Proteini.si
Poučni kotiček

Rast mišic in fitnes za začetnike

fitnes-za-zacetnike

V sodobnem svetu, kjer je zdravje postalo ključnega pomena, se novinci v svetu fitnesa pogosto soočajo z dilemami - od tega, kako začeti z učinkovitim treningom za pridobivanje mišične mase, do izbire prave prehrane. Največjo negotovost in zaskrbljenost pa prinaša odločitev o izbiri pravih prehranskih dopolnil.

Med vsemi dopolnili so gainerji verjetno najbolj pomemben dodatek, ki pripomore k rasti mišic, vendar se tukaj spet pojavi vrsta vprašanj: Kateri gainer izbrati? Kako ga pravilno uporabljati? Kateri gainer je najboljši za doseganje mojih osebnih fitnes ciljev?

Brez skrbi, mi smo tu, da ti pomagamo!

Cilj raziskave

Cilj te raziskave je zagotoviti celovit in znanstveno podprt vodnik o mišični rasti in fitnesu za začetnike. Vodnik je zasnovan tako, da obravnava ključne vidike, kot so učinkovite vaje, vloga beljakovin in gainerjev, časovni razpored vnosa hranil, optimalna prehrana, trajanje treninga, tveganja in okrevanje.

Vidna rast mišic ima pozitiven vpliv na samopodobo in samozavest. Ko ljudje opazijo izboljšave v svojem telesu, se počutijo bolj samozavestni in zadovoljni s svojim dosežkom. To lahko vodi do večje motivacije za nadaljevanje z zdravim življenjskim slogom.

3 razlogi zakaj uporabljati gainer

Gainerji so ključni prehranski dodatki za posameznike, ki si prizadevajo za povečanje mišične mase, še posebej za tiste z visokimi energetskimi potrebami ali hitro presnovo. Medtem ko so gainerji z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, znani kot hard gainerji, idealni za posameznike, ki težko pridobivajo težo, so low-carb gainerji boljša izbira za tiste, ki želijo ohraniti nizko raven telesne maščobe.

Pri izbiri pravega gainerja je pomembno upoštevati osebne cilje in prehranske potrebe. Low-carb gainerji so primerni za posameznike, ki želijo povečati mišično maso brez prekomernega vnosa ogljikovih hidratov. Uporaba gainerjev je priporočljiva po treningu za obnovo energije in spodbujanje mišične rasti, lahko pa služijo tudi kot dodatni obrok za zagotavljanje stalne oskrbe s kalorijami skozi dan.

Ključni razlogi za uporabo gainerja so:

 • Optimalen vnos pravilnih hranil - Za dosego povečanja mišične mase zgolj z običajno prehrano bi morali znatno povečati vnos ogljikovih hidratov in beljakovin z nadpovprečnimi količinami mesa, mlečnih izdelkov, jajc, stročnic, krompirja, riža oreščkov... Vendar pa ta živila pogosto vsebujejo tudi nasičene maščobe in druge sestavine, ki lahko negativno vplivajo na vaše zdravstvene in fitnes cilje.

 • Praktičnost– Za učinkovito obnovo glikogena in hiter pričeteg regeneracije je pomembno, da telo čimprej po treningu oskrbimo s hranili za najboljši rezultat. Priprava pravilnega obroka, sploh v večernem času, je lahko zelo zamudno in nepraktično. Gainer pa si lahko pripravimo že v fitnesu in takoj poskrbimo za hiter vnos vseh potrebnih hranil.

 • Ugodna cena – Z gainerjem pridobmo kakovosten praktičen, hitro pripravljen obrok z optimalnimi hranili za bistveno nižjo ceno, kot če bi zaužili obrok trde hrane. * Nadomestilo visokokakovostnega obroka v obliki dveh meric Battery gainerja stane manj kot 1€!

Kreativa


Eden izmed izstopajočih izdelkov na trgu je Battery Gainer, ki je na voljo na spletni strani Proteini.si. Ta visokokalorični gainer je oblikovan za podporo gradnji mišične mase in zagotavljanje energije. Z 76% ogljikovih hidratov in 16% sirotkinih beljakovin, Battery Gainer zagotavlja dolgotrajno energijo in podporo pri obnovi mišičnega tkiva. Obogaten je s kreatinom, L-glutaminom in L-levcinom, ki pospešujejo regeneracijo in spodbujajo mišično rast. Izdelek je brez aspartama in prepovedanih substanc, kar pomeni da je primeren tudi za vrhunske športnike.

Za tiste, ki iščejo učinkovito rešitev za povečanje mišične mase, je Battery Gainer idealna izbira. Njegova formula je zasnovana za hitro mešanje in absorpcijo, kar omogoča telesu, da maksimalno izkoristi vsak trening.

Vse o gainerjih: Kdaj in zakaj jih uporabiti?

Gainerji, so prehranski dodatki, zasnovani za pomoč posameznikom, ki si želijo povečati telesno in mišično maso. Namenjeni so zagotavljanju obsežnega vira kalorij, za pridobivanja mišične mase in podporo intenzivnih treningov. Zaradi svoje visoke vsebnosti kalorij so še posebej koristni za posameznike z visoko presnovo (ektomorfni tip metabolizma) , ki težko pridobivajo težo samo s trdo hrano. Gainerji so tudi priročen in enostaven način pridobivanja vseh potrebnih hranil za podporo tvojih fitnes ciljev, v sodobnem tempu življenja.

