Proteini.si
Poučni kotiček

Hidracija pri vzdržljivostnih športnikih: Več kot samo pitje vode

hidracija-pri-vzdrzljivostnih-sportnikih

Pomen hidracije pri vzdržljivostnih športih

Hidracija je ključnega pomena za vzdržljivostne športnike, saj vpliva na številne fiziološke funkcije, vključno z mišično kontrakcijo, prevodnostjo živcev in uravnavanjem telesne temperature. Kot je bilo ugotovljeno v različnih raziskavah, lahko celo majhna stopnja dehidracije povzroči stres na kardiovaskularni sistem in negativno vpliva na športno uspešnost. Zato je razumevanje pravilnih strategij hidracije telesa ključno za optimizacijo uspešnosti in zdravja športnikov.

Cilji raziskave

Ta raziskava si prizadeva ponuditi celovit pregled najnovejših znanstvenih spoznanj o hidraciji v kontekstu vzdržljivostnih športov. Osredotočili se bomo na naslednja ključna vprašanja:

  • Kaj se zgodi, ko telo dehidrira?
  • Kako preprečiti dehidracijo med telesno aktivnostjo?
  • Ali je pitje vode samo po sebi dovolj za učinkovito hidracijo?
  • Kakšni so znaki dehidracije?
  • Katere so napredne strategije hidracije, ki jih lahko uporabijo vzdržljivostni športniki?

Cilj je športnikom, trenerjem in zdravstvenim strokovnjakom ponuditi praktične, dokazano učinkovite smernice za hidracijo pred, med in po telesni aktivnosti. Raziskava bo vključevala tudi pogoste napake, ki jih športniki delajo pri hidraciji, in kako jih je mogoče preprečiti.

Zakaj se potimo?

Potenje je naravni mehanizem telesa za uravnavanje telesne temperature. Med fizično aktivnostjo ali izpostavljenostjo visokim temperaturam se telesna temperatura dvigne. Da bi preprečili pregrevanje, žleze znojnice proizvajajo pot, ki izhlapi s površine kože, s čimer odvaja toploto in hladi telo. Poleg tega potenje omogoča telesu, da se znebi nekaterih odpadnih snovi kot naprimer sečne kisline. Potenje je tudi odziv na stres, tesnobo ali strah. Različne snovi v potu, kot so elektroliti, so ključnega pomena za številne telesne funkcije, zato je hidracija in uravnavanje njihovih koncentracij s pitjem vode in izotoničnih napitkov v telesu izredno pomembno.

Kaj je pot (sestava)

Pot je zapletena vodna mešanica kemikalij. Čeprav je pot večinoma sestavljen iz vode (99%) in NaCl (natrijevega klorida oz soli), vsebuje tudi številne druge raztopljene snovi v različnih koncentracijah. Nekateri od teh vključujejo:

  • Elektroliti: Na (natrij), Cl (klorid), K (kalij) in drugi v manjših količinah Ca (kalcij) Mg (magnezij)
  • Mikrohranila: Vitamini minerali
  • Produkti metabolizma: beljakovine, aminokisline, maščobe in toksini

*Zanimivo dejstvo
Čisti pot je brez vonja, vendar v kombinaciji z bakterijami na koži lahko oddaja neprijetne vonjave.

Dehidracija in kaj se zgodi, ko telo dehidrira?

Znaki dehidracije
Dehidracija se lahko kaže na različne načine, od blagih do resnih simptomov. Med najpogostejšimi znaki dehidracije so suha usta, utrujenost, glavobol in zmanjšano uriniranje. V ekstremnih primerih lahko pride do omotice, slabosti in celo izgube zavesti.

Fiziološki vplivi dehidracije
Dehidracija ima številne fiziološke učinke, ki lahko negativno vplivajo na telo, ki se kažejo kot znaki dehidracije. Med njimi se znaki dehidracije kažejo v zmanjšanju plazemskega volumna, povečanju srčnega utripa in povišanju telesne temperature. Kot je bilo ugotovljeno v raziskavi Heat stress and dehydration in adapting for performance(1), lahko dehidracija povzroči tudi kardiovaskularne, metabolične in psihološke obremenitve.

