Proteini.si
Ambasadorji

TREKING: Kako se pripraviti na nam nepoznane višine in zahtevne razmere?

treking-kako-se-pripraviti
Tanja, katere letošnji cilj je Everest Base Camp Trek - cilj, ki se nahaja na 5,300 nadmorske višine tik pod mogočno goro Mt. Everest, ima priprave že v polnem teku. Preveri kako izgledajo njene priprave, na kaj vse moraš biti pozoren pri takih trekingih, kdaj veš da si sploh dovolj pripravljen, kako izgleda sama prehrana med pohodom in še in še.

1. Tanja, tvoj glavni cilj za leto 2023 se kaj hitro približuje, zato predvidevamo, da so se tvoje priprave na Everest Base Camp Trek že dodobra začele. Do zdaj že vemo, da ti vsakodneven pohod na Kriško goro ne uide, vendar to verjetno ni dovolj za samo pripravo na kar zahteven treking?

Tako je moje priprave so v zadnjem času še bolj efektivne. Poleg že omenjenih dnevnih pohodov na Krško goro, kar pomeni res vsak dan brez izjeme (tudi v slabem vremenu), pridejo zdaj na spored še nekoliko daljše vikend krožne ture.

Seveda, so bili tudi do sedaj vikend pohodi nekoliko daljši od vsakodnevnih. Začela sem s tekom kar iz Tenetiš proti Golniku in potem naprej v Gozd, kjer sem pot nadaljevala na Kriško goro. Pri takem pohodu naredim približno 1000 višinskih metrov in sem na samem cilju v 1 uri in 30 minutah.

Zdaj pa se začnejo že omenjene vikende krožne ture. To pot pa začenem iz Tenetiš proti Golniku, naprej v Gozd, v smeri Tovstega vrha na Veliko Poljano. Od tam se pot nadaljuje nazaj na Tovsti vrh in vse do Kriške Gore iz katere se potem vračam nazaj v Tenetiše. To mi vzame nekje 4 ure časa in naredim približno 1200 višinskih metrov.

Vsekakor pa je moj glavni cilj pri vsakem od teh pohodu tudi izboljšanje časa.

2. Po napisanem so tvoje priprave kar zahtevne, še posebej ker jih moraš usklajevati z ostalimi družinskimi in poslovnimi obveznostmi. Kako ti vse skupaj uspeva? Nisi nič utrujena, ti ne zmanjkuje energije? Ali je učinek le nasproten in te vse skupaj le še dodatno napolni z energijo in motivacijo?

Človek zmore ogromno, vendar le če ima dovolj volje, motivacije, pozitivne naravnanosti in cilj, katerega si vsekakor želi doseči.

Tako, da vsakodnevne obveznost v službi ter doma vsekakor uskladim in moram priznati, da me vse skupaj le še bolj motivira in mi daje še dodatno energijo, zato je končen učinek le še bolj pozitiven.

3. Kaj pa tvoja prehrana, se tudi ta med samimi pripravami kaj spremeni? Začneš kaj prav posebej vključevati v svoj jedilnik ali ravno nasprotno, se čemu odpoveš? Kaj pa prehranski dodatki, se tudi pri uporabi le teh kaj spremeni ali doda?

Prehrana je vsekakor ena od ključnih zadev pri samih pripravah na treking.

Vsekakor pazim, da hrana, ki jo zaužijem vsebuje predvsem kompleksne ogljikove hidrate, zadostno količino beljakovin in dovolj zelenjave. Količinsko ne pretiravam. Med samim pohodom ali tekom si vedno privoščim Proteini.si enegy bar, da mi da dodatno energijo, občasno tudi Proteini.si energy gel. Nadvse pomemba pa je tudi sama hidriranost telesa, tako da poskrbim, da dnevno zaužijem tudi dovolj tekočine.

1 2

4. Glede na to, da si se podala že na kar veliko trekingov po svetu, imaš zagotovo polno izkušenj, katere bi lahko prišle prav, še posebej tistim, ki mogoče razmišljajo o podobnem izzivu. Kako veš kdaj si dovolj pripravljen, da se lahko takega trekinga udeležiš, na kaj vse moraš biti pozoren? Si se znašla že v kakšni neprijetni situaciji, na katero mogoče nisi bila pripravljena?

