Proteini.si
Ambasadorji

KOLESARSTVO: Kalorije in priprave na Maraton Franja

kolesarstvo-kalorije-in-priprave-na-maraton-franja
Naš Proteini.si heroj - Miha Majetič je tokrat spregovoril o sami porabi kalorij pri kolesarjenju ter s katerimi izdelki uspe le to nadomeščati, tako med samim kolesarjenjem, kot tudi po končani turi. Prav tako pa je že v fazi priprav na največji kolesarski dogodek - Maraton Franja, katerega se je prvič udeležil v lanskem letu. Kako je bilo, kaj mora tokrat spremeniti in kakšni so cilji pa si preberite v blogu.

PORABA KALORIJ MED KOLESARJENJEM

Kalorije vemo, da so enota, ki se uporablja za merjenje energije, ki jo pridobimo iz hrane. Ko telo prebavlja hrano, se ta energija sprosti in uporabi za izvajanje različnih telesnih funkcij, kot so dihanje, prebava, gibanje mišic itd.

Poraba kalorij med kolesarjenjem je odvisna od več dejavnikov, vključno z intenzivnostjo kolesarjenja, telesno težo, spolom, starostjo in metabolizmom posameznika. Splošno velja, da kolesarjenje povečuje presnovo in porabo kalorij ter je učinkovita vadba za ohranjanje telesne mase ali hujšanje.

Povprečna poraba kalorij med kolesarjenjem je odvisna od hitrosti in intenzivnosti vadbe. Na splošno lahko pričakujete, da boste med kolesarjenjem porabili približno: 

  • 400-600 kalorij na uro pri zmerni hitrosti (približno 16-20 km/h) ter 
  • do 800 kalorij na uro pri višji intenzivnosti (približno 25-30 km/h).

Pri mojih cca 69 kg se pri enournem sobnem/zunanjem kolesarjenju poraba kalorij giblje nekje med 400-700 Kcal, odvisno od intenzivnosti kolesarjenja.

Kar v teoriji pomeni, da bi moral pojesti kar 4 Nutrend Carbosnack gele, da bi le to nadomestil.

5


KAKO NADOMEŠČAM KALORIJE NA 2-URNEM KOLESARSKEM POTEPU?

Prva na kar moram biti pozoren je, da porabljene kalorije pametno nadomestim oz. se NE predoziram z energijskimi izdelki, ki bi me lahko privedle do kakšnih želodčnih težav.

PRED ODHODOM:

- nekaj minut pred odhodom najprej vzamem Nutrend Creatine Monohydrate

  • Kreatin monohidrat je najbolj priljubljena oblika kreatina pri športnikih, saj izboljšuje telesne zmogljivosti, poveča mišično maso, poveča anaerobno zmogljivost in poskrbi za hitrješo regeneracijo mišic med treningom.
  • Priporoča se predvsem pri visoko intenzivnih treningih.

- in zaužijem en energijski gel – Proteini.si Premium Energy gel ali Nutrend Carbosnack Gel:

  • Energijski gel je koncentriran vir energije, ki poskrbi za postopno sproščanje in nadomeščanje izgubljene energije med fizično aktivnostjo, predvsem pri vzdržljivostnih športih
  • Prav tako prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, manjši utrujenosti in izčrpanosti

MED TRENINGOM:

- 2-3 energijske gele: Carbosnack (125 Kcal) ali Proteini.si gel (74 Kcal), ki mi trenutno bolj ustreza, ker so bolj tekoči in jih lažje pojem, a ima po drugi strani manjši učinek.

- 1 x energijsko ploščico – Voltage Energy Cake (275 Kcal)

- 2 bidona z izotoničnim napitkom: Proteini.si Premium Isotonic (260 Kcal) ali Olimp Iso Plus Powder (240 Kcal).

PO KONČANEM TRENINGU:

- pa si vedno privoščim napitek Olimp Carbonox (190 Kcal):

  • To je učinkovit kompleks ogljikovih hidratov, obogaten z minerali, vitamini in L-argininom. 
  • Poskrbi, da čim hitreje in optimalno nasiči kri z monosaharidi ter telo oskrbi z energijo, katera je bila izgubljena med vadbo.

IZKUŠNJE IN PRIPOROČILA: 

- Nikoli s seboj ne vzemi premalo tekočine in energijskih izdelkov, saj ti lahko telo kaj kmalu odpove in bo cilj skoraj nemogoče doseči.