Razumevanje, kako gainerji delujejo in kdaj jih je najbolje uporabiti, je ključnega pomena za izkoriščanje njihovih prednosti brez nepotrebnega povečanja telesne maščobe.

shutterstock 2038275503 min

Gainerji so prehranska dopolnila, ki vsebujejo visok delež ogljikovih hidratov in zmerno količino beljakovin, namenjena predvsem hitremu povečanju telesne mase in energije za intenzivne treninge.


Gainerji


Battery gainer

Visokokalorični

Gainerji so zasnovani za zagotavljanje velike količine kalorij, kar je idealno za posameznike, ki želijo povečati telesno maso ali imajo visoke energetske potrebe.


Razmerje makrohranil

Vsebujejo večji delež ogljikovih hidratov kar pomaga pri hitrem povečanju energije in obnovi glikogenskih zalog.


Dodatki

Pogosto so obogateni z vitamini in minerali ter lahko vsebujejo dodatne sestavine, kot so kreatin, aminokisline in druge snovi, ki podpirajo rast mišične mase in okrevanje.


Proteini kot prehranski dodatek so koncentrirani viri beljakovin, namenjeni podpori mišične rasti, okrevanju po vadbi in splošnemu zdravju.


Proteini


natural Whey protein


Fokus na beljakovinah

Beljakovinski praški so namenjeni zagotavljanju visoke količine beljakovin z minimalnim vnosom ogljikovih hidratov in maščob, kar je ključno za obnovo in rast mišičnih vlaken.


Manj kalorij

Vsebujejo manj kalorij na obrok v primerjavi z gainerji, kar je primerno za ljudi, ki želijo povečati vnos beljakovin brez dodatnih kalorij.


Hitra absorpcija

Beljakovine, kot je npr. sirotka, so znane po hitri absorbciji, kar je idealno za okrevanje po treningu.


Tipi gainerjev glede na namembnost

Soft gainerji

Ta vrsta gainerjev ima običajno nižje razmerje ogljikovih hidratov proti beljakovinam, pogosto okoli 1:1 ali 2:1. To pomeni, da če gainer vsebuje 30 gramov beljakovin na odmerek, bo vseboval približno 30 do 60 gramov ogljikovih hidratov. Soft gainerji so idealni za posameznike, ki iščejo zmerno povečanje kaloričnega vnosa brez prevelikega tveganja za pridobivanje telesne maščobe. So odlična izbira za tiste, ki želijo ohraniti vitko postavo ali pa imajo hitrejši metabolizem in želijo zagotoviti zadosten vnos kalorij za podporo rasti mišic in okrevanja.


Hard gainerji

Ta kategorija gainerjev ima višje razmerje ogljikovih hidratov, pogosto nad 3:1, kar pomeni, da lahko na vsakih 30 gramov beljakovin pride tudi do 90 gramov ali več ogljikovih hidratov na odmerek. Hard gainerji so zasnovani za posameznike, ki imajo težave s pridobivanjem telesne teže in mišične mase, t.i. "hardgainers". Ponujajo visokokalorično mešanico, ki pomaga pri hitrem povečanju mase in zagotavljanju energije za intenzivne treninge. Zaradi visokega vnosa kalorij so še posebej primerni za tiste, ki imajo izjemno hitro presnovo ali pa se ukvarjajo z zelo zahtevnimi fizičnimi aktivnostmi.


Meal replacement gainerji - Gainerji za nadomestilo obrokov

Ti gainerji so uravnoteženi tako, da imajo razmerje beljakovin in ogljikovih hidratov podobno običajnemu obroku, pogosto okoli 1:2 ali 1:3. Vsebujejo tudi vitamine, minerale in druge hranilne snovi, ki jih najdemo v celih obrokih. So primerni za posameznike, ki morda izpustijo obrok ali potrebujejo priročen in hiter način za vnos hranilnih snovi med obroki.


Low-Carb Gainerji

Ti gainerji so namenjeni tistim, ki želijo povečati vnos beljakovin, ne da bi pri tem prekomerno zaužili ogljikove hidrate. Razmerje med beljakovinami in ogljikovimi hidrati je običajno zelo nizko, kar omogoča posameznikom, da ohranjajo nizko raven telesne maščobe med pridobivanjem mišične mase.

Rast mišic Gainerji


Izbira pravega gainerja za vaše potrebe

Pri izbiri gainerja je pomembno upoštevati individualne cilje, prehranske potrebe in metabolizem. Posamezniki, ki želijo hitro povečati mišično maso in težo, se bodo morda odločili za hard gainer, medtem ko bi za kontrolirano rast mišic brez prekomernega povečanja telesne maščobe, morda izbrali soft gainer ali meal replacement gainer. Low-carb gainerji pa so primerni za tiste, ki so bolj osredotočeni na definicijo mišic in ohranjanje nizkega odstotka telesne maščobe.


Kdaj je najboljši čas za uporabo gainerjev

Najboljši čas za zaužitje gainerja je običajno po treningu, ko so vaše energetske rezerve nizke in je vaše telo v optimalnem stanju za asimilacijo hranil. V tem času lahko gainerji pomagajo hitro obnoviti izgubljene glikogenske zaloge in spodbuditi sintezo beljakovin za popravilo in rast mišic.