Vpliv na športno uspešnost
Dehidracija lahko močno vpliva na športno uspešnost. Raziskava Dehydration and endurance performance in competitive athletes(2) je pokazala, da lahko dehidracija, ki presega 2% telesne mase, zmanjša aerobno uspešnost. To je še posebej pomembno za vzdržljivostne športnike, kjer lahko celo majhne razlike v fiziološkem stanju privedejo do velikih razlik v uspešnosti. Poleg tega lahko dehidracija povzroči tudi zmanjšanje mišične moči in vzdržljivosti, kar je bilo ugotovljeno v raziskavi Factors influencing the restoration of fluid and electrolyte balance after exercise in the heat(3).

Hidracija - znaki dehidracije

V luči teh ugotovitev je jasno, da je preprečevanje dehidracije še pred prvimi znaki dehidracije ključnega pomena za vzdržljivostne športnike, ki želijo optimizirati svojo uspešnost in zmanjšati tveganje za zdravstvene težave. Za pravilno rehidracijo pa pitje vode pri velikih telesnih obremenitvah ni dovolj.

*Zanimivo dejstvo
Že majhna izguba vode v telesu (1-2%) lahko vpliva na kognitivne sposobnosti, koncentracijo in kratkoročni spomin.

Pravilna hidracija telesa in kako preprečiti dehidracijo?

Pomen pravilnega načrtovanja
Pravilno načrtovanje hidracije telese je ključno za preprečevanje dehidracije, še posebej pri vzdržljivostnih športih, kjer so telesne obremenitve dolgotrajne. Načrtovanje vključuje poznavanje svojega telesa, razumevanje potreb po hidraciji glede na vrsto in trajanje aktivnosti ter upoštevanje vremenskih razmer in temu primerno prilagoditi pitja vode in izotoničnih tekočin že pred samo aktivnostjo.

Kot je bilo ugotovljeno v raziskavi Consensus recommendations on training and competing in the heat(4), je aklimatizacija na vroče okolje ena izmed najučinkovitejših strategij za zmanjšanje fiziološke obremenitve in optimizacijo uspešnosti.

Količina in vrsta tekočine
Količina in vrsta tekočine, ki jo zaužijemo, sta odvisni od več dejavnikov, vključno z intenzivnostjo vadbe, trajanjem in vremenskimi razmerami. Raziskava Fluids and Hydration in Prolonged Endurance Performance(5) priporoča, da športniki zaužijejo približno 500 mL tekočine 1 do 2 uri pred dogodkom. Med vadbo je za pravilno hidracijo telesa priporočljivo zaužiti med 600 in 1200 mL/h tekočine, ki vsebuje ogljikove hidrate in elektrolite, pitje vode pa za pravilno hidracijo večinoma ne zadostuje med bolj intenzivnih naporih.

Uporaba elektrolitov
Elektroliti, predvsem natrij in kalij, igrajo ključno vlogo pri uravnavanju telesnih tekočin. V raziskavi Factors influencing the restoration of fluid and electrolyte balance after exercise in the heat(3) je bilo ugotovljeno, da pijače z višjo vsebnostjo natrija pomagajo pri hitrejši obnovi vodne bilance. Uporaba elektrolitov je še posebej pomembna za pravilno hidracijo v vročih in vlažnih razmerah, kjer je izguba elektrolitov preko potenja večja.

Z upoštevanjem teh smernic lahko vzdržljivostni športniki učinkovito preprečijo dehidracijo, izboljšajo svojo uspešnost in zmanjšajo tveganje za zdravstvene težave povezane z izgubo tekočin in elektrolitov.

*Zanimivo dejstvo
Zmerna dehidracija lahko povzroči razpoloženjske spremembe. Pomanjkanje vode lahko vodi do občutkov utrujenosti, razdražljivosti in anksioznosti. Do dehidracije pa pride že pred prvimi znaki dehidracije.