- Zaužij vsaj nekaj energijskega na dobrih 20 min od začetka kolesarjenja, da vzdržuješ stalno energijo telesu. Meni se je pogosto dogajalo, da sem prvo stvar zaužil šele, ko mi je telo dalo vedeti da potrebujem okrepčilo in preden se je to v meni absorbiralo je bilo že prepozno.

1


MARATON FRANJA - PRIPRAVE, CILJ, LANSKA IZKUŠNJA

Trenutno sem v fazi priprav na največji kolesarski dogodek v Sloveniji – Maraton Franja, ki bo 11.6.2023.

CILJ

Moj cilj je izboljšati lanskoletni dosežek na 156 km trasi (skupno 118. – v kategoriji 53.).

IZKUŠNJA IZ PRETEKLEGA LETA

Preteklo Franjo sem se udeležil predvsem iz zanimanja, kako se je voziti v grupi množice kolesarjev. Sam sem se je lotil preveč intenzivno. Kot vsi vemo je to masa ljudi, ki štarta v neki dolgi koloni in seveda je bila moja malenkost parkirana nekje na koncu “glavnine“. Sledilo je lovljenje najboljših in kaj kmalu tudi vzpon na vrhniški klanec, kjer me je že izdala rahla utrujenost predvsem zaradi lovljenja. Najboljši so se odpeljaji naprej, jaz pa sem se pridružil skupini, ki je bila po videzu sodeč na neki taki ravni kakor jaz. Skupaj smo se pripreljali do kladij in pričeli vsak s svojim tempom proti vrhu. Uspešno do vrha, manj uspešno na spustu, kjer je sledil padec in ponovno lovljenje skupine, po vsem tem pa sem pozabil tudi na potrebno vnešene kalorije. Noge so postajale vedno bolj prazne, tako kot moji žepi in bidoni a sem vseeno z veliko mero utrujenosti prijadral do konca.

ZDAJŠNJE PRIPRAVE

Kaj sem odnesel od tega je predvsem to, da moram s seboj vzeti bistveno več energijskih gelov in čokoladic, ter jih tekom trase pravilno razporediti. Števec se je lasko leto ustavil pri 2775 porabljenih kalorijah.

Za 156 km dolg maraton si bom sedaj v žep gotovo natlačil vsaj 8 gelov in 3 ploščice ter 2 bidona pijače, kjer pa upam da bom lahko vmes na kaki postojanki zagrabil še kak deci pijače. Kajti dva bidona sta bila lansko leto popolnoma premalo.

Priprave delujejo v dobrem teku, kajti v zadnjem času sem imel kar dovolj časa da sem lahko na kolesu preživel dovolj časa. Do dogodka imam namem izgubiti tudi kak kg, da bo lažje šlo v klanec.

Sedaj pa da vidimo kaj sem odnesel iz lanskoletne izkušnje in ali sem kaj “napredoval“.

2


**** EKSKLUZIVNA PONUDBA SAMO ZATE! ****

Si tudi ti ljubitelj kolesarstva? Tudi tebe čas na kolesu napolni z dodatno energijo in te motivira za dosego vedno novih ciljev? Se tudi ti odpravljaš na priprave in potrebuješ dodatno zalogo energije?

Potem si na pravem mestu!

Zate imamo posebno ponudbo, s katero bodo tvoje vzdržljivostne preizkušnje še lažje dosegljive!

Ponujamo ti 10% POPUST na vrhunske izdelke iz našega asortimana, ki so izbrani prav zate - ljubitelje vzdržljivostnih športov!

Preveri ponudbo na spodnjem GUMBU in ob zaključku nakupa vpiši KODO ZA 10 % POPUST!

KODA ZA POPUST: SIMON10


Preveri ponudbo


BI ŽELELI IZVEDETI VEČ O NASVETIH IN IZDELKIH ZA KOLESARJENJE?

Vpišite vaš elektronski naslov in bodite obveščeni o vseh aktualnih novicah, nasvetih in izdelkih namenjenih izključno za KOLESARJE.


PRIJAVA NA OBVEŠČANJE O AKCIJAH, NOVOSTIH IN DOGODKIH

Vneseni elektronski naslov bomo obdelovali za namen obveščanja o aktualnih akcijah, novostih in dogodkih. Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjaviš. Za tvoje osebne podatke skrbimo in jih obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

142365

Piše: Miha Majetič

Kategorija: Ambasadorji

Objavljeno: 23.05.2023 08:00

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.