Nekateri posamezniki se lahko odločijo tudi za uporabo gainerjev kot kalorično bogat dodaten obrok čez dan (do 3x na dan), da zagotovijo stalno oskrbo s hranili in podprejo svoje dnevne kalorične cilje.


Beljakovine

Gainerji vsebujejo visoko kakovostne beljakovine, kot so sirotka, kazein ali rastlinske beljakovine, ki so ključne za obnovo in rast mišičnih vlaken.
Ogljikovi hidratiMešanica kompleksnih in preprostih ogljikovih hidratov zagotavlja hitro energijo za trening in podpira dolgotrajno sproščanje energije za obnovo glikogenskih zalog.
Vitamini in mineraliKljučni za pravilno delovanje telesa, prispevajo k splošnemu zdravju in optimizaciji telesnih funkcij, ki so pomembne za rast mišic.

MaščobeZdrave maščobe, vključno z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki podpirajo hormonsko ravnovesje in lahko izboljšajo absorpcijo nekaterih vitaminov.
AminokislineDodane esencialne in neesencialne aminokisline, kot so BCAA in glutamin, ki podpirajo mišično obnovo in rast.
KreatinPogosto dodan za izboljšanje moči in zmogljivosti, kreatin pomaga pri regeneraciji ATP, glavnega vira energije za mišične kontrakcije
Dodatki za energijoNekateri gainerji vsebujejo stimulanse, kot je kofein, ali druge sestavine, ki povečujejo energijo in izboljšujejo fokus med treningom.
EncimiDodani za izboljšanje prebave in absorpcije hranil, encimi lahko pomagajo pri razgradnji beljakovin in ogljikovih hidratov, kar omogoča boljšo presnovo.
Prehranske vlakninePomembne za prebavni sistem, vlaknine v gainerjih pomagajo pri uravnavanju prebave in lahko izboljšajo absorpcijo hranil.

Battery gainer

Številni posamezniki se srečujejo z izzivom povečanja mišične mase in telesne teže, še posebej tisti z naravno hitro presnovo. Med zahtevnimi treningi je skoraj nemogoče zaužiti dovolj hranil samo s standardno prehrano zato je Battery Gainer idealna rešitev za podporo pri gradnji mišične mase.

Battery Gainer predstavlja učinkovit način za povečanje kaloričnega vnosa in podpororo telesu, ki jo potrebuje za dodajanje mišične mase. Ta prehranski dodatek je bogat z beljakovinami, ki delujejo kot graditelji mišic in ogljikovimi hidrati za zagotavljanje dolgotrajne energije, ter obogaten kreatinom, ki je znan po svojih lastnostih izboljšanja športne učinkovitosti.

Z visoko koncentracijo energijsko bogatih ogljikovih hidratov (76%) in kakovostnih sirotkinih beljakovin (16%), Battery Gainer zagotavlja dolgotrajno energijo in podporo pri obnovi mišičnega tkiva. Dodatek kreatin monohidrata, L-glutamina in L-levcina pa pospešuje regeneracijo in spodbuja mišično rast. Izdelek ne vsebuje aspartama in prepovedanih substanc zato je primeren tudi za vrhunske športe. Zasnovan je za enostavno mešanje in hitro absorpcijo, kar omogoča, da vaše telo maksimalno izkoristi vsak trening!


Proteini.si

Z Battery Gainerjem lahko učinkovito povečate svoj kalorični vnos, kar je bistveno za spodbujanje rasti mišične mase.

Proteini.si

76% ogljikovih hidratov

Ogljikovi hidrati zagotavljajp dolgotrajno energijo in podporo pri obnovi mišičnega tkiva.

Proteini.si

16% beljakovin

Beljakovine prispevajo k rasti in vzdrževanju mišične mase.

Proteini.si

Z dodanim kreatin monohidratom, L-glutaminom in L-levcinom

Pospešujejo regeneracijo in spodbuja mišično rast.

Proteini.si

Brez aspartama

Proteini.si

Ne vsebuje prepovedanih snovi (doping)

Zato je primeren tudi za vrhunske športnike

Uporaba kakovostnih prehranskih dodatkev je ključnega pomena za podporo težkim treningom moči, vendar je na trgu ogromno izdelkov, različnih kakovosti, ki vsebujejo nepotrebne ali celo škodljive sestavine, ki zavirajo napredek in škodujejo zdravju.

Battery gainer je visokokakovosten izdelek, ki vsebuje le esencialne sestavine, potrebne za učinkovito pridobivanje mišične mase in okrevanje po intenzivnih treningih. S svojo skrbno izbrano formulo, ki vključuje visokokakovostne beljakovine, kompleksne ogljikove hidrate in minimalno količino umetnih dodatkov, Battery gainer zagotavlja optimalno podporo za vaše fitnes cilje, hkrati pa ohranja vaše zdravje in dobro počutje.

Predstavljamo vam prednosti Battery gainerja pred ostalimi izdelki na trgu:


Battery gainer     

Ostali gainerji na trgu

 Vsebuje Kreatin, ki:

- Izboljša moč in eksplozivnost. pri krajših intenzivnih treningih (npr. dvigovanje uteži, VIT vadbe).

- Podpira mišično rast s spodbujanjem sinteze beljakovin in povečanjem volumna celic.

- Deluje protivnetno in izboljšuje okrevanje.

