Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Zakaj se punce ne bi smele bati mišic?

zakaj-se-punce-ne-bi-smele-bati-misic
Ideali lepote se razlikujejo. Jaz vedno vzdihujem/pogledujem za mišičastimi ženskimi telesi, zato sem si takšnega tudi oblikovala. Zame to ni samo estetika. Mišice predstavljajo mojo moč (še bolj psihično kot pa fizično) in mojo predanost ter kljubovanje. Morda od vsega še najbolj kljubovanje. Saj poznate tisto: ženske so "šibkejši" spol. Jaz sem ženska in lahko sem vse, kar hočem: Najboljša mama, odlična kuharica, fotografinja, izobraženka, neodvisnica (v vseh pogledih), pin up & fitnes model pri 35ih ... in biti najmočnejša! Najbolj obožujem, ko me v fitnesu ogovorijo fantje z izjavo "Zakaj dviguješ tako težka bremena". "Zato, ker lahko!" Zelo enostavno (oni pa ne morejo). Še bolj priljubljeni pa so mi tisti, ki rečejo: "To pa je resna teža za žensko." To so resne teže in pika!

Poleg tega, da se počutim močno, se počutim tudi nekoliko seksi in ženstveno. Odlično se počutim v svojem telesu. Pogosto poslušam ženske, da jih to odbija in da nikoli nebi imele mišic, kar je tudi ok. Spoštujem to. Če bi vsi izgledali tako, bi bil svet dolgočasen. Za vse tiste ženske, ki se bojijo priodbivanja mišic in izgube ženstvenosti pa je tu nekaj dejstev:
 
1. Ne boste se "nabildale"! Prenehajte govoriti: Mene je strah, da se "nabildam"! Ker to se ne zgodi po naključju. To je dolgotrajen proces, poln odrekanj, napornih treningov, dvigovanja velikih tež, uživanja velikih količin hrane in dodatkov k prehrani.

 2. Na vseh slikah mišičaste punce napenjajo svoje bicepse in trebušne mišice. Ko jih vidite na sprehodu v mestu, ne zgledajo tako, ne hodijo po cesti z napetimi bicepsi in ne izgledajo tako zastrašejoče. Poleg tega na treningu dosežejo mišični pump, ki pa na mojo žalost ne traja dolgo.
 
3. Mišice pomenijo tudi psihično moč. Sigurna sem, da vas večina na to ni tako gledala.  Ampak meni izklesano telo predstavlja vztrajnost, osredotočenost, odrekanje in veliko mentalno moč.
 
4. Mišice imajo svojo funkcijo, varujejo vašo hrbtenico, vaše organe. Najboljše zdravilo proti osteoporozi je torej trening in mišice, ki bodo zaščitile vaše oslabljene krhke kosti.
 
5. Mišice porabljajo veliko kalorij. Mišicam je v mirovanju potrebno več hrane kot pa maščobnim tkivom (maščobam). Četudi je razlika majhna in znaša 5-10 kalorij dnevno za kilogram maščobnega tkiva - v primerjavi z mišicami, ki porabijo 12-20 kalorij dnevno na kilogram mišične mase, je vseeno razlika.
 
6. Po 30. letu začne mišična masa upadati za 3-5 % na desetletje (po nekaterih podatkih tudi do 10 %). Ta pojav se imenuje sarcopenia. Do upadanja mišične mase pride bolj pri ženskah kot pri moških. Najenostavnejši način, da jo preprečite, je trening in prehrana. Ko izgubite 5-10 % mišične mase, ne boste opazili velikih razlik pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Ko pa bo ta primankljaj znašal 50 %, pa boste izgubili veliko moči, vsakodnevna opravila pa bodo postala težak izziv.
 
7. Čvrste mišice pripomorjejo k mlajšemu in bolj zategnjenemu videzu kože (s tem tudi manj celulita).
 
8. Zadnji in meni najljubši razlog pa ta: Vaš otrok bo super ponosen, da ima močno mamo! Moja Tia pravi, da je njena mama močnejša od vseh očetov v šoli. To seveda ni res, pa tudi ni pomembno. Meni je dovolj, da me moj otrok vidi takšno.
Ko boste v prihodnje videli sliko mišičaste ženske, ne odreagirajte z: "Meni je to grdo!" Recite: "Wow, kako močna ženska!" In podpiraje različnost.
 
Za vse , ki trdite, da so mišice samo za moške, pa vam povem to, da so mišice za močne ljudi, ne glede na spol in leta!

 Piše: Daniela - gym freak

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 29.03.2017 12:31

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.