Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

So proteini tudi za hujšanje?

so-proteini-tudi-za-hujsanje
Tudi če tvoj cilj niso ogromni bicepsi, široka ramena in velik hrbet, je dobro da ješ več beljakovin, kot jih ješ sedaj!

Ravno v tem kontekstu igrajo beljakovine pomembno vlogo, saj so drugi najpomembnejši faktor za dosego uspešnih rezultatov (takoj za kalorijami). Kadar želimo izgubiti nekaj kilogramov, moram začeti jesti manj, kot jemo trenutno. (GROZA!)

Ko se pogovarjamo o hujšanju je pomembno, da v procesu izgubimo maksimalno količino maščobe in malo ali nič mišične mase.

Poleg telesne aktivnosti imajo beljakovine ključno vlogo ohranjanja mišične mase. Za boljše rezultate lahko vključimo tekom aktivnosti tudi 10g EAA (esencialnih aminokislin).bKo nam uspe izgubiti prvih nekaj kilogramov se velikokrat začnejo pojavljati težave z nenadzorovano lakoto. Beljakovine sodelujejo tudi pri kontroli našega apetita.

Kaj lahko naredimo s temi informacijami?

V vsak naš obrok vstavimo vir beljakovin, če pa ga že imamo, povečajmo njegov vnos:

  • 1 jajca --> 3 jajca
  • 100g jogurta --> 200g grškega jogurta
  • poli salama --> piščančja prsa v ovitku
  • konzerva tune v olivnem olju --> 2 konzervi tune v lastnem soku
  • testenine v smetanovi omaki --> testenine s piščančjim mesom in paradižnikovo omako

Dnevni cilj vnosa beljakovin je cca. 2g/kg telesne teže. 80 kg oseba naj bi zaužila ~160g beljakovin dnevno. Dnevno količino beljakovin razdelimo (enakomerno) med obroke v dnevu.

Ko se odločiš za izgubo nekaj kilogramov, ne pozabi na zadosten vnos beljakovin, saj ti bodo pomagale do veliko boljših rezultatov! 

Beljakovine lahko zaužiješ tudi v obliki beljakovinskih napitkov. Proteini.si 100% naravne sirotkine beljakovine ne vsebujejo umetnih arom, barvil in ojačevalcev okusa.

IMG 5175
Piše: Kristjan Špan

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 17.01.2022 09:43

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.