Ali je voda dovolj za rehidracijo?

Voda vs. športne pijače
Voda je osnovna tekočina za rehidracijo, vendar morda ni vedno najučinkovitejša možnost, še posebej pri intenzivnih in dolgotrajnih športnih aktivnostih. Raziskava Fluid and Electrolyte Balance in Ultra-Endurance Sport je pokazala, da lahko športne pijače, ki vsebujejo ogljikove hidrate in elektrolite, ponudijo dodatne koristi, kot so hitrejša obnova glikogenskih zalog in boljše uravnavanje elektrolitskega ravnovesja.

Vloga elektrolitov
Za vzdržljivostne športnike je ključno, da med vadbo in tekmovanji vzdržujejo ustrezno ravnovesje elektrolitov, saj to vpliva na njihovo hidracijo, mišično funkcijo in splošno uspešnost. Pravilno uravnavanje vnosa elektrolitov lahko pomaga preprečiti dehidracijo in izboljšati športne rezultate. V raziskavi Consensus recommendations on training and competing in the heat(4) je bilo ugotovljeno, da elektroliti pomagajo pri zadrževanju tekočine v telesu in zmanjšujejo potrebo po uriniranju, kar je še posebej koristno pri dolgotrajnih športnih aktivnostih.

Med ključne elektrolite spadajo natrij, kalij, kalcij, magnezij, klorid, bikarbonat in fosfat. Vsak od teh elektrolitov ima specifično vlogo v telesu, kot so vzdrževanje pravilnega delovanja živcev, mišične kontrakcije in nadzor ravnovesja tekočin.

Ključni elektroliti:

Proteini.si


Natrij

ključen za ohranjanje ravnovesja tekočin v telesu

Proteini.si


Kalij

omogoča prenos hranil v celice in odpadnih snovi in mlečne kisline iz mišic

Proteini.si


Klorid

Skupaj z natrijem pomaga pri ohranjanju ravnovesja tekočin v telesu in njihove ustrezne pH vrednosti ter pomaga pri vzdrževanju krvnega tlaka

Proteini.si


Kalcij

Pomemben za mišično funkcijo in prenos živčnih impulzov

Proteini.si


Magnezij

Sodeluje pri številnih encimskih reakcijah in prispeva k manjši izčrpanosti

*Zanimivo dejstvo
Pri hudih telesnih naporih pitje vode ni dovolj, da zadržimo elektrolitsko ravnovesje v telesu, izotonične pijače pa vsebujejo elektrolite in mikrohranila in enako ionsko razmerje kot krvna plazma, zato so idealna rešitev za padec zmogljivosti še pred prvimi znaki dehidraciji

Elektroliti, zlasti natrij, so ključni za absorpcijo in presnovo ogljikovih hidratov, še posebej pri visokih vnosih, kot je do 120g na uro. Natrij pomaga pri učinkoviti absorpciji ogljikovih hidratov v črevesju zaradi delovanja natrij-glukoza transportnih proteinov. Poleg tega elektroliti, kot so natrij in kalij, pomagajo vzdrževati osmotsko ravnovesje in volumen telesnih tekočin, kar je ključno pri visokem vnosu ogljikovih hidratov, da se prepreči dehidracija.

Kako elektroliti vplivajo na športno uspešnost?
Elektroliti igrajo ključno vlogo pri športni uspešnosti, saj uravnavajo hidracijo, pH ravnovesje telesnih tekočin, mišično kontrakcijo in živčne impulze. Omogočajo prenos hranilnih snovi v celice in pomagajo pri izplakovanju mlečne kisline in ostalih odpadnih snovi iz mišic ter vplivajo na večjo elastičnost mišič kar preprečuje nastanek krčev. Neuravnoteženost elektrolitov lahko privede do dehidracije, mišičnih krčev, utrujenosti in zmanjšane nivoja energije. Pomembno se je zavedati, da smo ob prvih znakih dehidracije že v zaostanku saj je do dehidracije že prišlo, zato je pomembno, da se na to pripravimo že prej.

