Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Učinkovitost PRE-workout izdelkov

ucinkovitost-pre-workout-izdelkov
Ste tudi vi med tistimi, ki se sprašujejo zakaj PRE-workout, katerega ste kupili, ne deluje tako kot bi moral, medtem, ko je vaš prijatelj nad njim popolnoma navdušen? Kaj vse vpliva na učinkovitost in kaj spremeniti, da bo delovanje PRE-workout izdelkov, takšno kot se pričakuje? Preberite si spodnji blog in dobili boste odgovor na vprašanje.

Večina dokaj resnih fitnes navdušencev slej kot prej poseže po stimulansih pred treningom, ki jih poznamo pod imenom boosterji. Včasih se nam zdi, da kupljen izdelek ni tako učinkovit, kot bi moral biti, oziroma sploh ne deluje, medtem ko je prijatelj nad njim popolnoma navdušen. Z napisanim vam želim predati svoje izkušnje glede teh produktov, kot tudi način uživanja le teh, saj le tako pride do polnega izkoristka sestavin.

Preko večletnih izkušenj in testiranj z raznimi boosterji, sem prišel do zaključka, da na efektivnost produkta vpliva več faktorjev.

Med najpomembnejšimi so:

  • kako spočita/utrujena je oseba,
  • koliko energijskih rezerv se ob zaužitji nahaja v telesu,
  • kakšno toleranco do kofeina ima oseba,
  • kdaj pred zaužitjem je oseba nazadnje jedla.

Omenjene postavke so dokaj smiselne, kadar jih ima človek pred sabo. Mnogokrat pa se zgodi, da na njih pozabimo. V primeru, da je človek nenaspan ali je bil tekom dneva fizično precej aktiven, je pred treningom avtomatično na slabši izhodiščni točki, kot nekdo, ki se je dobro naspal.

V primeru resnih priprav na tekmo, ko so zaloge glikogena in maščob v telesu omejene, seveda ne moremo pričakovati podobnega efekta, kot v času dobre prehranjenosti. Moje izkušnje pri tem so celo takšne, da je trening lažje opraviti  v izobilju hrane, kot pa z boosterjem na dieti.

Ljudje verjetno nasplošno zauživajo dokaj velike količine kofeina iz raznih kav, energijskih pijač itd.... Potrebno je razumeti, da kofein deluje na adenozinski receptor (adenozin možganom signalizira utrujenost), kot antagonist (se veže na adenozinski receptor in adenozinu oteži vezavo in s tem signalizacijo utrujenosti). Seveda se z dvigom kofeina povečuje tudi toleranca receptorjev. Tako se nam čez čas zdi, da "kava ne prime več". Oseba z visoko toleranco do kofeina ne bo izkusila enakega navala energije po zaužitju boosterja, kot nekdo, ki drugače ne pije kofeinskih pripravkov.

Vzemimo za primer dve osebi. Prva je zadnji obrok pred zaužitjem boosterja jedla eno uro pred treningom, druga oseba pa tri ure pred treningom. Hrana se v želodcu zadržuje še vsaj dve uri (odvisno od sestave) po obroku. Dokaj smiselno je, da booster na prazen želodec deluje bolj in hitreje kot pri nekom, kjer se samo pomeša z neprebavljeno hrano.

Vsi, ki tovrstne produkte uživamo, poznamo razočaranje po zaužitju, ko enostavno ni učinka. Sam se držim nekaj preprostih pravil, ki mi praktično vedno zagotavljajo delovanje boosterjev.

  • Zadnji obrok jem vedno tri ure pred treningom.
  • Vsaj en dan na teden ne vnašam nobene oblike kofeina- za znižanje tolerance do kofeina.
  • Slabši učinek boosterja na hudi dieti pa je potrebno vzeti v zakup.

Okoliščin, ki vplivajo na delovanje tega izdelka, je verjetno še mnogo. Izpostavil sem le tiste, ki so po mojem mnenju najbolj očitni. Morda je pred razglasitvijo, da nek produkt ne deluje (ali v primeru da deluje izredno dobro), dobro razumeti, zakaj je prišlo do takšnega učinka.Piše: Blaž Hrastnik

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 31.07.2018 08:56

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.