Vsebujejo visoko vsebnost maščob, ki lahko negativno prispevajo k zvišanju krvnega tlaka kar povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Z dodanim L-glutaminom, ki:

- Krepi imunski sistem in zdravje črevesja.

- Pomaga pri zmanjševanju bolečin v mišicah in pospešuje regeneracijo.

Vsebujejo umetne arome, ki lahko povzročajo alergijske reakcije in prebavne težave in imajo lahko negativen dolgoročni vpliv na zdravje.

Obogaten z L-levcinom, ki

- Spodbuja sintezo mišičnih beljakovin kar pripomore k rasti in obnovi mišic.

- Preprečuje razgradnjo mišic kar je še posebej. pomembno med dieto ali dolgotrajnimi vadbami.

- Služi kot energijski vir med intenzivnimi treningi.

Vsebuje nizko vsebnost vitaminov in mineralov, ključnih za podporo imunskega sistema.

Ne vsebuje aspartama

Aspartam ahko povzroči glavobole, prebavne težave in ima potencialno dolgoročne negativne učinke na zdravje.

Dodane vlaknine:

- Izboljšujejo prebavo in pomagajo uravnavati prebavni sistem.

- Poskrbi za dolgotrajno sitost.

- Pomaga stabilizirati raven krvnega sladkorja.

Ne vsebuje prepovedanih snovi (doping)

Zato je primeren tudi za profesionalne športnike, ki tekmujejo.


Za najboljše rezultate in svetovanje pri prehrani in treningu si preberi naš poučni kotiček ali se posvetuj z našimi top fitnes strokovnjaki, ki ti bodo pomagali pri tvojih osebnih ciljih:

E-pošta: info@proteini.si

Telefon: 040-248-248

Pridobivanje Mišične mase: Prehrana in trening nasveti za začetnike - Proteini.si Lift Podcast

V tokratnem Proteini.si Lift Podcastu smo gostili dva izkušena fitnes strokovnjaka, Andreja Pavličevića in Andreja Milutinoviča, ki sta s Proteini.si skupnostjo delila nasvete in strategije za rast mišic, namenjene začetnikom.

V podcastu boste izvedeli: Kaj so optimalne vaje za rast mišic, uporaba prehranskih dopolnil za spodbujanje mišične rasti, z vami pa bomo delili tudi praktične nasvete za sestavo jedilnikov za pridobivanje mišične mase.

Odkrijte skrivnosti uspešne rasti mišic in naredite prvi korak do željenega cilja z našim najnovejšim Proteini.si Lift Podcastom! 

Tipi metabolizma in postave

Vsak človek je edinstven, kar se odraža v njegovi postavi in načinu, kako njegovo telo procesira hrano. Te razlike so posledica kombinacije genetskih, okoljskih in življenjskih dejavnikov in poznavanje svojega telesa lahko znatno pripomore k postavitvijo pravih prehrambenih in vadbenih ciljev ter posledično hitrejšemu doseganju želenih rezultatov.

SLIM to FAT jpg


Kaj vpliva na tip metabolizma?

Dejavniki, ki vplivajo na metabolizem, vključujejo genetiko, starost, spol, hormonsko ravnovesje, telesno aktivnost in prehrano. Prav tako na hitrost presnove vplivajo določene bolezni in zdravila.

Ektomorfni tip metabolizma - Suh tip postave

Ljudje s to obliko postavo imajo hitro presnovo, kar pomeni, da so običajno vitki z dolgimi udmi in ozkimi boki. Kljub velikemu vnosu hrane težko pridobivajo težo.

Priporočena prehrana

Poudarek na večjih obrokih čez dan, bogatih z beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami.

Priporočen program vadbe

 • Usmerjenost na pridobivanje mišične mase.
 • Kratke, intenzivne vaje z daljšimi odmori med serijami (3-4 min).
 • Omejite aerobno vadbo na 20 minut, če jo sploh izvajate.


Mezomorfni tip metabolizma - Atletski tip postave

Ljudje te postave imajo naravno mišičasto in simetrično telo. Lahko hitro pridobivajo mišično maso in z lahkoto izgubljajo maščobo.

Prehrana

Uravnotežen vnos vseh makrohranil: beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.

Program vadbe

 • Kombinacija moči in aerobne vadbe.
 • Vadba moči z do osmimi ponovitvami v seriji.
 • Aerobna vadba trikrat na teden, 20-30 minut.


Endomorfni tip metabolizma - Zaobljena tip postave

Ljudje s to obliko postavo imajo počasno presnovo in se lahko hitro zredijo. Maščoba se jim običajno nabira okoli trebuha ali bokov.


Prehrana

Poudarek na visokem vnosu beljakovin, zmanjšanem vnosu maščob in omejenem vnosu ogljikovih hidratov.

Program vadbe

Razumevanje tipa metabolizma omogoča boljše prilagajanje prehrane in vadbe, kar vodi do boljših rezultatov. Pravilna prehrana in vadba glede na tip telesa lahko pripomorejo k boljšemu zdravju, večji energiji in boljšemu počutju.