Skupaj z vodo in ogljikovimi hidrati, elektroliti predstavljajo ključni del strategije hidracije za vzdržljivostne športnike.

Vloga ogljikovih hidratov

Za vzdržljivostne športnike je ključnega pomena izbira pravih ogljikovih hidratov v načrtovanju hidracije  saj ogljikovi hidrati pomagajo preprečevati dehidracijo in podpirajo dolgotrajno energijo. Enostavni ogljikovi hidrati kot so glukoza, fruktoza, manoza ali galaktoza so največkrat uporabljeni za med vadbo, saj omogočajo hitro absorpcijo in konverzijo v energijo. Njihova kombinacija omogočajo optimalno absorpcijo do 90 g na uro, vendar se za dalj trajajoče aktivnosti priporoča uporaba skupaj s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kot je npr. palatinoza.

Kaj je palatinoza in kako se uporablja?
Palatinoza, znana tudi kot izomaltuloza, je edinstven ogljikov hidrat, ki se počasi absorbira in omogoča postopno sproščanje energije. Zaradi svoje strukture (glukoze in fruktoze) se palatinoza metabolizira počasneje kot druge vrste sladkorja, kar zagotavlja dolgotrajen vir energije in stabilno raven krvnega sladkorja. To je še posebej koristno za vzdržljivostne športnike, saj pomaga preprečevati utrujenost in izboljšuje vzdržljivost. Palatinoza se lahko uporablja kot del športnih napitkov, energijskih gelov ali drugih prehranskih dopolnil, ki podpirajo energijske potrebe športnikov.

Kombinacija enostavnih oglikovih hidratov (monosaharidov) in kompleksnih OHjev (iz vsaj treh molekul monosaharida), med katere spada tudi palatinoza, pomaga športnikom ohranjati energijo, preprečevati dehidracijo telesa in izboljšati športno zmogljivost.

Koliko gramov ogljikovih hidratov je potrebnih med športno aktivnostjo?
Priporočila za vnos ogljikovih hidratov se razlikujejo glede na intenzivnost in trajanje vadbe.

Proteini.si

Za vadbo, ki traja 1 uro, je priporočljiv vnos 5–7 g OH (ogljikovih hidratov) na kg telesne teže na dan

Proteini.si

za vadbo trajanja 1–3 ure priporočljiv vnos 6–10 g OH na kg telesne teže na dan

Proteini.si

Ultra-vzdržljivostni športniki, ki trenirajo 4 ali več ur na dan, naj zaužijejo 8–12 OH na kg telesne teže na dan

Med vadbo je priporočljiv vnos 30–60 g ogljikovih hidratov na uro za vadbo krajšo od 2,5 ure, in 60–90 g na uro za daljšo vadbo. Po vadbi je za hitro obnovo glikogenskih zalog priporočljivo zaužiti 1,2 g/kg/uro ogljikovih hidratov v prvih urah.

Za katere športe ali aktivnosti so primerni izotonični napitki

Izotonična pijača je namenjena hitri nadomestitvi tekočin in elektrolitov, ki se izgubijo med potenjem, kar je nemogoče samo s pitjem vode. Izotonične pijače zagotavljajo tudi energije med telesno aktivnostjo najbolj pa koristijo med visokointenzivno aktivnostjo in/ali dolgotrajnih naporih kjer izgubljamo veliko tekočine in je potreba po hidraciji velika.

Izotonične pijače so primerne za naslednje aktivnosti:

Proteini.si

Vzdržljivostni športi
Kot so tek, kolesarjenje, plavanje, triatlon, tek na smučeh. Pri teh športih se tekočina in energija hitro izgubljata, zato je pravilna hidracija zelo pomembna.

