Proteini.si
Ambasadorji

REHABILITACIJA PO MARATONU! Ali so terapije po tekmah rezervirane le za profesionalce?

rehabilitacija-po-maratonu
So rehabilitacijske terapije res namenjene zgolj profesionalnim športnikom? In če temu le ni tako, katero vrsto terapije sploh izbrati in zakaj? Odgovore na ta vprašanja nam je pripravila naša Proteini.si herojka Alenka Završnik, ki poleg tega, da ljubiteljsko teče maratone, svoje poslanstvo širi še v svojem kozmetičnem in masažnem salonu, kjer z različnimi masažnimi tehnikami pomaga ljudem pri dosegi najboljših rezultatov.

Zmagovalen občutek ob prihodu na cilj! To je res en izmed najbolj navdihujočih občutkov, saj začutimo, da smo premagali sami sebe (najhujšega tekmeca :). Premagati kilometre, včasih tudi kakšno bolečino, neprijetne vremenske razmere, se skregati in pobotati v mislih s samim seboj...Jaaaa, to je tist` filing! Ko zmagoslavno korakaš z medaljo okoli vratu, poskrbiš za hidracijo in hrano, je izrednega pomena tudi regeneracija telesa in duha.
Večina rekreativcev je mnenja, da so terapije za regeneracijo po tekmah rezervirane le za profesionalne športnike. Pa je res temu tako?

Nikakor ne. Tudi rekreativci si ne le zaslužimo, temveč potrebujemo kvalitetno regeneracijo. Najprej seveda poskrbimo za dovoljšno hidracijo, ustrezna hranila, potem pa pride na vrsto še "servis" za telo in sprostitev. Tekme (ne glede na to ali smo na 20 km, polmaraton, maraton, ultramaraton...) so tudi stres za telo. Mišice delajo s polno paro, naš kostno gibalni sistem in sklepi so obremenjeni.
Dan po "zmagi" občutimo posledice. Kakšna boleča mišica ali celo tak "musklfibr", da nam stopnice in vstajanje s stola predstavlja resen izziv. Nemalokrat se tekači srečujejo tudi z bolečimi sklepi in vezmi. Čakati, da bo minilo, ni smiselno, saj se ponavadi tovrstne težave stopnjujejo.


Kako je bilo z mojim telesom po maratonu v Rimu?

Takoj, ko sem prišla na cilj, sem se na moje začudenje, počutila pravzaprav odlično, saj sem pričakovala, da bom popolnoma izžeta do zadnjih atomov, jaz pa sem bila še polna energije (res je, ciljna črta ti da boost energije :). Naslednji dan sem se zbudila z bolečimi stegenskimi mišicami in razmišljala kako zdaj po stopnicah. Obetal se je resen podvig, ampak se je srečno iztekel. Dva dni sem po stopnicah navzdol hodila kot jelen z revmo in vstajala s stola bolj z rokami. Res hvaležna za Proteini.si Magnesium napitek in Proteini.si hladilni konjski balzam za prvo pomoč. Po prihodu domov pa akcija, rabim servis :)


Kakšna je bila moja po-maratonska regeneracija?

1. Najprej INFRA SAVNA. 

Godi tako telesu, kot sprostitvi uma. Dobrodejni vplivi infra savne so številni:

 • sprostitev mišic in zmanjšanje bolečin (infrardeče sevanje prodre globoko v mišična vlakna in sklepe ter pomaga sprostiti napetost ter zmanjšati bolečino povezano z intenzivno vadbo)
 • povečana prekrvavitev (pospeši okrevanje po vadbi in intenzivnih naporih)
 • izločanje strupenih snovi (med potenjem se intenzivno izločajo toksini iz telesa, to lahko pomaga blažiti vnetje mišic in pospešiti njihovo okrevanje)
 • izboljšanje prožnosti mišic (infrardeče sevanje segreva mišice in sklepe ter jih naredi prožnejše, ugodno vpliva na preprečevanje mišične napetosti ter rehabilitacijo po poškodbah)
 • sprostitev in zmanjšanje stresa (sprošča telo, duha in um, deluje antistresno , izboljša spanec in splošno počutje

2. In sledila je moja najljubša razvada, MAAASAAAŽAAA.

Izberem alenkino masažo, katero sem zasnovala jaz, vključuje najboljše tehnike masaž sveta (tudi ventuze, bambusove palice, vroče vulkanske kamne,..), se popolnoma prilagaja vsakemu posamezniku in njegovim specifičnim potrebam:

 • sprosti mišice (odstranjuje tudi mlečno kislino iz mišic, zmanjšuje vnetje, lajša bolečine)
 • izboljša cirkulacijo (pretok krvi in mikrocirkulacija je izboljšana, pospešuje se izmenjava kisika in hranilnih snovi v mišicah ter izločanje odpadnih snovi, kar pospešuje regeneracijo)
 • poveča gibljivost ( izboljšuje gibljivost mišic in sklepov , pospeši okrevanje po naporih)
 • ugodni psihološki učinki (deluje antistresno, nudi globoko sprostitev telesa, uma in duha)

3. STROJNA LIMFNA DRENAŽA ali PRESOTERAPIJA 

Je mehanska limfna drenaža, ki izboljšuje delovanje limfnega sistema , stimulira krvni obtok,, pospešuje regeneracijo in izločanje toksinov. Izberem seveda najboljšo, ki ima 12 ločenih priključkov za posamezne komore na manšetah, kar omogoča najbolj fiziološki način limfne drenaže.

Kako nam presoterapija lahko pomaga:

 • zmanjšanje oteklin (na mišicah in sklepih)
 • pospeševanje okrevanje ( s spodbujanjem limfnega toka, se pospeši izločanje mlečne kisline iz mišic in drugih odpadnih snovi)
 • zmanjšanje bolečin (limfna drenaža ima lahko tudi analgetski učinek, pomaga pri zmanjšanju bolečin v mišicah in sklepih po športnih aktivnostih)
 • izboljša imunski sistem (s spodbujanjem limfnega toka, krepimo imunski sistem)

4. CELLUMA PRO LED TERAPIJA 

Uporablja svetlobo specifičnih valovnih dolžin za spodbujanje naravnih procesov lajšanja različnih problemov (celjenje ran, akne, anti aging in proti bolečinam). Svetloba iz LED diod prodre v globlje plasti kože in vpliva na mitohondrije (so kot nekakšne "energijske centrale" naših celic), spodbuja proizvodnjo ATP (adenozin trifosfata), ki predstavlja glavni vir energije za celične procese, to pa ugodno vpliva na:

 • pospešuje celjenje
 • izboljša cirkulacijo
 • zmanjšuje bolečine in vnetne procese v mišicah in sklepih


In zdaj je moje telo pripravljeno na nove podvige! :)
42617385

Piše: Alenka Završnik

Kategorija: Ambasadorji

Objavljeno: 10.05.2023 09:55

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.