Proteini.si
keto-dieta
Keto, ketonska ali ketogena dieta, vse to so nazivi za enak tip diete. Meni je najljubši ketonska, zato se bom v tekstu posluževal tega. Ketonska dieta je različica LCHF (Low Carb High Fat) načina prehranjevanja, ki je namenjena hujšanju oziroma odpravi odvečne telesne maščobe, ima pa tudi številne druge pozitivne učinke na telo, kar bomo spoznali v nadaljevanju.

Od kod sploh izvira ime KETONSKA DIETA?
 
Ketoza je biokemični proces, pri katerem telo razgradi maščobne kisline na ketonska telesca (ketone). Ketoni nastajajo, ko telo nima na razpolago ogljikovih hidratov in takrat ketoni postanejo za telo glavni vir energije. Da bi dosegli stanje ketoze, moramo dnevni vnos ogljikovih hidratov omejiti nekje na 50g.
Človeško telo lahko za energijo uporablja glukozo ali ketone. In ketoni zadovoljijo energijske potrebe telesa enako kot glukoza. Pozabite na mit, da so ogljikovi hidrati nujno potrebni za energijo! Človeško telo ne potrebuje niti grama ogljikovih hidratov za preživetje, medtem ko so maščobe in beljakovine nujne za njegov obstoj.
 
Kako sestaviti jedilnik za KETONSKO DIETO?
 
Na splošno naj bi živila bila v razmerju 75-80% maščob, 10-15% beljakovin in 5-10% ogljikovih hidratov. Poglejmo si primer takšnega obroka: 150g lososa, 200g blitve, skleda solate

Prehrana naj bo torej pretežno sestavljena iz maščob, vnos beljakovin naj bo približno
1g/kg telesne teže, ogljikovih hidratov pa do 50g dnevno.
Jejte, kadar ste lačni, ampak res samo takrat. Tudi če je to le enkrat dnevno. Pozabite na 'pet obrokov dnevno'. Ko jeste, se najejte do sitega. Po obroku bi morali biti siti vsaj 5 ur, v nasprotnem primeru obroku dodamo še nekaj maščobe. In to je velika prednost te diete pred ostalimi –nikoli ne boste lačni!
 
Osnovna živila KETONSKE DIETE:
 

  • meso vseh vrst, najbolje pašnih živali, izbirajte mastne kose, uživajte tudi drobovino,
  • pršut, panceta, slanina, ocvirki, najbolje domače,
  • maslo, svinjska mast, goveji loj
  • jajca, z rumenjakom vred, najbolje od kokoši proste reje,
  • ribe in morski sadeži, predvsem losos, skuša in sardela,
  • nadzemna zelenjava (brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, špinača, blitva, kumare, paprika, šparglji,
  • bučke, gobe, olive, avokado)
  • olivno in kokosovo olje,
  • jagodičevje.

Izbor živil je zelo pester in to je naslednja prednost pred ostalimi dietami, ki prepovedujejo marsikatero živilo. Pri ketonski dieti je potrebno odstraniti le sladkor in škrobna živila, torej tista z zelo veliko ogljikovimi hidrati.
 
Manj vidne, a zelo pomembne prednosti KETONSKE DIETE:
 
- povečana koncentracija in miselna sposobnost,
- izboljšanje fizične zmogljivosti,
- znižanje sladkorja v krvi in nivoja inzulina,
- izboljšanje krvne slike (trigliceridi, holesterol),
- izboljšanje bolezenskega stanja pri sladkornih bolnikih, celo ozdravitev,
- preprečuje nastanek Alzheimerjeve bolezni,
- pomaga pri zdravljenju rakavih obolenj.

Vse našteto dokazujejo najnovejše raziskave.
 
Povzetek:

Začnite z uživanjem zdravih maščob, beljakovine 1g/kg telesne teže dnevno, ogljikove hidrate pa omejite na 50g dnevno…in telo bo začelo topiti maščobo kot noro!! Poleg tega ne boste lačni in počutili se boste odlično!



Piše: Denis Muič - LCHF od A do Ž

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 18.04.2017 16:30

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.