Proteini.si

Ekipni športi
Kot so nogomet, košarka, rokomet, odbojka, hokej. Med intenzivnimi treningi ali tekmami lahko športniki izgubijo veliko tekočine, zato je pomembno, da športniki skrbijo za pravilno hidracijo med odmori, da nadomestijo izgubljeno tekočino in energijo.

Proteini.si

Fitnes in telovadba
Pitje vode med intenzivnimi vadbami v fitnesu ali skupinskih vadbah kjer izgubljamo veliko tekočine ni zadosti zato je izotonična pijača lahko koristna za vzdrževanje hidracije in visok nivo energije.

Proteini.si

Pohodništvo in treking
Dolgotrajne aktivnosti na prostem, kjer je izguba tekočine mogoča zaradi potenja, zlasti v vročih in vlažnih pogojih.

Proteini.si

Druge fizične aktivnosti
Kot so ples, aerobika, borilne veščine in druge aktivnosti, kjer je potreba po hidraciji in energiji.

Proteini.si

V vročih in vlažnih pogojih
Ne glede na vrsto aktivnosti je v vročih in vlažnih pogojih večja verjetnost dehidracije, zato je pitje izotoničnih pijač lahko koristno za rehidracijo telesa.

*Ali je izotonik primeren za vsakdanjo rabo, čeprav ne treniram?

Izotonične pijače so ustvarjene za preprečevanje dehidracije in ohranjanju visokega nivoja energije, pri športnikih, ko pitje vode ne zadostuje pravilni hidraciji telesa.
Zaradi visoke stopnje oglikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo med visokointenzivnimi športnimi aktivnostmi, izotonični napitki niso najbolj primerni med neaktivnostjo, saj se lahko ti oglikovi hidrati pretvorijo v maščobe, kar lahko ob redni uporabi privede do dvigu telesne teže.

Za okusno alternativo poizkusi raje PROTEINI.SI ZERO DOMAČA LIMONADA (IMMUNITY) brez sladkorja, ki poleg odličnega okusa v sebi skriva še vitamine in minerale, ki podpirajo tvoj imunski sistem.

Primeri iz prakse

V praksi se mnogi vzdržljivostni športniki odločajo za kombinacijo vode in športnih pijač za optimalno rehidracijo. Na primer, triatlonci pogosto uporabljajo športne pijače z elektroliti med kolesarskim delom in vodo med tekom, da zagotovijo uravnoteženo hidracijo. Ta pristop je v skladu z raziskavo Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete(7), ki priporoča zaužitje med 600 in 1200 mL/h tekočine, ki vsebuje ogljikove hidrate in elektrolite, za intenzivno vadbo, ki traja dlje kot eno uro.

Zaključek je, da čeprav je voda osnovna in učinkovita tekočina za rehidracijo, dodatek elektrolitov in ogljikovih hidratov v športnih pijačah lahko ponudi dodatne koristi za vzdržljivostne športnike.

Napredne strategije hidracije

Train low strategija
Ena izmed naprednih strategij hidracije telesa je Train low pristop, ki vključuje zmanjšan vnos ogljikovih hidratov in povečan vnos maščob z namenom spodbujanja oksidacije maščob. Ta strategija je bila obravnavana v raziskavi Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete, ki opozarja, da lahko Train low strategija zmanjša sposobnost generiranja maksimalne moči v visokointenzivnih situacijah. Zato je ta pristop bolj primeren za športnike, ki se pripravljajo na dogodke z nizko do zmerno intenzivnostjo.

Carb loading strategija
Strategija carb loading je tehnika povečanja zalog glikogena v mišicah in jetrih, ki jo športniki uporabljajo pred vzdržljivostnimi dogodki, ki trajajo več kot 90 minut, saj lahko izboljša zmogljivost za 2–3%. Ta pristop vključuje visok vnos ogljikovih hidratov (10–12 g/kg/dan) po kratkotrajni visokointenzivni vadbi ali celo popolni telesni neaktivnosti, kar omogoča superkompenzacijo glikogena, ki se ohrani tri dni. Dodaten odmerek 1–4 g/kg ogljikovih hidratov je priporočljiv v zadnjih 1–4 urah pred dogodkom za dopolnitev zalog glikogena v jetrih.