Povezani članki

7-hitrih-nasvetov-za-pridobivanje-ciste-misicne-mase
POUČNI KOTIČEK

7 hitrih nasvetov za pridobivanje čiste mišične mase

Ker ste nam pošiljali veliko vprašanj, kako pridobiti mišično maso, smo napisali 7 hitrih nasvetov, ki jih ...
Preberi več
prehrana-in-dodatki-pred-med-in-po-treningu
POUČNI KOTIČEK

Prehrana in dodatki pred, med in po treningu

Hranila in dodatki, ki jih zaužijete pred, med in po treningu imajo velik vpliv na stopnjo energije, intenzivnost vadbe ...
Preberi več
osnovne-napake-zacetnika
POUČNI KOTIČEK

Osnovne napake začetnika

Z znanjem in izkušnjami, ki jih pridobivam tekom let, se pogosto spominjam svojih začetkov. Prav tako se spominjam ...
Preberi več
najboljsa-visoko-proteinska-hrana
POUČNI KOTIČEK

Najboljša visoko proteinska hrana

Zdrava in uravnotežena prehrana mora vsebovati vsa makrohranila: ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Beljakovine oz. proteini so zelo ...
Preberi več
najpogosteje-zastavljena-vprasanja-o-proteinih
POUČNI KOTIČEK

Najpogosteje zastavljena vprašanja o proteinih

Whey ali beljakovine sirotke so mlečne beljakovine. Sirotka je stranski produkt pri pridelavi mleka v sir in se uporablja ...
Preberi več
kortizol-in-izgradnja-misicne-mase
POUČNI KOTIČEK

Kortizol in izgradnja mišične mase

Da pridemo do lepo oblikovanega in mišičastega telesa, niso dovolj le pravilna, zdrava prehrana in težki treningi. ...
Preberi več
vpliv-prehrane-na-pocutje-in-performance
POUČNI KOTIČEK

Vpliv prehrane na počutje in performance

Verjetno vsi poznamo pregovor: ‘’you are what you eat”. Poslušam ga že od osnovne šole. Vedno sem ga dojemal ...
Preberi več

Noge

Počepi so odlična vaja za celotno spodnjo polovico telesa. Predvsem ciljajo na:

 • Kvadricepse (mišice sprednjega dela stegna)
 • Hamstring (mišice zadnjega dela stegna)
 • Gluteus (mišice zadnjice)
 • Adduktorje (mišice notranjega dela stegna)
 • Soleus in gastrocnemius (mišice meč)

Poleg tega počepi krepijo tudi stabilizacijske mišice, vključno s trebušnimi mišicami in mišicami spodnjega dela hrbta, kar prispeva k boljši telesni drži in funkcionalni moči.

Hrbet

Mrtvi dvig (deadlift) je kompleksna vaja, ki vključuje več mišičnih skupin po celem telesu. Primarno cilja na:

 • Erektorje hrbtenice (mišice, ki tečejo vzdolž hrbtenice),
 • Gluteus (mišice zadnjice),
 • Išijatične mišice (mišice zadnjega dela stegna),
 • Kvadricepse (mišice sprednjega dela stegna),
 • Adduktorje (mišice notranjega dela stegna),
 • Trapezius (mišice zgornjega dela hrbta),
 • Mišice podlakti (za oprijem in držanje uteži).

Mrtvi dvig prav tako aktivira jedrne mišice, ki vključujejo trebušne mišice in mišice spodnjega dela hrbta, kar pomaga pri izboljšanju stabilnosti trupa in podpori pri drugih dvigih ter vsakodnevnih aktivnostih.

Prsa

Bench press, ali potisk s prsi, je klasična vaja z utežmi, ki se osredotoča predvsem na naslednje mišične skupine:

 • Prsne mišice (pectoralis major), ki so glavni cilj vaje,
 • Triceps (triceps brachii), ki pomagajo pri iztegovanju roke pri potisku,
 • Deltoidi (predvsem sprednji del), ki sodelujejo pri dvigovanju rok.

Poleg teh primarnih mišičnih skupin bench press v manjši meri vključuje tudi stabilizacijske mišice, kot so mišice rotatorne manšete, ki pomagajo pri stabilizaciji ramenskega sklepa, in mišice zgornjega dela hrbta, ki pomagajo ohranjati pravilno držo med izvedbo vaje.

Pravilna izvedba vaj

Za preprečevanje poškodb in doseganje optimalnih rezultatov je izjemno pomembna pravilna drža, forma in kontrolirana izvedba vaj.


Nasveti za začetnike

 • Začnite z manjšimi utežmi in postopoma povečujte obremenitev ali število ponovitev: +2 do 3 na serijo.
 • Upoštevajte pravilno formo in tehniko izvajanja vaj.
 • Ne pozabite na ogrevanje pred treningom in raztezanje po treningu, da preprečite nastanek krčev.

Preberi si še teh 7 hitrih nasvetov za pridobivanje čiste mišične mase.


Trajanje in pogostost treninga

Koliko časa bi moral trajati trening?

Optimalno trajanje treninga je odvisno od vrste treninga in ciljev posameznika. Za začetnike je priporočljivo, da trening za oblikovanje postave traja med 45 do 60 minut. Daljši treningi lahko vodijo do prekomerne utrujenosti in povečanega tveganja za poškodbe.


Kako pogosto trenirati?

 • Za začetnike: 3 do 4-krat na teden je idealno za večino začetnikov, vendar samo eno mišično skupino na teden.
 • Naprednejši športniki: 5 do 6-krat na teden, vendar z različnimi vrstami treningov za preprečevanje prekomerne obremenitve.


