Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

"Cheat meal"

cheat-meal
S tem prispevkom se bodo lahko poistovetili mnogi, ki jim metabolizem njihovega telesa in prehrana nasplošno nista preveč znana. Fitnes entuziasti se mnogokrat preveč obremenjujejo glede maščobe, hidratov in nasplošno kalorij. Seveda je vse odvisno od končnega cilja. V naslednjih odstavkih se bom osredotočil na kombinacijo dobrega počutja, uživanja v hrani in samega napredka v fitnesu.

cheat_meal.png

Disciplina prehrane je pri tem športu nenadomestljiva. Potrebno je imeti urevnotežen in konstanten vnos hranil tekom dneva, saj sta od tega odvisna naša regeneracija in počutje. Kot pri večini stvari je zlata sredina najboljša. Jedilnik naj bo struktuiran tako, da zadosti dnevnim potrebam počutja in dobrih treningov. Pri daljših obdobjih deficita hranil in vnašanja dietne prehrane pride do upočasnitve našega metabolizma. Z drugimi besedami - telo je prepoznalo stanje pomanjkanja energije, zato je začelo z njo varčevati z upočasnitvijo celičnih procesov. Vsak fitneser bo stremel k čim višjemu metabolizmu, saj mu to omogoča boljšo porabo telesnih maščob in prebavo. S tem namenom imam "cheat meal-e" razporejene na 2-3 dni, 2-3x tedensko (včasih več). Telesu z vnosom energijsko bogate hrane sporočimo, da ni razloga po varčevanju z energijo - spodbujamo metabolizem. Meja med spodbujanjem metabolizma in prenajedanjem s pridobivanjem maščobe pa je tanka.

Razlog za "cheat meal-e" ni samo v spodbujanju metabolizma in uživanju v okusih. Ob vnašanju določenih virov dietne prehrane, se celice navadijo na trenutno količino inzulina, ki se sproža pri vsakem obroku. S "cheat mealom", ta sistem popolnoma šokiramo. Naenkrat je v telesu večja količina hitrih sladkorjev, kar pomeni več sproščenega inzulina iz trebušne slinavke. Inzulin skrbi za uravnavanje krvnega sladkorja in je anabolen telesni hormon. Tako v telesu povzročimo shranjevanje večjih zalog energije v mišicah (delno tudi v maščobah), prav tako je telo v višji anabolni fazi med delovanjem inzulina.

cheal_meal1.png

Na koncu je zelo veliko odvisno od metabolizma osebe. Nekdo bo potreboval "cheat meal" vsak drug dan (največkrat ektomorf) in se mu nikjer ne bo poznalo. V drugih primerih pa bo "cheat meal" enkrat tedensko celo preveč (endomorf). Prav tako veljajo posebne potrebe za ljudi z zdravstvenimi težavami ali drugačnimi načini prehranjevanja. To je le nekaj splošnih informacij za začetnike, ki se sprašujejo, ali se lahko tu in tam pregrešijo ter obdržijo nizek procent maščobe. Vsak naj seveda izhaja iz poznavanja svojega telesa.Piše: Blaž Hrastnik

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 06.03.2019 10:17

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.