Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Pozor, skriti sladkor!

pozor-skriti-sladkor
Veste koliko sladkorja pojeste? Ste prepričani? Veliko ljudi se ne zaveda koliko sladkorja zaužije tekom dneva, saj ne vejo, da ni prisoten le v čokoladi, sladoledu ter drugih sladkarijah. Velika večina dnevno zaužitega sladkorja je namreč skrita.

Koliko sladkorja lahko pojemo na dan?

Obstajata dve vrsti sladkorja. Sladkor v naravni obliki, kot je recimo laktoza v mleku, in dodani sladkor, kot je namizni sladkor (saharoza) ter v raznih koncentriranih oblikah kot so sadni sokovi. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije lahko ženske na dan zaužijejo približno 5-6 čajnih žličk (25 g) umetno dodanega sladkorja, moški pa 7-8 žličk (35 g).

Vas zanima, kje vse se skriva sladkor?
 
Svetovna poraba sladkorja se je v zadnjih petdesetih letih potrojila. Ker ga je prehrambna industrija dodajala v vso predelano hrano, je morala najti poceni sladkor, in to je bil koruzni sirup, ki je v Evropi za zdaj manj navzoč kot v ZDA in Kanadi. Živilska industrija dodaja živilom čedalje več sladkorja, česar se večina potrošnikov ne zaveda, saj gre večinoma za skrite sladkorje. Sladkor je popolnoma nepotreben del naše prehrane, saj nima hranilne vrednosti, ne daje občutka sitosti, ima veliko “praznih” kalorij in je zelo pomemben dejavnik pri razvoju različnih bolezni, predvsem sladkorne bolezni in debelosti.
 
Torej, katere hrane se je bolje izogibati? Sladkor najdemo v mnogih živilih, kjer se niti ne zavedamo, da ga vsebujejo. Proizvajalci ga dodajajo v številne izdelke, med njimi celo juhe, omake, solatne prelive, kruh in še bi lahko naštevali. Sadni sokovi, jogurti, kosmiči, kečap, živila, ki jih uporabljamo vsak dan, vsebujejo sladkor, in ko začnemo natančno spremljati, koliko ga pojemo, naš odnos do sladkorja ne more ostati več enak. Celo hrana, ki naj bi bila dietna in hrana z manj maščobami, vsebuje velike količine sladkorja.
 
Berite deklaracije!
 
Najbolj točne podatke o vsebnosti različnih hranil v živilu vam bo povedala deklaracija. Zato berite deklaracije! Odkrijte koliko sladkorja se skriva v določenem živilu. Predvsem bodite pozorni na sestavine, ki imajo končnico –oza: glukoza, saharoza, fruktoza, laktoza, maltoza, saj so to vse oblike sladkorja. Višje na seznamu, kot so navedene te sestavine, več sladkorja ta izdelek vsebuje.
 
Nekaj podatkov o skritih sladkorjih v vsakdanji prehrani, ki vam bodo dali misliti
 
Voda z okusom

Pol litrska plastenka vode z okusom vsebuje tudi do 30g sladkorja, kar lahko enačimo s sedmimi čajnimi žličkami sladkorja. Z eno samo popito plastenko vode tako zagotovite tretjino dnevno priporočene doze sladkorja. Učinek popite pol litrske plastenke je enak učinku zaužitih treh krofov prelitih s čokolado.
 
Sadni sokovi

Sadni sokovi so ravno tako slaba izbira kot pitje drugih sladkanih pijač, saj imajo prav tako visoko vsebnost sladkorja. Celo več, naravni pomarančni in drugi sokovi ter smutiji so celo slabši, saj so polni fruktoze. 100 % sadni sok vsebuje namreč več sladkorja kot tako zelo nezdrava gazirana pijača. Tako na primer 250 ml jabolčnega soka običajno vsebuje 110 kalorij in 26 g sladkorja, 250 ml najbolj znane gazirane pijače pa 105 kalorij in 26,5 g sladkorja.
 
