Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Katero čokoladico izbrati?

katero-cokoladico-izbrati
Izbira proteinskih ploščic je velika in ljudje pogosto ne vedo, katero izbrati ali pa posežejo po napačni. Posledica tega je pogosto tarnanje, da so izločili vse sladkarije in da uživajo le beljakovinske ploščice, a se kilogrami vseeno kopičijo. Po pogovoru hitro ugotovimo, da tiči razlog v tem, da uživajo energijske in ne beljakovinskih ploščic, zato posledično zaužijejo kar nekaj sladkorja in kalorij.

Energijske ploščice nam, kot že pove ime, dajejo energijo. So torej energijsko zelo bogate. Imajo kar nekaj sladkorja, posledično več ogljikovih hidratov in zato več kalorij. Zaradi tega niso ˝slabe˝ ali ˝škodljive˝, le potrebno jih je vključiti v prehrano ob primernih aktivnostih. V primeru, da gremo na daljšo turo s kolesom, v hribe  ali pa izvajamo katerokoli drugo aktivnost, ki od nas zahteva veliko energije, so energijske ploščice odlična izbira. So lahke, a za malico med aktivnostjo ravno dovolj nasitne, hkrati pa poskrbijo za visoko raven energije med aktivnostjo.

 

Screenshot 2021-05-10 at 09.11.43.png

Iz tabele je razvidna višja energijska vrednost ploščice na račun višjega deleža ogljikovih hidratov in sladkorja. Beljakovin in vlaknin je zelo malo.

Seveda pa energijske ploščice niso najbolj optimalna izbira malice za osebo, ki večino dneva presedi. Energijska poraba te osebe je namreč skozi dan verjetno veliko nižja, zato ni smiselno, da oseba z le eno ploščico zaužije veliko sladkorja in posledično tudi veliko kalorij. Optimalna izbira za malico takšne osebe so beljakovinske ploščice. Značilnosti teh je, da imajo višji delež beljakovin in nižji delež sladkorja – zaradi tega niso nič manj okusne, saj so običajno slajene s sladili. Zaradi svoje sestave so manj kalorične in zato optimalnejše kot nadomestek malice ali za posladkat.

                                                               

Screenshot 2021-05-10 at 09.15.24.png

Iz tabele je razvidna nižja energijska vrednost beljakovinske ploščice v primerjavi z energijsko, manjši delež ogljikovih hidratov in sladkorjev ter veliko večji delež beljakovin in vlaknin. Njena sestava je, v primerjavi z energijsko ploščico, bolj podobna sestavi običajnega uravnoteženega obroka, zato je kot nadomestek obroka bolj primerna. Ploščica naj bi veljala za beljakovinsko, v kolikor vsebuje vsaj 20g beljakovin na 100g.

Pri nakupu ploščic je potrebne kar nekaj pozornosti, saj se napis ˝protein bar˝ lahko pojavi tudi na embalaži energijske ploščice, zato lahko takšno ploščico kupimo v zmoti, da smo kupili visoko beljakovinsko ploščico in ne energijske.

Pred nakupom ploščice je zato dobro premisliti katero bomo kupili glede na naše energijske potrebe. Dobro je preveriti deklaracije ploščic, lahko pa, da ne bi izgubljali preveč časa, o njih povprašate tudi prodajalca in vam jih bo na hitro predstavil.

 

Organic-energy-bar-SI.jpgPiše: Kaja Kaligaro

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 10.05.2021 09:22

Povezani članki

vse-kar-morate-vedeti-o-kolagenu
POUČNI KOTIČEK

Vse, kar morate vedeti o kolagenu

Kolagen se v zadnjem času omenja vse pogosteje, o njem slišimo in beremo že skoraj vsak dan! Pa sploh ...
Preberi več
Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.