Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Osnovne napake začetnika

osnovne-napake-zacetnika
Z znanjem in izkušnjami, ki jih pridobivam tekom let, se pogosto spominjam svojih začetkov. Prav tako se spominjam stvari, ki bi jih lahko izvedel bolje, tako, da bi morda bil na nivoju kot sem trenutno, že nekaj let nazaj.

osnovnenapakez.pngEna izmed večjih napak začetnikov je neizvajanje osnovnih težkih dvigov kot npr. mrtvi dvig in počep. Pri teh vajah so aktivne vse mišice telesa, med njimi so izrednega pomena globoki stabilizatorji. To so vaje, kjer z enim dvigom ciljamo največje telesne mišice, zato je tudi količina pridobljene mišične mase večja. To je bila ena mojih večjih napak, vendar sem imel srečo z dobro genetsko predispozicijo prav pri teh mišičnih skupinah. Pred začetkom treninga nog in težkih dvigov hrbta sem imel na 188cm višine okoli 90 kg pri 5% telesne maščobe. Dve leti po resnem začetku treninga nog in hrbta, sem pri enakem procentu telesne maščobe imel 98kg. Ob tem sem opazil večje potrebe po počitku in izrazito povečanje potreb po hrani. Več mišične mase pomeni več porabnikov v mirovanju. Mišice v mirovanju kot energijski vir uporabljajo maščobo. Od takrat naprej lahko jem praktično karkoli brez da bi se preveč zredil.

Druga napaka bi bila obremenjenost z dieto. V začetni fazi je pridobivanje mišične mase največje. To obdobje je potrebno izkoristiti. Z obilico hranil bodo treningi in regeneracija boljši. Prav tako bo veliko boljši fokus pri izvajanju/učenju gibov določenih vaj, zato je možnost poškodbe manjša.

V kombinaciji z napako neizvajanja osnovnih težkih gibov, se sprosti v tednu več prostora za ponavljanje treningov rok, prsi, ram. Tako mnogokrat vidim treninge roke in prsi celo do 3x tedensko. Mišica nima časa za regeneracijo, mikropoškodbe se kopičijo, možnost za resno poškodbo je večja. Zaradi utrujenosti pade tudi moč, napredka ni. Težek trening za mišično skupino več kot enkrat tedensko se mi zato zdi nesmiseln.

Najbolj nevarna napaka od naštetih pa bi bila pretiravanje s težo.  Zgodi se, da ego pogosto prevzame vajeti treninga. Izvajanje težkih gibov tako postane zelo nevarno. Trening s težo je za pridobivanje mišične mase nujno potreben-ampak kje je meja? Sam se držim načela, da grem vedno do svojega maximuma-pri čemer še lahko ohranim varno držo. Ta meja je navadno nekje 10% pod absolutnim maksimalnim dvigom.

osnovnenapake.pngPiše: Blaž Hrastnik

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 31.07.2019 13:38

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.