Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Kortizol in izgradnja mišične mase

kortizol-in-izgradnja-misicne-mase
Da pridemo do lepo oblikovanega in mišičastega telesa, niso dovolj le pravilna, zdrava prehrana in težki treningi. Potrebno je tudi ravnovesje med anaboličnimi in kataboličnimi hormoni tekom celega dne.

Kortizol je kortikosteroidni hormon, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze. Imenujemo ga tudi stresni hormon, saj se v telesu izloča ob stresnih situacijah (ob fizičnem in/ali duševnem stresu). Zaradi katabolne narave hormona kortizola pa je pomembno, da ohranimo v telesu anabolno stanje - saj bomo le tako lahko zagotovili izgradnjo mišične mase.

Povečanje kortizola je povezano z zmanjšanjem sinteze beljakovin. Kortizol namreč zagotovi nadomestna goriva, ko v telesu ni dovolj glukoze. To se največkrat zgodi med stradanjem in postom, prav tako pa tudi med intenzivnim treningom. Kortizol posreduje razčlenitev mišic - tako se aminokisline preko glukoneogeneze v mišičnem tkivu uporabljajo za ustvarjanje sladkorja.

Kortizol in trening

Raven kortizola niha čez cel dan, kar ne kaže na težavo. Ravno naspotno, raven kortizola, ki se spreminja odraža zdrav endokrini sistem.

Vemo že, da testosteron pomaga pri gradnji mišičnega tkiva, kortizol pa počne ravno nasprotno - zmanjšuje izgradnjo mišic, saj zmanjšuje sintezo beljakovin. Trening za rast oz. povečanje mišičnega tkiva je zato priporočljivo končati prej kot v eni uri, ker boste s tem preprečili zaviralni učinek kortizola na vaš napredek. Torej naj bodo vaši treningi kratki, vendar intenzivni.

Pozorni morate biti tudi na štiri dejavnike, ki močno vplivajo na povišano raven kortizola v telesu: prehrana, sprostitev, spanje in omejitev kofeina.

Po treningu pa poskrbite za kvaliteten obrok, ki mora vsebovati od 30 do 35g beljakovin in 50 do 70g enostavnih ogljikovih hidratov, saj boste s tem zagotovili raven inzulina - to pa posledično povzroči upad kortizola.

cortisol-and-muscle-building_23.jpg

 

Vir:
http://www.muscleandstrength.com
http://www.bodybuilding.com/fun/cortisol-and-muscle-building-does-it-even-matter.htmlPiše: Tina Kamenšak

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 27.10.2014 00:00

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.