Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Kakšen je vaš tip postave?

kaksen-je-vas-tip-postave
Poznavanje vašega tipa telesne zgradbe nudi veliko prednosti za doseganje rezultatov pri oblikovanju telesa in pridobivanju mišične mase. Z definiranjem vašega tipa postave boste lažje določili cilje, uredili prehrano in izbrali način vadbe.

Poznamo tri različne morfološke tipe teles: endomorfni, ektomorfni in mezomorfni tip telesa. Večina ljudi je mešanica dveh ali treh tipov, vseeno pa lahko določite kateri osnovni tip telesa prevladuje pri vas.

body_types.jpg
 
1. Endomorfni oz. debelušni tip postave
 
Če imate endomorfni tip postave, potem je vaše telo »hruškaste« oz. »okrogle« oblike. Imate močno grajeno okostje (močne, ne predolge kosti, široki boki) in počasno presnovo, ki je nagnjena h kopičenju maščob. Zaloge telesne maščobe se kopičijo predvsem okrog trebuha (moški) ali bokov in zadnjice (ženske). Pri tem tipu telesa je pridobivanje telesne teže hitro, izguba telesne teže pa težka, skoraj nemogoča.
 
Program vadbe

Ljudje z endomorfno postavo potrebujejo pogoste treninge in predvsem aerobno vadbo. Razmerje med aerobno in anaerobno vadbo naj bo 1:1. Treningi naj bodo usmerjeni k cilju izgubljanja telesne maščobe katero je potrebno nadomestiti z mišično maso.

2. Ektomorfni oz. suh tip postave
 
Ektomorfna oblika postave je ravno nasprotno od endomorfne, Ljudje z ektomorfno postavo so suhi z ozkimi boki in rameni, dolgimi udi, ploščatim in ozkim prsnim košem in trebuhom, dolgim vratom. Imajo izjemno hitro presnovo, so šibke telesne konstrukcije in imajo prenizko telesno težo. Tudi če jedo veliko, se težko zredijo oz. pridobijo mišično maso.
 
Program vadbe
 
Vaš program vadbe mora biti sestavljen tako, da boste povečali mišično maso in mišično moč, saj boste tako pridobili nekaj kilogramov. Treningi morajo biti kratki in intenzivni.
 
3. Mezomorfni oz. atletski tip postave
 
Za mezomorfni tip telesa je značilno lepo oblikovano, atletsko in simetrično telo z močno izraženimi mišicami. Ljudje z atletsko postavo najlažje pridobivajo mišično maso. Prav tako pa s pravilno prehrano najhitreje izgubijo telesno maščobo.
 
Program vadbe

Treningi naj bodo sestavljeni iz vaj za moč in aerobne vadbe. Vaje za moč bodo povečali vašo mišično maso, aerobna vadba pa bo poskrbela, da bodo vaše mišice bolj izrazite. Razmerje aerobne in anaerobne vadbe uskladite glede na to, kateri cilj želite doseči.
 

Viri:
- http://www.aktivni.si/ostali-sporti/vadba-za-razlicne-telesne-tipe/
- http://www.muscleandstrength.com/articles/what-body-type-are-you.html
- http://www.aktivni.si/ostali-sporti/kaksen-je-vas-tip-postave/ Piše: Tina Kamenšak

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 19.08.2015 10:04

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.