Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Omega 3 / omega 6

omega-3-omega-6
Kaj so OMEGA 3 IN OMEGA 6? OMEGA 3 in OMEGA 6 maščobne kisline so sestavni del večkrat nenasičenih maščob in so esencialne, kar pomeni nujne za delovanje našega telesa, telo pa jih ne more proizvesti samo, zato jih moramo vnašati s hrano.

Vloga OMEGA 3 IN OMEGA 6 v telesu
 
Te maščobne kisline so ključne za zdravje, saj regulirajo t.i. sistem EIKOZANOIDOV. Eikozanoide razdelimo na 'dobre' in 'slabe'. Dobri eikozanoidi delujejo protivnetno in zagotavljajo dobro zdravje in odpornost, slabi pa povzročajo vnetja zaradi zaščite pred poškodbami in so prisotni pri fizičnih in psihičnih naporih. Obe skupini eikozanoidov sta nujno potrebni, vendar pa se pojavijo težave, kadar slabi eikozanoidi prevladajo na dobrimi. In to se pojavi, ko s hrano vnesemo preveč  omega 6 maščobnih kislin in vnetni procesi, ki jih regulirajo slabi eikozanoidi, postanejo kronični, posledica pa je nastanek srčno žilnih in drugih bolezni. Omega 3 namreč upravlja skupino dobrih eikozanoidov, deluje protivnetno, medtem ko omega 6 upravlja slabe eikozanoide in izziva vnetja.
In prav sodoben način prehranjevanja oziroma sodobna prehranska industrija je kriva za prevelik vnos omega 6 maščobnih kislin. Te se nahajajo predvsem v rastlinskih oljih, margarini in žitaricah, katerih poraba je v zadnjih štirideset letih strmo narasla.
 
1.jpg
 
Omega 3, ki ščiti telo pred vnetnimi procesi, se pojavlja v treh oblikah: EPA (eikozapentaenojska kislina), DHA (dekozaheksaenojska kislina) in ALA (alfa-linolenska kislina). In EPA je tista, ki upravlja dobre eikozanoide. Spet so pomembne vse tri oblike, vendar pa je največji problem pomanjkanje EPA in DHA. Zadostno količino ALA namreč telesu zagotovimo že z običajno prehrano. EPA in DHA pa se nahajata le v hrani živalskega izvora in sicer v mastnih ribah (losos, sardela, skuša), mesu pašnih živali in jajcih kokoši proste reje.
 
2.jpg
 
V preteklosti, ko so ljudje še uživali izvorno hrano, je bilo razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami 1 : 1. Danes pa je to razmerje, zaradi že prej omenjenega sodobnega načina prehranjevanja, naraslo celo na 1 : 20 v korist omega 6 maščobnih kislin, kar pomeni celo vrsto vnetnih procesov v telesu in nastanek številnih bolezni sodobnega časa: bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, rak.
 
Kako zagotoviti zadosten vnos OMEGA 3 maščobnih kislin?
 
Prva stvar, ki jo lahko naredimo za ponovno vzpostavitev ustreznega razmerja med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, je povratek k izvorni prehrani in zmanjšanje vnosa sladkorja in škroba.
Drugi, zelo učinkovit in enostaven način vnosa zadostne količine omega 3 pa je s pomočjo prehranskih dopolnil Omega 3. Pri izbiri teh je potrebno biti pozoren na čim višjo vsebnost EPA in DHA v samem produktu. Odlična izbira so kapsule s krilovim oljem.
 Piše: Denis Muić - LCHF od A do Ž

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 17.05.2017 13:00

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.