinske vadbe, jim biti na voljo za osebna vprašanja in pomoč, tako da mogoče na hitro zgleda, da res ne delam vsak dan osem ur ali več, ampak na koncu se dejansko nabere kar nekaj ur.

LiparDesignPhotography 02632


Trenutno moj teden zgleda takole:

PONEDELJEK: zjutraj začnem ponavadi ob sedmih, oddelam 3-4 ure osebnih trenerstev, grem domov in peljem pse na sprehod, si skuham kosilo, nato pa ob 15ih ura pilatesa za zaposlene v LTH v Šk.Loki, se iz tam odpeljem na bazen v Kranj, kjer imam Pilates trening s plavalci, šibam v fitness, da oddelam še eno osebno trenerstvo, nato pa nazaj do bazena, kjer odvodim še eno pilates uro. Domov pridem okrog 20:30 Kljub temu, da gre za 7-8ur dejanskega dela, meni to vzame bistveno več. Ponedeljki so trenutno tudi moj dan za počitek oz regeneracijo, zato ta dan nimam treningov.

TOREK: je veliko manj naporen, kar se tiče dela. Zjutraj oddelam 2-3 ure, nato imam ponavadi ta dan dva treninga – plavanje in tek. Ponavadi mi na tak dan ne uspe jesti zajtrka doma, in velikokrat imam zato sabo proteini.si beljakovine, kakšne oreščke in sadje za zajtrk, ko pa pridem domov, pa si skuham kosilo, peljem pse na sprehod in se malo spočijem. Popoldne imam še 1-2 osebni trenerstvi ter dve skupinski vadbi, domov pridm okorog 20:30, pojem večerjo in če mi rata, grem spat okrog 22:30.

SREDA: zjutraj imam 2-3 treninge, ponavadi imam ob sredah en planiran trening – kolo, nato pa popoldne delam še 3-4 ure. Vmes si skuham kosilo, peljem pse na sprehod…

ČETRTEK: trenutno moj najbol prost dan v tednu, ponavadi delam v celem dnevu samo 4 ure, po planu imam trenutno en lažji tekaški trening, zato grem ponavadi še teči na smučeh ali pa naredim trening za moč. Vmes si skuham kosilo, ali pa grem na kosilo.

PETEK: je spet bolj poln, zjutraj delam od 7-11ih grem na bazen, nato domov na kosilo, popoldne pa se kolesarski trening in 2-3 ure dela.

SOBOTA, NEDELJA: ne delam, in ta prosti čas izkoristim za ostale aktivnosti, poleg planiranih treningov, ki so ponavadi en dan tek, drugi dan pa kolo. Zaenkrat grem en dan sigurno še na tek na smučeh ali pa na kakšen sosednji hrib.

Glede na to, da me od Ironmana loči le še par mesecov, se bo volumen mojih treningov začel povečevati, začeli se bodo tudi tako imenovani “brick” treningi, tako da bodo moji tedni zgledali drugače, a o tem več v naslednjih blogih, ko bo več govora o samih treningih.


BI ŽELELI IZVEDETI VEČ O NASVETIH IN IZDELKIH ZA VZDRŽLJIVOSTNE ŠPORTE?

Vpišite vaš elektronski naslov in bodite obveščeni o vseh aktualnih novicah, nasvetih in izdelkih namenjenih izključno za VZDRŽLJIVOSTNE ŠPORTNIKE.PRIJAVA NA OBVEŠČANJE O AKCIJAH, NOVOSTIH IN DOGODKIH

Vneseni elektronski naslov bomo obdelovali za namen obveščanja o aktualnih akcijah, novostih in dogodkih. Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjaviš. Za tvoje osebne podatke skrbimo in jih obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Piše: Nika Peternelj

Kategorija: Ambasadorji

Objavljeno: 16.03.2023 10:07

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.