Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Pozitivni učinki uporabe kofeina

pozitivni-ucinki-uporabe-kofeina
Kofein je najbolj priljubljeno poživilo na svetu, ki vas bo dvignil in vam zagotovil večjo fizično zmogljivost. Tudi če kave ne pijete, lahko kofein zaužijete s čajem, temno čokolado, energijskim pijačam ali kofeinskimi tableti.

Kofein vpliva na centralni živčni sistem, hkrati pa zmanjšuje zaznavanje utrujenosti in mišične bolečine. To nam pomaga, da izboljšamo telesno zmogljivost pri vseh vrstah športa, hkrati pa zmanjšuje psihično utrujenost.
 
Študije so pokazale, da kofein:

  • poveča budnost,
  • dovaja energijo,
  • izboljša fokus in razpoloženje,
  • zvišuje prag bolečine,
  • pomaga pri kurjenju maščob.

 
Dejstvo je, da kofein deluje tako dobro, da je bila do leta 2004 njegova uporaba prepovedana s strani Svetovne protidopinške agencije. Prepoved se je končala, saj ni bilo mogoče vzpostaviti mejne vrednosti med socialno uporabo in zlorabo. Takrat so vzorci urina pokazali, da več kot 75 odstotkov vrhunskih športnikov rutinsko uporablja kofein med tekmovanji. Poleg vrhunskih športnikov, pa kofein uživata kar dve tretjini svetovne populacije.
 
Zagotovo ste že slišali, da kofein povzroča dehidracijo. Kofein ima rahel diuretični učinek, ki bi lahko vodil do dehidracije, vendar je ta učinek zanemarljiv.  Izkazalo se je, da kofeinske pijače prav toliko hidrirajo telo kot brezkofeinske. Kljub temu pa je dobro, da ob uporabi kofeina povečate vnos tekočine, predvsem v vročem in vlažnem okolju.
 
Kje vse se kofein nahaja?
 
KAVA

Turška kava: 80-135mg na 200ml
Instant kava: 65-100mg na 200ml
Espresso: 30mg na 200ml
Brezkofeinska kava: 2-3mg na 200ml
 
ČAJ

Čaj je poln antioksidantov, zlasti EGCG, ki ima zmožnost kurjenja maščob. Vsebnost kofeina v čaju se zelo razlikuje in se giblje nekje med 40 do 80 mg na 150ml. Je pa znano, da črni čaj vsebuje več kofeina kot zeleni čaj.
 

KOFEINSKE KAPSULE

Kofeinske tablete so najbolj učinkovit način uživanja kofeina, saj s tem v telo ne vnesemo še drugih snovi, kot na primer sladkor pri kavi ali temni čokoladi. Vsebujejo 100-200 mg kofeina na tableto.


TEMNA ČOKOLADA
 
Čokolada poleg drugih zdravih sestavin, vsebuje tudi antioksidant epikatehin, vendar so te čokolade običajno naložene s sladkorjem. Izberite proizvod z najmanj 70-odstotkov kakava, ki zagotavlja več antioksidantov in manj sladkorja.
 
ENERGIJSKE PIJAČE
 
Energijske pijače so priročne, vendar so običajno polne sladkorja. Tako, da se raje odločite za energijske napitke brez sladkorja. Vsebujejo od 75-120mg kofeina na pločevinko.
 
IZVLEČEK ZELENEGA ČAJA

Zeleni čaj pospeši metabolizem, izboljša vzdržljivost ter zmanjša aktivnost encimov in s tem željo po hrani. 
 
PREWORKOUT IZDELKI in FAT BURNERJI

Te izdelki vsebujejo 150-300 mg kofeina. Zagotovijo vam energijo, večji fokus in vzdržljivost na treningu. Vsebujejo lahko tudi kreatin, beta-alanin, arginin in citrulin.
 
Uporaba kofeina
 
Nekateri od nas imajo hitrejšo presnovo, spet drugi počasnejšo. Kako bo kofein vplival na telo, je različno od osebe do osebe. Če ste zelo občutljivi na kofein, je uporabo bolje omejiti.
 
Učinke kofeina čutimo že pri 20 mg merici (0,3 mg/kg telesne teže). Če nikoli prej še niste uživali kofeina, potem začnite z najmanjšo merico. Pri nekje 200 mg (3 mg/kg telesne teže), dosežete maksimalno učinkovitost kofeina. Pazite le, da ne prekoračite 600mg kofeina dnevno. Če se pojavijo tresenje, tesnoba in živčnost, zmanjšajte dnevni odmerek.
 
Najvišjo raven kofeina v krvnem obtoku dosežemo 60-90 minut po zaužitju. Zato ga morate zaužiti približno eno uro pred vadbo. Ne pozabite pa, da vas bo držal pokonci tudi do 6 ur, zato ga ne uživajte pozno zvečer, saj lahko vpliva na vaš spanec.Piše: Anamarija Noč

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 17.06.2016 15:03

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.