Nasveti za začetnike

 • Vključite dni počitka med treningi za optimalno okrevanje za velike mišične skupine kot na primer noge in hrbet.
 • Poslušajte svoje telo; če se počutite preveč utrujeni, si privoščite dodaten dan počitka.


Pogoste napake pri začetnikih

Najpogostejše napake začetnikov pri gradnji mišične mase

Pri grajenju mišične mase se pogosto srečujemo z izzivi, ki lahko upočasnijo ali celo ustavijo napredek. Razumevanje teh napak in njihovo preprečevanje je ključnega pomena za učinkovito in trajnostno mišično rast.

Prehranske napake in njihov vpliv

Ena najpogostejših napak, ki jo delajo posamezniki, je neustrezna prehrana. Nezadosten vnos beljakovin in ogljikovih hidratov in maščob, nepravilno časovno usklajevanje obrokov ali nezadostno število kalorij lahko vse vplivajo na mišično rast in regeneracijo. Prehrana mora biti prilagojena individualnim ciljem in potrebam, pri čemer je treba upoštevati tako makrohranila kot mikrohranila.

Dejstvo je, da je za mišično rast in zagotovitev vseh pravilnih hranil, ki jih naše telo potrebuje pri težkih treningih ki sodijo zraven, skoraj nemogoče brez uporabe prehranskih dodatkov, strah ali predsodki glede njihove uporabe pa lahko samo upočasnuje ali zavira napredek. Zelo pomembno je, da posegamo po visokokakovostnih izdelkih, potrjenih proizvajalcev, ki jim lahko zaupamo, da iz našega treninga iztisnemo največ.

Za nasvete prilagojene vašim ciljem nas kontaktirajte na info@proteini.si ali 040-248-248.

Rast mišic vaje za biceps

Pomen počitka in obnove za rast

Nezadostno okrevanje in počitek sta še dve napaki, ki ju pogosto spregledamo. Mišice potrebujejo čas, da se regenerirajo in rastejo med spancem. Nezadostno spanje in počitek lahko vodita do preobremenitve, kar lahko upočasni napredek ali celo povzroči poškodbe. Raziskave so pokazale, da je kakovost in količina spanca neposredno povezana z mišično regeneracijo in rastjo.


Kako prepoznati in se izogniti napakam?

Za prepoznavanje in preprečevanje napak je pomembno, da posamezniki spremljajo svoj napredek in poslušajo svoje telo. Prilagoditev prehrane, zagotavljanje rednega in kakovostnega počitka ter izogibanje prekomernemu treningu so ključni koraki. Poleg tega je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za prehrano ali osebnim trenerjem, ki vam lahko pomaga pri prilagajanju vašega programa na podlagi vaših individualnih potreb in odzivov telesa.

Zavedanje teh pogostih napak in aktivno delo na njihovem odpravljanju bo pripomoglo k bolj učinkovitemu in zdravemu pristopu k grajenju mišic.


Proces obnove in rasti mišičnih vlaken

Po vadbi se začne proces mišične regeneracije. Ta proces se lahko nadaljuje več dni, odvisno od intenzivnosti in obsega vadbe. Ključnega pomena je ustrezna prehrana in počitek, saj to zagotavlja potrebne hranilne snovi in čas za popravilo in rast.


Regeneracija med treningi za optimalno okrevanje mišic


Kako dolg mora biti počitek med treningi?

Optimalno trajanje počitka med treningi je odvisno od intenzivnosti treninga in individualnih potreb. Na splošno velja, da je za večino začetnikov priporočljivo vsaj en dan počitka med treningi. Za intenzivnejše treninge, kot so treningi za moč, je priporočljivo imeti 48 do 72 ur počitka med sejami.

S prehranskimi dodatki lahko skrajšamo regeneracijski čas in dodatno zaščitimo mišice pred katabolizmom (Glutamine, BCAA aminokisline EAA aminokisline)

Fiziološke osnove mišične rasti

Ko se ukvarjamo s telesno vadbo, zlasti z vadbo za moč, kot so dvigovanje uteži, doživljamo mikro-poškodbe mišičnih vlaken. Ta mikrotrauma je sprožilec za popravilo mišic, kar vodi v proces obnove in rasti mišičnih vlaken. Telo odgovori z vnetnim odzivom, pri katerem imunske celice odpravijo poškodovano tkivo, hormoni pa spodbujajo sintezo beljakovin, kar vodi v mišično hipertrofijo.

Tehnike okrevanja

Okrevanje je ključni del vsakega uspešnega treninga za rast mišic. Tukaj so nekatere tehnike okrevanja, ki lahko znatno pospešijo čas regeneracije in pomagajo pri hitrejšem napredku 

Proteini.si

Raztezanje: Pomaga pri izboljšanju fleksibilnosti in zmanjšanju mišične napetosti.

Proteini.si

Masaža: Izboljša krvni obtok in pospeši odstranjevanje odpadnih snovi iz mišic.

Proteini.si

Hladno-topla terapija: Uporaba ledu in toplote lahko pomaga pri zmanjšanju vnetja in izboljšanju krvnega obtoka.

Proteini.si

Hidracija in elektroliti: Pomembni za obnovo tekočin in elektrolitov izgubljenih med treningom.