Uporaba hipertoničnih raztopin
Hipertonične raztopine so tekočine z visoko koncentracijo soli in drugih elektrolitov. V raziskavi Fluid and Electrolyte Balance in Ultra-Endurance Sport je bilo ugotovljeno, da lahko hipertonične raztopine pomagajo pri hitrejši obnovi vodne bilance in elektrolitskega ravnovesja po intenzivni vadbi. Te raztopine so še posebej koristne v ekstremnih pogojih, kot so visoke temperature ali dolgotrajna telesna aktivnost, ko je potreba po hidraciji telesa velika.

Personalizirane strategije
Vsak športnik je edinstven, zato je smiselno razviti personalizirane strategije hidracije. To vključuje merjenje stopnje potenja, analizo sestave potu in prilagajanje vnosa tekočine glede na individualne potrebe. V raziskavi Fluids and Hydration in Prolonged Endurance Performance(5) je bilo priporočeno, da športniki uporabljajo personalizirane hidracijske načrte, ki temeljijo na njihovih fizioloških odzivih na vadbo in okoljskih dejavnikih.

V luči teh naprednih strategij je jasno, da hidracija ni enostaven proces, ki vključuje samo pitje vode. Za optimalno uspešnost in zdravje je potrebno upoštevati različne dejavnike, od vrste in trajanja telesne aktivnosti do individualnih fizioloških odzivov.

Hidracija in pogoste napake

Prekomerno pitje vode
Ena izmed najpogostejših napak pri hidraciji je prekomerno pitje vode, ki lahko vodi do hiponatremije, stanja, kjer je koncentracija natrija v krvi nenormalno nizka. V raziskavi Fluids and Hydration in Prolonged Endurance Performance je bilo opozorjeno na tveganje prekomernega pitja in poudarjeno, da je uravnotežen vnos tekočine ključnega pomena.

Neupoštevanje vremenskih razmer
Mnogi športniki ne upoštevajo vpliva vremenskih razmer na hidracijske potrebe. Vroče in vlažno okolje povečuje potrebo po hidraciji, medtem ko lahko hladno okolje zmanjša občutek žeje. Raziskava Consensus recommendations on training and competing in the heat priporoča prilagoditev hidracijskih strategij glede na vremenske razmere.

Pomanjkanje načrtovanja
Pomanjkanje načrtovanja je še ena pogosta napaka. Brez jasnega načrta hidracije športniki tvegajo dehidracijo ali prekomerno hidracijo, oba pa lahko negativno vplivata na športno uspešnost in zdravje.

Ključni poudarki

Hidracija je kompleksen proces, ki vpliva na športno uspešnost in zdravje. Pravilna hidracija vključuje uravnotežen vnos tekočine, upoštevanje vremenskih razmer in individualizirane strategije. Napake, kot so prekomerno pitje vode in pomanjkanje načrtovanja hidracije telesa, so pogoste in lahko vodijo do resnih zdravstvenih težav.

Kako dehidracija vpliva na vzdržljivost?

Dehidracija lahko negativno vpliva na vzdržljivost, saj povzroča kardiovaskularni, metabolični in psihološki stres. Raziskave kažejo, da lahko dehidracija, ki presega 2% telesne mase, zmanjša aerobno uspešnost.

Ali so elektroliti nujni za rehidracijo?

Elektroliti, predvsem natrij in kalij, so ključni za uravnavanje telesnih tekočin in lahko pomagajo pri preprečevanju dehidracije. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da pijače z višjo vsebnostjo elektrolitov pomagajo pri  hidraciji telesa s hitrejšo obnovo vodne bilance.

Kako pogosto naj pijem med tekom?

