Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Napake, ki jih delamo v fitnesu

napake-ki-jih-delamo-v-fitnesu
Vsakdo, ki hodi v fitnes se zaveda, da treniranje ni le premetavanje uteži ampak je potrebno trenirati z "glavo". Kljub znanju, ki ga imamo, pa se še vedno najdejo posamezniki, ki delajo napake. Preberite, katere so najpogostejše napake, ki se pojavljajo med treningi v fitnesu.

1. Trening brez ogrevanja

Ogrevanje je del treninga, ki pripravi telo na aktivnost, zmanjša možnosti za poškodbe in poveča učinkovitost treninga. S pravilnim ogrevanjem dosežemo postopen dvig srčnega utripa, dvig temperature v mišicah, povečamo obseg gibanja v sklepih, mišice pripravimo na obremenitve, povečamo pretok krvi, kar pomeni pospešena presnova in več energije za vadbo. Učinkovito ogrevanje povzroči rahlo potenje. Najprimernejši način je počasen tek, kolesarjenje, veslanje, hoja na simulatorju ali eliptični trenažer. Predvidoma pa naj ogrevanje z raztezanjem traja vsaj 15 min.

fitnes_napake.jpg

2. Dvigovanje prelahkih uteži

To napako največkrat opazimo pri ženskah, ki so prepričane, da bodo z dvigovanjem težkih uteži dobile "preveč" mišičasto telo. Ženske zaradi nižje ravni testosterona v telesu težje pridobivajo na mišični masi kot moški, zato brez veliko trdega dela in skoraj popolne prehrane to sploh ni mogoče. Res je, da so nekatere ženske nagnjene k hitrejši izgradnji mišične mase, vendar se to ne zgodi čez noč.

3. Dvigovanje pretežkih uteži

Druga skrajnost in napaka je dvigovanje pretežkih uteži, ki niso na ravni vaše trenutne fizične pripravljenosti. To napako največkrat opazimo pri moških. Pri dvigovanju pretežkih uteži je nevarnost, da vajo izvajate nepravilno in s tem povečate možnost za poškodbe. Če še vedno želite izzvati svoje mišice in dvigniti težjo utež, kot jo v resnici lahko, potem si lahko najdete "partnerja", ki vam bo pomagal, ko vam bo zmanjkalo moči za pravilno izvedbo vaje.

fitnes_napake4.jpg

4. Nepravilna izvedba vaj

Za napredek in izogibanje poškodbam v fitnesu je zelo pomembna pravilna izvedba vaj. Breme, ki ga dvigujete mora biti stalno pod kontrolo mišice in nikakor ne prenašajte bremena iz mišice na sklepe. Pri tem si ne pomagajte z drugimi mišicami in z nagibanjem telesa levo ali desno.

5. Zaključen trening brez raztezanja

Po zaključenem treningu je za preprečevanje mišične bolečine in za ohlajanje telesa zelo pomembno raztezanje. Vsako vajo ponovite od 2 do 3 krat in v položaju vztrajate od 15 do 30 sekund. 

To so le nekatere napake, ki jih lahko delamo pri treningu v fitnesu. Pomembno je, da spoznate napake in jih odpravite preden le te postanejo navada. Vzemite si čas in se osredotočite na svoje treninge. Ne samo, da vam bo hvaležno vaše telo ampak boste pri tem naredili veliko tudi za svoj napredek.

stretching_post.jpg

 

Vir: http://www.bodybuilding.com/fun/sclark9.htmPiše: Tina Kamenšak

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 11.01.2015 00:00

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.