Proteini.si

Aktivno okrevanje: Lahke kardiovaskularne vaje, kot so hoja ali plavanje, lahko pomagajo pri okrevanju

Nasveti za začetnike

 • Poslužujte se tehnik okrevanja, saj lahko znatno izboljšajo napredek.
 • Ne pozabite na kakovosten spanec, ki je ena izmed najbolj učinkovitih metod okrevanja.


Ogljikovi hidrati in njihova vloga pri pridobivanju mase

Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije in jih v primerjavi z beljakovinami in maščobami telo veliko hitreje lahko pretvori v energijo. Predstavljajo tudi osnovno gradbeno sredstvo za pridobivanje mišične mase ob ustrezni aktivnosti/treningu.

Ogljikovi hidrati se v telesu shranjujejo kot glikogen, predvsem v jetrih in mišicah, kjer je količina shranjenega glikogena odvisna od mišične mase. Glikogen se lahko pretvori nazaj v glukozo za energijo med intenzivnimi telesnimi aktivnostmi, pri čemer je hitrost izčrpanja glikogena odvisna od trajanja in intenzivnosti aktivnosti.

Različni tipi ogljikovih hidratov

Ogljikovi hidrati se delijo na dve glavni kategoriji: proste (enostavne) in kompleksne. Vsak od njih ima svoje prednosti in idealni čas uporabe zato lahko poznavanje njihovih značilnosti drastično pripomore pri pravilni izbiri izdelkov za tvoje individualne potrebe in hitrejšemu doseganju ciljev. 

Enostavni ogljikovi hidrati

 • Monosaharidi: so osnovni gradniki ogljikovih hidratov, kot so glukoza, fruktoza in galaktoza.
 • Disaharidi so sestavljeni iz dveh povezanih monosaharidov, na primer saharoza (namizni sladkor), laktoza (mlečni sladkor) in maltoza (sladkor v ječmenu).

Enostavni ogljikovi hidrati se hitro absorbirajo in povzročajo hitrejši dvig krvnega sladkorja in posledično takojšen dvig energije zato so priporočljivi neposredno pred in med vadbo saj zagotovijo energijo, ki jo potrebujemo za kratke in visoko intenzivne treninge (npr treningi za moč, nogomet, košarka, hokej) s trajanjem do 1. ure. Po treningu lahko pomagajo hitro nadomestiti izčrpane glikogenske zaloge in pospešijo okrevanje.


Kompleksni ogljikovi hidrati - Polisaharidi

Kompleksni ogljikovi hidrati, znani tudi kot polisaharidi, so sestavljeni iz dolgih verig monosaharidov, ki se počasneje razgrajujejo in zagotavljajo bolj postopno sproščanje energije.

Polisaharidi so idealni za uživanje 1-2 uri pred vadbo saj zagotavljajo dolgotrajno in stabilno oskrbo z energijo, zato so še posebej primerni za dolge treninge in treninge vzdržljivosti (kolesarjenje, tek, plavanje, dolgotrajni kardio treningi...). Polisaharidi so tudi odlični za obrok po treningu, saj pomagajo pri obnovi glikogenskih zalog in zagotavljajo energijo za okrevanje in rast mišic skozi daljše časovno obdobje.

shutterstock 1130343773 min

Zanimiva dejstva o sladkorjih

Čeprav se sladkorjev drži slab sloves kot škodljiva snov za naše telo pa so v resnici nujno potrebni za normalno delovanje našega telesa in predstavljajo najčistejšo obliko energije.

#1 Sladkorji so ogljikovi hidrati, ki telesu glede na vrsto zagotovijo hitro in/ali dolgotrajno energijo. To je lahko koristno pred in med intenzivno vadbo, ko telo potrebuje gorivo za napor.

#2 Po vadbi, še posebej po dolgotrajni ali visoko intenzivni, uživanje sladkorja pomaga pri hitri obnovi glikogenskih zalog v mišicah in jetrih in posledično hitrejšega okrevanja.

#3 Pri ljudeh s ciljem po povečanju mase lahko različni tipi sladkorjev predstavljajo odličen kalorijski vir.

Vloga prehrane pri gradnji mišic

Prehrana igra ključno vlogo pri podpiranju mišične rasti. Beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe so makrohranila, potrebna za obnovo energije, sintezo beljakovin in splošno okrevanje. Beljakovine so še posebej pomembne, saj so gradniki mišičnega tkiva. Raziskave kažejo, da je poleg vadbe za moč za optimalno rast mišic potrebno zaužiti dovolj beljakovin za viden napredek, ne smemo pa pozabiti na pomembnost ogljikovih hidratov, ki pomagajo pri obnovi glikogenskih zalog, ki se uporabljajo za energijo med vadbo in hitrejše okrevanje, ter maščobe , ki podpirajo hormonsko ravnovesje.

Za doseganje mišične rasti ni dovolj samo intenzivna vadba. Ustrezna prehrana, hidracija in počitek so bistveni za podporo fiziološkim procesom, ki vodijo v mišično hipertrofijo.

Uravnotežena prehrana

Makronutrienti: Razmerje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami je ključno. Priporočljivo je, da sestavljajo približno:

 • 4g ogljikovih hidratov
 • 2.5 - 3g beljakovin
 • 0.6g maščob

*na 1kg telesen teže

Mikronutrienti: Ne pozabite na vitamine in minerale, ki jih najdete v prehrani (zelenjava in sadje), vendar je potrebno poudariti da za zadosten vnos ob težkih treningih priporočljivo dodajanje prehrambenih dodatkov.