Ja res je sama sem se udeležila že kar nekaj trekingov po svetu vse od Indije, Irana, Nepala, Pakistana, Južne Amerike...

Na takih potovanja te marsikaj lahko preseneti, kljub temu, da imaš lahko pred tem zelo dobre priprave, zelo težko predvidevaš, kaj se bo dogajalo na višini.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da imam kljub pripravam vedno manjšo krizo na višinah med 4000m do 4300m, potem sem ok. Sicer gre za manjše glavobole, ki pa vseeno niso prav prijetni.

Vsekakor je ključno, da se pred odhodom na sam treking, pridobi dovolj kondicije, to igra največjo vlogo.

Na samem trekingu je predvsem potrebno dovolj piti in poskrbeti, da imaš seboj dovolj toplih oblačil. Kajti sama višina in mraz, ki pride zraven lahko povzročita zelo negativne izkušnje.

Sama zaenkrat res še nisem imela nekih posebnih težav ali večjih neprijetnih situacij, katere bi lahko izpostavila.

5. Kaj pa oprema, kaj vse je nujno potrebno imeti seboj? Verjetno potrebuješ en VELIK nahrbtnik, v katerem mora biti prav vse potrebno za 1 teden. Že to je verjetno kar velik zalogaj, nositi tak nahrbtnik, ki ni prav lahek po 8 ur? Kaj pa prehrana med samim trekingom?

Res je oprema, katera je nujno potrebna zavzame, kar veliko prostora. Običajno vse potrebno spakiram v 70 litrski nahrbtnik in to je nahrbtnik v katerem je vse potrebno za celotno potovanje.

Na sam trek pa potem vzamem 45l nahrbtnik. Te nahrbtnike običajno nosijo nosači, včasih tudi osli, to je popolnoma odvisno od samega treka.

Na letošnjem treku pa bova z možem nesla vsak svoj nahrbtnik, tako, da bo potrebno paziti predvsem na racionalno pripravo nahrbtnikov.

Prehrana na samih trekih izgleda ponavadi tako, da si zajtrk privoščiva v kočah pred samim odhodom. Med samo hojo poskrbiva za hidracijo z izotoničnimi napitki ter pojeva kakšno energijsko ploščico. Ko trek zaključiva, to je ponavadi pozno popoldne pa si privoščiva zopet topel obrok v koči, kjer kasneje tudi prespiva.

3 4

6. Kot smo že omenili si se udeležila različnih trekingov po celem svetu. Kateri je tisti, ki ti bo ostal v najlepšem spominu in zakaj? Verjetno te razočaral ni prav nobenen od njih, zato nam rajše povej, kateri ti je bil mogoče najbolj zahteven?

Vsi trekingi so bili res nekaj izjemnega in definitivno bodo ostali nepozabni spomini na prav vsakem izmed njih.

Najbolj zahteven treking do sedaj pa je bil v Južni Ameriki v Peruju. Tako glede same višine, kot tudi samih vremenskih razmer, ki nam niso bile prav naklonjene. Sam trek je trajal 13 dni, vsak dan brez počitka. Ko smo le prišli do konca je bilo potrebno postaviti še šotor in to v nepredvidljivih vremenskih razmerah, saj je padal sneg. Ko smo ga le postavili in odšli na počitek v šotor pa je nastal problem, saj je bilo zelo mrzlo in se nikakor nisi mogel ogreti. Tako, da ja, lahko rečem, da je bil to eden od najzahtevnejših trekingov do sedaj.


BI ŽELELI IZVEDETI VEČ O NASVETIH IN IZDELKIH ZA VZDRŽLJIVOSTNE ŠPORTE?

Vpišite vaš elektronski naslov in bodite obveščeni o vseh aktualnih novicah, nasvetih in izdelkih namenjenih izključno za VZDRŽLJIVOSTNE ŠPORTNIKE.


PRIJAVA NA OBVEŠČANJE O AKCIJAH, NOVOSTIH IN DOGODKIH

Vneseni elektronski naslov bomo obdelovali za namen obveščanja o aktualnih akcijah, novostih in dogodkih. Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjaviš. Za tvoje osebne podatke skrbimo in jih obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Piše: Tanja Tomše

Kategorija: Ambasadorji

Objavljeno: 21.03.2023 13:24

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.