Gazirane in druge sladke pijače

Gazirane sladkane pijače so za zdravje vse prej kot koristne, saj nimajo nutricionistične vrednosti in vsebujejo ogromne količine sladkorja. So glavni krivec za debelost med mladimi. V večini so te pijače le koktajl umetnih barvil, sladkorja in dugih kemikalij. Najbolj znana gazirana pijača na svetu ima na 250 ml 27 g sladkorja. Torej ima liter več kot 100 g sladkorja.

 sugar_in_coke.jpg

Alkohol

Alkohol je prava kalorična bomba, saj vsebuje kar 7 kalorij na gram! Torej imajo več kalorij le maščobe, ki jih imajo 9. Vendar kalorije same po sebi niso največji problem. Težava je v tem, da večina alkoholnih pijač vsebuje večinoma prazne kalorije, ki samo redijo, ne vsebujejo pa nobene hranilne snovi. Poleg tega pa se alkohol presnavlja hitreje kot druga živila in v veliki meri spodbuja tek, saj ima zelo visok glikemični indeks. Največ kalorij imajo žgane pijače in koktejli. Pivo vsebuje manj kalorij kot vino ali žgane pijače,vendar pa vsebuje zelo visok glikemični indeks, ki je glavni razlog za t.i. pivski trebuh.

kalorije_alko_tabela.png

Sadni jogurti

Sadni jogurti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni.  Navadni jogurti vsebujejo od 3 do 5 g sladkorja (oziroma laktoze iz mleka) v 100 g, sadni pa od 10 do 14 g. Glede na to, da običajno pojemo vsebino celega lončka oz. embalaže, s tem zaužijemo tudi primerno večjo količino sladkorja. Tako lahko le z enim sadnim jogurtom pojemo tudi več kot 35 g sladkorja, kar pa je približno 7 čajnih žličk.
 
Hitro pripravljena in zamrznjena hrana – “fast food”

Hitro pripravljena hrana je predelana in vsebuje velike količine ogljikovih hidratov, nezdravih maščob, soli in dodanih sladkorjev.  Če jemo veliko hitre hrane, postanemo od nje odvisni, krivec za to pa je sladkor. Najdemo ga povsod, celo tam, kjer mislimo, da ga ni: v kečapu, kruhu, mesu za hamburgerje ter v vsej drugi predelani hrani.
 
Kosmiči za zajtrk

Kosmiči za zajtrk so prava sladkorna bomba. Nekateri kosmiči vsebujejo na 100 g tudi 30 g sladkorja. To je enako, kot, če bi za zajtrk pojedli šest 5 g kavnih vrečk sladkorja. V povprečju pa vsebujejo nekje 22 g sladkorja.
 
Kako zmanjšati vnos sladkorja?
 
Zapomnite si, že manjše spremembe lahko pomenijo veliko razliko:

- Izogibajte se sladkanju toplih napitkov (kava, čaj, ipd.).
- Ne kupujte živil z manj maščobe, saj vsebujejo več sladkorjev.
- Pojejte več beljakovin in manj ogljikovih hidratov. Beljakovine namreč upočasnijo praznenje želodca in s tem pomagajo ublažiti lakoto.
- Zamenjajte bel kruh, riž in testenine za polnozrnate različice.
- Izogibajte se sladkim in gaziranim pijačam ter alkoholu.
- Ob napadih lakote imejte pri sebi npr. sadje, pest oreščkov, navaden jogur, ipd. Beljakovinska hrana pomaga uravnavati krvni sladkor in raven energije v telesu.


Viri:
- http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/truth-about-sugar
- http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/10-hidden-sugar-bombs/barbecue-sauce
- http://www.izberisam.org/alkopedija/alkohol-kaloricna-bomba/Piše: Tina Kamenšak

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 09.09.2015 16:02

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.