Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Kako do boljšega treninga in večje motivacije?

kako-do-boljsega-treninga-in-vecje-motivacije
Pravijo, da obleka naredi človeka. Ali mislite, da vam vaša najljubša ali nova športna oblačila lahko kakorkoli pripomorejo k boljšemu treningu? Bolj pogosto, kot si mislite, opazujete ljudi v fitnesu, ki izstopajo z drznimi in odštekanimi barvnimi kombinacijami oprijetih majic, topov, pajkic ali pa kar med jutranjim tekom sledite z očmi mimoidočim tekačem v najnovejših športnih copatih z modnimi očali na glavi. Zakaj? Zakaj nekateri trenirajo v tako lepih, drznih oblačilih medtem ko nekateri za trening izberejo čisto preprosta oblačila, ki so vse prej kot lepa. Odgovor na to vas bo sigurno presenetil. Nositi lepša oblačila ne pomeni samo izgledati lepše, dejansko vpliva tudi na vašo mentaliteto.

ZAZNAVANJE SPREMEMB JE BISTVENO

Včasih imajo lahko že zelo majhne spremembe zelo velik vpliv na vaše dojemanje in v končni fazi so lahko ključnega pomena na poti do vašega uspeha.

Zavedajte pa se, da prav te majhne spremembe ponavadi vplivajo tudi na to, kako na vas gledajo drugi.

 • Na primer, če gledamo moškega, oblečenega v običajne kavbojke in klasično belo majico s kratkimi rokavi, kako se sprehaja po ulici, ga dojemamo in vidimo v čisto drugačni luči, kot če bi ta isti moški v gasilski uniformi reševal mačko z bližnjega drevesa. To pomeni, da se naše dojemanje do tega moškega bistveno spremeni samo zaradi dane situacije.
 • Enaka filozofija velja za vojake v vojski: videti vojaka v civilnih oblačilih na nas ne naredi enakega vtisa, kot če ga vidimo v vojaški uniformi. Takrat na njih gledamo s spoštovanjem in občudovanjem.

Ugotovili smo torej, da ljudje drugače zaznavamo druge že po sami obleki, ki jo ima oblečeno, moramo pa vedeti, da tudi sama oseba drugače zaznava samo sebe glede na to, kako je oblečena.

  slika.jpg

ALI OBLEKA RES NAREDI ČLOVEKA?

Študije kažejo, da se miselnost in duševno stanje osebe lahko bistveno spremenita, glede na to, kaj nosi. Na primer, v eni od študiji, ki sta jo vodila Hajo Adam in Adam Galinky, so bili udeleženci razdeljeni v dve skupini:

 • Skupina 1 je nosila belo laboratorijsko haljo
 • Skupina 2 je nosila ulična oblačila

Preizkušali so njihovo sposobnost podrobnega opazovanja. Udeleženci, ki so nosili bele laboratorijske plašče, so naredili 50 % manj napak kot tisti v uličnih oblačilih.

_MG_0177.jpg

V isti študiji, vendar z uporabo drugačne metode, so bile analizirane tri skupine:

 • Skupina 1 je nosila zdravniško haljo
 • Skupina 2 je nosila slikarsko haljo
 • Skupina 3 je lahko samo pogledovala zdravniško haljo poleg njih

 

Vsaki skupini so bile dodeljene enake naloge, kjer so si ogledali slike, pri čemer so morali ugotoviti razlike in jih čim hitreje zapisati. Raziskovalci so ugotovili, da so udeleženci, ki nosijo zdravniško haljo, našli več razlik kot druge skupine. Zanimivo pri vsem skupaj je to, da so bile vse halje enake, le da so eni skupini rekli, da imajo zdravniške, drugi pa da imajo slikarske halje. Pri tem so ugotovili, da je samo zaznavanje nošenja določene halje povečalo njihovo zavest in pozornost.

 

LEPŠI IZGLED, BOLJŠE POČUTJE

Kot kažejo študije, lahko preprosta sprememba oblačil drastično vpliva na vašo miselnost. To je še posebej koristno za tiste, ki iščete motivacijo za uresničitev ciljev pri oblikovanju svojega telesa.

Z lepo fitnes opremo lahko sebe vidite kot športnika, saj pride do spremembe v zaznavanju, kar pomeni, da pridobite dodatno motivacijo, katero lahko izkoristite za izvajanje bolj napornih treningov kot običajno in tako hitreje dosežete svoje zastavljene cilje.

 • Skratka, kaj mislite: je vredno ukrepati in narediti kakšno spremembo pri izbiri športne opreme?
 • Če ste za, potem hitro skočite po novo športno opremo in na trening, tam pomislite na vaš zastavljeni cilj in verjamemo, da bo uspeh zagotovljen.
 • Mogoče ste pa prav vi tisti, ki potrebujete tako obliko motivacije, namesto raznovrstnih nasvetov in pridig drugih.
 • Mogoče je sprememba športne opreme tista pika na i, ki jo potrebujete za doseg vašega cilja.

slika-3.jpgPiše: Tjaša Tavčar

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 05.06.2018 16:03

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.