Priporočljivo je zaužiti med 600 in 1200 mL/h tekočine, ki vsebuje ogljikove hidrate in elektrolite, za intenzivno vadbo, ki traja dlje kot eno uro, še pred prvimi znaki dehidracije. To je še posebej pomembno pri dolgotrajnih tekaških dogodkih, kot so maratoni.

Ali lahko preveč pijem?

Da, prekomerno pitje vode lahko vodi do hiponatremije, stanja z nizko koncentracijo natrija v krvi. Uravnotežen vnos tekočine je ključnega pomena za preprečevanje te in drugih zdravstvenih težav.

Kako vreme vpliva na moje potrebe po hidraciji?

Vremenske razmere, kot so visoke temperature in visoka vlažnost, lahko povečajo potrebo po hidraciji. V takih razmerah je priporočljivo prilagoditi hidracijske strategije in povečati vnos tekočine in elektrolitov.

Proteini.si Sprint podcast: Hidracija

Pravilna hidracija telesa je ključna za doseganje ciljev slehernega športnika. Če ciljate na zmago na Ljubljanskem maratonu, Maratonu Franja, Istri 300, ali pa želite zgolj kolesariti, teči za zabavo, odigrati nekaj setov tenisa s kolegi, rekreativno tekmo košarke s sodelavci, ali pa priti na sosednji hrib, je ključno, da telo stalno ohlajate in mu vračate sestavine, ki jih pri naporu zgublja skozi znoj. O tem kaj se s telesom zgodi, ko dehidrira; kdaj pitje vode ni več dovolj za hidracijo, kaj mora in česa ne sme vsebovati dober isotonic ter o tem ali je pivo po naporu res primerna hidracija, kot meni Luka Dončić, smo se pogovarjali z doktorjem medicine in zdravniku slovenske kolesarske reprezentace Dr Krištofom Knapom in bivšim slovenskim profesionalnim kolesarjem Janijem Brajkovičem.

Video predstavitev

Proteini.si

PROTEINI.SI PREMIUM ISOTONIC

Med intenzivno fizično aktivnostjo telo izgublja tekočino in elektrolite, kar lahko vodi do dehidracije, zmanjšane mišične funkcije in utrujenosti. Poleg tega se športniki in aktivni posamezniki pogosto soočajo z izzivom, kako zagotoviti takojšnjo in dolgotrajno energijo med vadbo, ne da bi pri tem občutili nenadne padce energije ali povečano utrujenost.

Proteini.si Premium Isotonic je bil razvit kot odgovor na te izzive. Ne le da zagotavlja pravilno hidracijo z hitro nadomestitvijo tekočine, ampak tudi oskrbuje telo s ključnimi elektroliti, kot so kalij, kalcij in magnezij, ki prispevajo k pravilnemu delovanju mišic. Njegova edinstvena formula vključuje kombinacijo preprostih in kompleksnih ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo takojšnjo energijo in podporo med dolgotrajno športno aktivnostjo.

Hidracija - isotonic premium 2

Izomaltuloza (Palatinose™) v izdelku zagotavlja enakomerno in dolgotrajno oskrbo z energijo, medtem ko visoko biološko razpoložljiv magnezij iz rdečih alg (Aquamin™ Mg) podpira mišično funkcijo. Dodatek vitamina C ne le zmanjšuje občutek utrujenosti, ampak tudi krepi imunski sistem in povečuje vrednost antioksidantov v telesu. Palatinoza, kompleksen sladkor z nizkim glikemičnim indeksom, zagotavlja postopno sproščanje energije, kar je idealno za vzdržljivostne športe.

Proteini.si Premium Isotonic bo zagotovil optimalno hidracijo, podporo mišični funkciji in enakomerno oskrbo z energijo, kar vam bo omogočilo, da boste lahko dalj časa ostali na vrhuncu svoje zmogljivosti.

Proteini.si

Hitra nadomestitev tekočine

Pravilna hidracija pri visikointenzivnih aktivnostnih ni le pitje vode. 

