Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Glutamin pomaga tudi pri prehladu in izčrpanosti telesa

glutamin-pomaga-tudi-pri-prehladu-in-izcrpanosti-telesa
Ali tudi vas že daje spomladanska utrujenost? Preberite, kako premagati izčrpanost, stres in prehlad, Denis Chorchyp pa razkriva, kako skrbi za svoje mišice.

Glutamin spada med neesencialne aminokisline, kar pomeni, da jo telo lahko proizvaja samo. Kar 60% glutamina se v telesu nahaja v mišicah in ravno zato naj bi ga vsi, ki se ukvarjajo s športom, dodajali k svoji prehrani, saj preprečuje razpad mišične mase. Preostali del glutamina pa se v našem telesu nahaja v jetrih, pljučih, možganih in želodčnem tkivu.

Pogosti treningi glutamin izčrpavajo iz telesa, in sicer več kot ga je le to sposobno proizvesti. Raziskave pa so pokazale, da tako kot treningi, glutamin iz telesa izčrpavajo tudi stres, prehlad, opekline, operacije in ostale poškodbe ter obolenja, zato ga je treba dodatno vnašati v telo. Glutamin pa tudi pospešuje presnovo, uravnava spajanje proteinov, pospešuje produkcijo rastnega hormona in zviša imunski sistem telesa, kar zatrjuje tudi dr. Ronald Klatz, predsednik akademije za anti-starostne raziskave v Chicagu.

Za vse, ki se ukvarjajo s športom, pa je pomembno tudi to, da glutamin oskrbuje telo z dušikom, in sicer tako, da ga pošlje ravno tja, kjer ga telo rabi. Glutamin se, kot nehidratni vir energije, v telesu spremeni v glutamat in proizvaja oziroma obnavlja ATP ('molekularna valuta' znotrajceličnega prenosa energije), ki je osnovna energija za mišične celice. Če je v telesu zadostna količina glutamina, tudi pri napornih treningih nič ali zelo malo izgubljate na mišični masi. Če pa je v vašem telesu premalo glutamina, pa to povzroči padec mišične mase, predvsem v času diete, je to še posebej nevarno.

denis_glutamin.jpg

Chorchyp glutamin uživa vsak dan

Glutamin redno uživa tudi osebni trener in borec Denis Porčić - Chorchyp: "Reden in nepogrešljiv dodatek k moji prehrani je tudi glutamin. Pijem ga pred in po treningu borilnih veščin, pred in po teku ter seveda pred spanjem. Pomaga mi pri hitrejši regeneraciji, je odličen antikatabolik, kar pomeni, da preprečuje razpad mišične mase, poleg tega pa izboljšuje imunski sistem. Je odličen pri kombiniranju različnih dodatkov, kot so BCAA, arginin in creatin. Pri utrujenosti pa Glutamin kombiniram še s Carbonoxom."

Dokazano je, da glutamin pozitivno vpliva na:
• imunski sistem in regeneracijo po treningu,
• poveča celični volumen,
• spodbuja izločanje rastnega hormona,
• pripomore k izgubi telesne maščobe,
• izboljšuje delovanje možganov,
• regulira ph v krvi,
• regulira glukozo v krvi in proizvaja glikogen,
• izboljšuje bilanco dušika v krvi,
• spodbuja proizvodnjo najmočnejšega antioksidanta glutationa, ki zavira proces staranja.

V času treninga in po njem se nivo glutamina manjša

Intenzivna vadba lahko zmanjša imunski sistem ter poveča nivo mlečne kisline in amonija v telesu, kar pa povzroči motnje v pravilnem delovanju mišičevja. Do črpanja glutamina in sproščanja kataboličnega hormona, ki povzroča razgradnjo mišičevja, pride že v prvih petih minutah treninga in se nadaljuje skozi celoten trening ter tudi po njem. Bolj intenziven trening boste naredili, več glutamina se bo iz vaših mišic izčrpalo. Zato morate po vsakem treningu poskrbeti, da bo vaše telo izgubljene količine glutamina, dobilo nazaj in se tako ne bo manjšala mišična masa.

Kje ga najdemo?


Skuta je prehranski vir, ki vsebuje največ glutamina. V manjših količinah ga najdemo tudi v mleku in jogurtih ter drugih mlečnih izdelkih, surovem in prekajenem mesu, soji, žitih, špinači, zelju, pesi, fižolu, peteršilju, ... V prehranskih dopolnilih pa se nahaja v dveh oblikah: kot prosti L-glutamin ali kot glutamin peptid. Pri slednjem je glutamin vezan še na kakšno drugo aminokislino in je zato absorpcija boljša. V obliki dopolnil ga je najbolje uživati zjutraj ali po vadbi. Priporočen dnevni vnos je od 10 do 40 g v več odmerkih. Dobi se v obliki kapsul, tablet, tekočine ali prahu.


Piše: Nina Valant

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 16.04.2013 00:00

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.