Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Najpogosteje zastavljena vprašanja o proteinih

najpogosteje-zastavljena-vprasanja-o-proteinih
Whey ali beljakovine sirotke so mlečne beljakovine. Sirotka je stranski produkt pri pridelavi mleka v sir in se uporablja kot osnovna surovina pri izdelavi sirotkinih beljakovin v prahu. Vsebujejo visok delež razvejanih aminokislin (BCAA), imajo širok aminokislinski spekter in se hitro absorbirajo v krvni obtok. So najkakovostnejše beljakovine, kar jih lahko dobimo s hrano in imajo med različnimi beljakovinskimi viri najvišjo biološko vrednost. Sirotkine beljakovine so nepogrešljive v regeneracijskem napitku po treningu.

Kaj so sirotkine beljakovine?

Sirotka je "popolna" beljakovina, kar pomeni, da vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih človeško telo potrebuje za pravilno delovanje in regeneracijo organizma. Sirotkine beljakovine so tudi bogat vir razvejanih aminokislin (BCAA): l-levcin, l-izolevcin in l-valin. Ta visoko kakovosten vir beljakovin najdemo v mlečnih izdelkih, ki se največkrat zaužijejo kot prehransko dopolnilo. Nekoč je sirotka veljala za neuporaben, stranski proizvod sira.

Kakšne so prednosti sirotkinih beljakovin?

Sirotkine beljakovine so najbolj kakovostne beljakovine, namenjene tako moškim kot ženskam vseh starosti. Niso namenjene le vrhunskim športnikom, ampak tudi vsem rekreativcem in na splošno vsem ljudem, ki bi se radi zdravo prehranjevali. Telo oskrbijo z esencialnimi in razvejanimi (BCAA) aminokislinami, s tem pa pomagajo, da se organizem lažje regenerira in obnovi mišična tkiva.

Kaj je razlika med koncentratom in izolatom sirotke?

Izolat sirotke vsebuje več beljakovin v primerjavi s koncentratom. Izolat vsebuje približno 90 do 95% beljakovin (25g na 30g beljakovinskega praška), medtem ko jim ima koncentrat približno 75 do 80%. Poleg tega izolat sirotke ne vsebuje skoraj nič sladkorja, laktoze in maščobe. Čeprav vsebuje izolat več beljakovin, je koncentrat sirotke bolj "ekonomična" izbira. Izolat sirotke izberite le v primeru intolerance na laktozo ali bolj strogi dieti.

Če je v koncentratu sirotke, 80% beljakovin, kar je ostalih 20%?

Vsaka beljakovina v prahu, ne glede na to ali je sirotka, kazein, soja, ipd. vsebuje približno 5% vode. V sirotki so prisotni tudi naravno prisotni proteini, ki predstavljajo 3 do 5% celotne formule. Preostalih 10 do 12 % je kombinacija ogljikovih hidratov in maščob.

Lahko ljudje z laktozno intoleranco uživajo sirotkine beljakovine?

Izolat sirotkinih beljakovin, je praktično brez laktoze, lahko pa vsebuje njene sledove (<0,5g na obrok). Ljudje, ki ne prenašajo laktoze so v večini sposobni varno zaužiti sirotko brez negativnih stranskih učinkov. Najbolje je, da se pred nakupom posvetujete z zdravnikom.


Vir: http://www.muscleandstrength.com/articles/whey-protein-frequently-asked-questions

 Piše: Tina Kamenšak

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 19.05.2015 00:00

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.