Proteini.si
beta-alanin
Beta alanin je naravna aminokislina in ena od neesencialnih aminokislin. Naše telo jo lahko proizvaja samo. Če beta alanin v telo vnesemo s hrano, se pretvori v karnozin, ki služi za povečanje vzdžljivosti, moči in razvoja mišičja.

Vsem navdušenim športnikom bo beta alanin omogočil, da trenirajo še intenzivneje, kar se bo neposredno odrazilo v pridobitvi mišične mase. Za vse tiste, ki prakticirajo bolj metabolični tip vadbe z malo počitka med serijami, beta alanin omogoči, da si telo med serijami hitreje opomore, zato lahko med treningom porabi več kalorij, intenzivnost treninga pa je večja.

Raven beta alanina je pri sintezi karnozina omejena. To pomeni, da je količina karnozina v telesu, ki ga telo proizvede, neposredno odvisna od količine beta alanina, ki je na voljo. Brez zadostnega beta alanina, je sinteza karnozina omejena.

Zakaj je karnozin tako pomemben?
Karnozin, ki je sestavljen iz histidina in beta alanina pomaga ublažiti kislost, ki jo proizvede kopičenje hidorgenih ionov. Pri visoko intenzivnih treningih naše telo prične kopičiti večje količine hidrogenskih ionov, ki povzročajo tvorbo mlečne kisline v mišicah oziroma kislo stanje v telesu, kar vodi v mišično utrujenost in izčrpanost. Odprava proizvajanja kisline pomaga odpraviti mišično utrujenost, kar vam omogoči, da trenirate z višjo intenzivnostjo, medtem ko se izboljša tudi regeneracija med serijami visokointenzivnih vaj.

Karnozin se naravno nahaja v možganih, srcu, ledvicah, želodcu in skeletnih mišicah (mišicah tipa 2 in hitrih trzajočih mišicah, ki sodelujejo predvsem pri šprintih in drugih eksplozivnih gibih). Z raziskavami so ugotovili, da z dodajanjem beta alanina omogočite večjo količino karnozina kot pa z dopolnjevanjem prehrane le s samim karnozinom.

Pozitivne lastnosti beta alanina torej so:

  1. Beta alanin se pretvori v karnozin, s čimer se prepreči zakisanje mišic oziroma tvorbo mlečne kisline v mišicah med trenignom. Zaradi tega športnik lahko izvede več ponovitev oziroma vadi z večjo težo bremena.
  2. Beta alanin povečuje sintezo karnozina za približno 64 %, kar je ugodno predvsem v boju proti staranju, saj karnozin podaljšuje življenjsko dobo celic. V popolnoma čisti obliki se karnozin zelo slabo absorbira, zato je dodajanje beta alanina v obliki prehranskega dopolnila tako zelo pomembno.
  3. Beta alanin v kombinaciji s kreatinom daje odlične rezultate s pomembnim vplivom na maksimalno moč, vzdržljivost ter na izgubo telesne maščobe, ki v povprečju znaša 1,2 %, prav tako pa tudi znatno povečuje mišično maso.

Dopolnjevanje z beta alaninom je priporočljivo predvsem za športne dejavnosti, kjer se potrebuje moč in vzdržljivost; za posameznike, ki izvajajo visoko intenzivne treninge in za vzdržljivostne športnike, da preprečijo kopičenje mlečne kisline v mišicah in skrajšajo čas regeneracije. Koristi beta alanina imajo tudi posamezniki, ki se udejstvujejo v treningih dvigovanja uteži, ki stremijo k pridobivanju čiste mišične mase in povečanju moči.

Prednosti beta alanina, ki so jih ugotovili na podlagi znanstvenih študij so:

  • povečuje eksplozivnost mišične moči
  • povečuje mišično maso
  • povečuje anaerobno vzdržljivost
  • povečuje aerobno vzdržljivost
  • poveča vadbeno vzdržljivost, da lahko trenirate močneje in dlje
  • kombinacija beta alanina in kreatina ima sinergijske učinke in povečuje količino vadbe, povečuje čisto mišično maso in zmanjšuje telesno maščobo
  • kombinacija kreatina in beta alanina ima izjemno pozitivne učinke na izvajanja eksplozivnih gibov (šprinti, dvigovanje uteži).

Vir: www.bodybuilding.com

 Piše: Tamara Jalen

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 10.03.2011 00:00

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.