Proteini.si

Oskrba z elektroliti
(kalij, kalcij, magnezij), ki prispevajo k delovanju mišic

Proteini.si

Vir energije
Kombinacija preprostih (glukoza, saharoza) in kompleksnih ogljikovih hidratov (maltodekstrin in palatinoza), ki zagotavljajo takojšnjo energijo, kot tudi energijo med dolgotrajno športno aktivnostjo.

Proteini.si

Enakomerna in dolgotrajna oskrba z energijo
izomaltuloza (Palatinose™) zagotavlja enakomerno in dolgotrajno oskrbo z energijo.

Proteini.si

Vitamin C
nudi podporo mišicam in imunskemu sistemu ter zmanjšuje utrujenost in pomaga pri povečanju vrednosti antioksidantov.

Proteini.si

Palatinoza
kompleksen sladkor z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni daljše sproščanje energije, ker se pred absorpcijo mora razdeliti še na glukozo in fruktozo.

PROTEINI.SI ENERGY+ IMMUNO ISOTONIC

V današnjem hitrem in stresnem življenju se mnogi posamezniki soočajo z izzivom ohranjanja optimalne hidracije in krepitve imunskega sistema. Intenzivne fizične aktivnosti, nezadostna prehrana in vsakodnevni stres lahko oslabijo naš imunski sistem, kar povečuje tveganje za bolezni in zmanjšuje našo športno zmogljivost.

Poleg tega večina športnih pijač na trgu osredotoča le na hidracijo in energijo, ne pa tudi na podporo imunskemu sistemu.

Pri Proteini.si smo prepoznali ta izziv in razvil Imuno Isotonic - izotonično pijačo, ki ne le hidrira in oskrbuje z energijo, ampak tudi krepi imunski sistem.

Proteini.si

Vsebuje izvleček ameriškega slamnika, ki stimulira imunske celice, L-glutamin za podporo prebavi in celičnemu stresu ter kombinacijo ključnih vitaminov in mineralov, kot so cink, selen, vitamin C, D in B6. Te sestavine skupaj delujejo, da podpirajo vaš imunski sistem, medtem ko Palatinose™ zagotavlja postopno sproščanje energije visokokakovostni Aquamin™ Mg pa pomaga pri uravnavanju vnetij.

Proteini.si

Izvleček ameriškega slamnika,
ki stimulira imunske celice in krepi imunski sistem.

Proteini.si

L-glutamin
regulira prebavo, vzdržuje raven določenih proteinov, pomaga pri vnetjih in celičnem stresu.

Proteini.si

Cink
pomaga pri metabolizmu.

Proteini.si

Selen
močan antioksidant, ki pomaga ščititi celice pred poškodbami in staranjem.

Proteini.si

Vitamin C
poveča vrednost antioksidantov, znižuje krvni tlak, pomaga pri absorpciji železa.

Proteini.si

Vitamin D
pomaga pri absorpciji kalcija ter pri vnetjih in okužbah.

Proteini.si

Vitamin B6
pomaga pri uravnavanju funkcij sladkorjev, maščob in proteinov v telesu.

Proteini.si

Palatinoza
omogoča daljše sproščanje energije.

Proteini.si

Aquamin™ Mg
kakovosten magnezij, ki uravnava vnetja in skrbi za dobro funkcijo slinovke.

BI ŽELELI IZVEDETI VEČ O NASVETIH IN IZDELKIH ZA VZDRŽLJIVOSTNE ŠPORTE?

Vpišite vaš elektronski naslov in bodite obveščeni o vseh aktualnih novicah, nasvetih in izdelkih namenjenih izključno za VZDRŽLJIVOSTNE ŠPORTNIKE.

PRIJAVA NA OBVEŠČANJE O AKCIJAH, NOVOSTIH IN DOGODKIH

Vneseni elektronski naslov bomo obdelovali za namen obveščanja o aktualnih akcijah, novostih in dogodkih. Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjaviš. Za tvoje osebne podatke skrbimo in jih obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.
Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
black-friday-2023
Proteini.si   Prosimo, počakajte.