Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Najboljša visoko proteinska hrana

najboljsa-visoko-proteinska-hrana
Zdrava in uravnotežena prehrana mora vsebovati vsa makrohranila: ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Beljakovine oz. proteini so zelo pomembno hranilo, zato moramo biti pozorni na njihov zadostni vnos.

Telo potrebuje beljakovine za izgradnjo in regeneracijo mišičnega tkiva, pomembne pa so tudi za proizvodnjo hormonov, encimov in hemoglobina.
 
Za normalno delovanje telesa in vzdrževanje ter grajenje mišic morate zaužiti med 1,2 do okoli 2 g beljakovin na kilogram telesne teže. Da pa jih boste zaužili dovolj, je pomembno, da veste katera hrana jih vsebuje največ.
 
1. Mlečni oddelek

Grski_jogurt.jpg

Grški jogurt

255 g grškega jogurta vsebuje 23 g beljakovin.
 
Grški jogurt vsebuje več beljakovin in manj sladkorjev, kot običajen jogurt. Za primerjavo: klasični jogurt vsebuje tudi do trikrat več sladkorja in za polovico manj beljakovin. Prednost grškega jogurta pa je tudi v tem, da je zaradi bolj goste strukture, bolj nasiten.
 
Skuta

½ skodelice vsebuje 14 g beljakovin.
 
Skuta je odličen beljakovinski vir. Vsebuje beljakovino kazein, ki se počasneje prebavlja in tako telo oskrbuje dlje časa s pomembnimi aminokislinami.
 
Najboljša med skutami pa je t.i. albuminska skuta, ki vsebuje sirotkine beljakovine. Sirotka je najkakovostnejša beljakovina, saj imajo med prebavo in presnovo največji izkoristek ter najvišjo biološko vrednost.

Jajca

1 veliko jajce vsebuje 6 g beljakovin.
 
Vsi vemo, da jajca ne spadajo med mlečne izdelke, sem pa smo jih uvrstili, ker se v trgovskih centrih nahajajo ravno poleg mlečnega oddelka. Tudi jajca naj bodo stalnica na vašem nakupovalnem seznamu, saj so biološko polnovredna hrana z veliko prehransko vrednostjo. Vsebujejo vse hranilne snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje, med njimi tudi velike količine esencialnih aminokislin.

 jajca.jpg

2. Mesni oddelek
 
Goveji steak

85 g mesa vsebuje 23 g beljakovin.
 
Čeprav z govejim mesom ni za pretiravati, je vseeno zelo kvaliteten vir beljakovin. Izbrati morate kos, ki ne vsebuje veliko maščobe, saj si boste s tem zagotovili kar 1 g beljakovin na vsakih 7 kalorij. Na hitro ga popecite v ponvi (medium), da ne bo presuh.
 
Piščančje/puranje prsi (brez kosti in kože)

85 g mesa vsebuje 24 g beljakovin.
 
Nekateri kosi mesa so pusti, drugi pa vsebujejo relativno veliko maščob, zato je zelo pomembno, kateri kos mesa izberemo. Najboljši kos perutnine so prsa, saj vsebujejo veliko beljakovin in manjši delež maščob. Piščanci imajo od vse perutnine najbolj pusto meso.
 
3. Ribarnica
 
Tuna

85 g tune vsebuje 25 g beljakovin.
 
Tuna vsebuje veliko količino lahko prebavljivih, visoko-kakovostnih beljakovin in malo maščob, saj veste tistih slabih. Je pa polna zelo zdravih, omega 3 maščobnih kislin.

Riba.jpg

Losos 

85 g lososa vsebuje 23 g beljakovin.
 
Losos je zelo priljubljena hrana. Vsem je verjetno znan kot mastna riba, vendar zelo zdrava, saj vsebuje veliko beljakovin, omega 3 maščob in veliko vitamina D.  Vsebuje veliko ribjega olja in tako ugodno vpliva na našo kožo, kosti, imunski sistem, na zobe ter na hormonsko zdravje. Preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja ter zmanjšuje vnetja.

Hobotnica

85 g hobotnice vsebuje 25 g beljakovin.
 
Hobotnica vsebuje veliko vitamina B, kalija in selena. Prav tako je odličen vir taurina in železa. Taurin je aminokislina, ki pomaga zmanjšati raven holesterola in lahko pomaga pri preprečevanju bolezni srca.
 
4. Zelenjavni oddelek

grah_fizol.jpg

 
Fižol

1 skodelica vsebuje 20 g beljakovin.
 
Stročnice so najbolj zdrava zelenjava. Stročnice so idealna zelenjava za zdrav način prehranjevanja, saj so polne hranljivih snovi, a hkrati nizkokalorične.
 
Grah

1 skodelica vsebuje 7 g beljakovin.
 
Grah je nepogrešljivo živilo za športnike. Res je, da ne vsebuje zelo visokega deleža beljakovin, pa vseeno njihova vsebnost ni zanemarljiva. Vsebuje tudi veliko vlaknin, vitamina A ter vse vitamine skupine B. Slednji nižajo raven sladkorja ter škodljivi LDL holesterol v krvi. Grah vsebuje veliko vlaknin, zato ugodno vpliva tudi na presnovo.
 
5. Oddelek oreščkov

Arašidovo maslo

2 žlici arašidovega masla vsebujeta 8 g beljakovin.

Arašidovo maslo je odlična hrana, ko želite v telo vnesti beljakovine in zdrave maščobe, saj je odličen vir nenasičenih maščobnih kislin. Paziti morate le, da kupite tistega, ki ne vsebuje dodatkov, kot sta sladkor in sol.

orescki.jpg

Mešanica oreščkov

50 g oreščkov vsebuje približno 6 g beljakovin.

Oreščki, kot so arašidi, indijski oreščki, mandlji, lešniki vsebujejo veliko zdravih in nenasičenih maščob. So kot naravna in polnovredna hrana ter odličen vir antioksidantov, vitaminov in mineralov. Privoščite si jih za malico, saj so zelo nasitni in priročni za na pot.
 

Vir:
http://www.prozis.com/blog/en/best-high-protein-foods/?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_campaign=best_high_protein_foods

 Piše: Tina Kamenšak

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 15.10.2015 13:13

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.