Hidracija: Voda je ključna za vse telesne funkcije, vključno z rastjo mišic.

Nasveti za začetnike

 • Ne pozabite na kombinacijo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob za boljše okrevanje.
 • Načrtujte obroke vnaprej, da zagotovite uravnoteženo prehrano.
 • Razmislite o uporabi aplikacij za sledenje makro- in mikronutrientov.


Jedilnik Andrej Milutinovič

Andrej Milutinovič, osebni trener fitnesa z več kot 20 leti izkušenj ter 2x svetovni prvak v fitnesu in Mr.Universe je s Proteini.si delil primer jedilnika za gradnjo mišične mase za povprečnega 20 letnega moškega. 

1

Proteini.si

Časovni razpored vnosa hranil okoli treningov kdaj jesti pred in po treningu?

 • Pred treningom: Priporočljivo je jesti približno 1 do 2 ure pred treningom. To omogoča telesu, da absorbira hranila in se pripravi na fizično aktivnost.

 • Po treningu: V roku 45ih minut po treningu (window of opportunity) je idealno zaužiti hiter obrok hranil s hitro absorbcijo ( hitro prebavljive beljakovine in ogljikove hidrate) v obliki proteinskega ali gainer šejka, in nato 1 uro za tem še trd obrok. To je ključno obdobje za obnovo glikogenskih zalog in mišično regeneracijo.


Kaj jesti pred in po treningu?

 • Pred treningom: Osredotočite se na ogljikove hidrate in beljakovine. Primer: ovsena kaša z jagodami ali piščančji file z rjavim rižem.

 • Po treningu: Potrebujete hitro prebavljive beljakovine in ogljikove hidrate za obnovo. Primer: proteinski napitek, gainer, maltodekstrin ali glukoza ali banana.

Andrej Pavličević jedilnik

Ustvarjalec Champ spremembe in osebni trener Andrej Pavličević je z nami delil 2 primera jedilnikov, za jutranji in popoldanski treningi.

2 1

Proteini.si

Nasveti za začetnike

 • Izogibajte se mastni hrani pred treningom, saj lahko ta upočasni prebavo.
 • Hidracija pred, med in po treningu je zelo pomembna za pravilno delovanje telesa zato je pitje vode ali izotoničnih napitkov zelo pomembno. 
 • Visoko kakovostni prehrambeni dodatki so odličen in hiter način, da zagotovite svojemu telesu vsa hranila, ki jih telo potrebuje pred in po treningu.


Za najboljše rezultate in svetovanje pri prehrani in treningu si preberite naš poučni kotiček ali se posvetujte z našimi top fitnes strokovnjaki, ki ti bodo pomagali pri tvojih osebnih ciljih:

E-pošta: info@proteini.si

Telefon: 040-248-248

Kako lahko beljakovine in ogljikovi hidrati vplivajo na moj trening?

Beljakovine so ključne za popravilo in rast mišičnega tkiva po treningu, medtem ko ogljikovi hidrati zagotavljajo nujno energijo za vadbo in pomagajo pri obnovi glikogenskih zalog, kar je bistveno za hitro okrevanje in pripravljenost na naslednji trening. Skupno uživanje obeh hranil po treningu lahko izboljša okrevanje in spodbuja mišično rast.

Ali so gainerji res potrebni za rast mišic?

Dodatki niso nujni za rast mišic, vendar lahko znatno prispevajo k doseganju vaših dnevnih prembenih ciljev še posebej, če imate težave z zadostnim vnosom kalorij ali beljakovin iz običajne prehrane. Dodatki, kot so beljakovinski praški ali gainerji, lahko nudijo priročen in učinkovit način za zagotavljanje ključnih hranil, potrebnih za okrevanje in rast mišic.

Kako pogosto bi moral uporabljati gainerje?

Uporaba gainerjev je odvisna od vaših individualnih ciljev glede telesne mase in prehranskih potreb. Če težko pridobivate mišično maso ali težo, lahko gainerje uporabljate dnevno kot dodatek k rednim obrokom, da povečate dnevni vnos kalorij. Vedno jih je priporočljivo uporabljati v skladu z navodili izdelka in v okviru uravnotežene prehrane.
* Battery gainer lahko zaužijemo 3x dnevno za zagotovitev potrebnih kalorij za mišično rast.

Prijavi me na obveščanje

Vneseni elektronski naslov bomo obdelovali za namen obveščanja o aktualnih akcijah, novostih in dogodkih. Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjaviš. Za tvoje osebne podatke skrbimo in jih obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Odkrijte skrivnosti popolno oblikovane zadnjice

Za Proteini.si je fitnes trenerka in influencerka Lara razkriva dragocene nasvete o treningih, prehrani in prehranskih dodatkih, ki so ključni za dosego popolne zadnjice. Naučite se vse o pomembnosti glutealnih mišic in kako jih učinkovito trenirati. Poleg tega, si lahko ogledate Larine jedilnike in si preberete kako prehranski dodatki, kot so proteini in gainerji, lahko izboljšajo vaše rezultate.

Banner

Opremite se z motivacijo in skupaj z Larinimi nasveti doseži svoje cilje! 

PREBERI SI VSE KAR RABIŠ VEDETI ZA OBLIKOVANJE POPOLNE ZADNJICE

Viri


Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.