Proteini.si
NASVETI ZA TRENING

Tip mišične aktivacije

tip-misicne-aktivacije
Morda gre za samoumevno tematiko, pa vendarle imam občutek, da bo spodaj opisano marsikomu prišlo prav. Na prvi pogled je utež potrebno dvigniti in nato spustiti, kar bi naj bila ena ponovitev. Pa je temu res tako?

Gib je sestavljen iz dveh elementov. Prvi je dvig in drugi spust obremenitve. Pri vsakem so vključena drugačna mišična vlakna.

  • Koncentrična kontrakcija je tip mišične aktivacije, ki se uporablja za dvigovanje bremen in povzroči skrajšanje mišice.
  • Ekscentrična mišična aktivacija je odgovorna za negativni del giba - za deceleracijo obremenitve pri spuščanju.
  • Poznamo tudi tretji tip mišične aktivacije- izometrični. Zadnji ima funkcijo ustvarjanja sile in tenzije brez spreminjanja dolžine mišice.

Pri vseh treh tipih je mišica aktivirana na drugačen način. Smiselno je, da to miselnost vključimo tudi v trening za najboljši napredek. Opažam da se večinoma prakticira le koncentrična kontrakcija, medtem ko se druge dve zanemari.

Zelo dober napredek sem opazil ob izvajanju ekcentričnih gibov. Na primer pri benču to prakticiram tako, da se pri eni seriji osredotočim samo na negativne ponovitve. Obremenitev je tukaj 90-110% maksimalnega dviga pri dani vaji. Pri tem tipu imam za sabo vedno spotterja, ki opravi 30% dviga teže. Naj poudarim da se pri tej seriji osredotočim samo na negativne ponovitve, ki se izvajajo čim počasneje. Opazil sem da je to zelo dober način šokiranja mišice in premikanja meje maksimalnega dviga.

blazmisicna.png 

(Pred izvedbo ekscentričnega giba)

Gledano striktno iz vidika oblikovanja(bodybuidlinga in hipertrofije) se najbolj obnese kombinacija vseh treh. Proces zahteva izredno zbranost. Zadeva je v tem da je ob obeh tipih giba (koncentrični in ekscentrilni) potrebno dodati še izometrično tenzijo. To pomeni da pri na videz normalnem izvajanju dvigovanja in spuščanja bremena, mišico ob tem tudi napenjamo kot bi jo brez obremenitve. Na ta način je mišica vedno pod dvema tipoma obremenitve; koncentrična+izometrična, ekscentrična+izometrična.Piše: Blaž Hrastnik

Kategorija: NASVETI ZA TRENING

Objavljeno: 12.12.2019 13:10

Povezani članki

trening-za-otroke-in-odrasle-gibanje-zivali
NASVETI ZA TRENING

TRENING ZA OTROKE IN ODRASLE – Gibanje živali

Odličen in zabaven trening, s pomočjo katerega se razvija moč in motorične sposobnosti, hkrati pa se krepijo ...
Preberi več
Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.