Proteini.si
POUČNI KOTIČEK

Zaščitite kožo pred škodljivimi UV žarki

zascitite-kozo-pred-skodljivimi-uv-zarki
Veliko posameznikov si želi lepo porjavele polti, kjub temu da se večina že dodobra zaveda, da izpostavljanje soncu ni prav nedolžna stvar. Že samo dopustovanje s sončnimi opeklinami ni prav nič prijetno, kajne? Zato poskrbite, da boste letošnji dopust preživeli kar se da prijetno, brez nepotrebnih sončnih opeklin.

Potrebno se je zavedati, da je koža naš največji organ, zato ji je potrebno nameniti še toliko več pozornosti. Že samo opazovanje kože je zelo pomembno, saj se veliko nepravilnosti v našem telesu kaj hitro odraža na spremembah vidnih na sami koži. Zato kreme nikakor niso vse kar naša koža potrebuje, saj le te delujejo kot trenutna zaščita pred zunanjimi dejavniki, kožo pa je potrebno zaščititi tudi od »znotraj«, na kar pa velikokrat pozabimo.

 Betasolar3.jpg

 

Kako se zaščititi pred škodljivimi UV žarki?

Pretirano sončanje lahko poleg opeklin pusti tudi trajne poškodbe in prezgodnje staranje kože. Poznamo več vrst UV žarkov, najbolj nevarni so UV žarki A, B in C. UVB sevanje je najbolj intenzivno sredi dneva medtem, ko je UVA prisotno ves dan in ne povzroča opeklin, kljub temu pa je nevarno za globje poškodbe strukture kože.

Sončni žarki pa nimajo samo negativnih posledic, ampak tudi pozitivne in sicer, UVB žarki omogočajo, da se v koži tvori vitamin D, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in pri delovanju imunskega sistema. Za ljudi, ki preživijo veliko časa v zaprtih prostorih in niso dovolj izpostavljeni soncu, strokovnjaki priporočajo vnos vitamina D v obliki prehranskih dopolnil.

 

Nekaj koristnih napotkov za zmerno in postopno sončenje:

  • Izogibanje soncu med 10. in 16. uro
  • Zadrževanje v senci (če je le možno)
  • Uporaba zaščitnih pokrival
  • Uporaba kreme z zaščitnim faktorjem 30 ali več
  • Pitje zadostne količine tekočine
  • Vnos prehranskih dopolnil, ki pripomorejo k zmanjšanju poškodb kože

 

 Betasolar1.jpg

 

Kaj je Beta Solar in zakaj se priporoča njegova uporaba?

Beta solar je prehransko dopolnilo s sestavinami, ki ščitijo celice kože pred oksidativnim stresom. Oksidativni stres je porušeno ravnovesje med nastajanjem prostih radikalov in antioksidativno zaščito in je na žalost prisoten ves čas našega življenja. Nastaja, ko s svojim življenjskim ritmom in slogom povzročimo, da se začnejo v našem organizmu kopičiti škodljive kisikove spojine. Te spojine predstavljajo veliko število molekul, ki so nastale iz molekularnega kisika in se nahajajo v naših celicah.

Zato je potrebno poskrbeti, da imamo v celicah pravo ravnovesje med kisikovimi spojinami in antioksidanti. V primeru, da ravnovesja ni, nastajajo poškodbe celic, kar se pokaže tudi s pospešenim staranjem kože. Beta solar vsebuje sestavine, ki pozitivno vplivajo na zaščito celic pred UV žarki, ohranjajo zdravo kožo in preprečujejo prezgodnje staranje kože.

- Astaksantin, vitamin C in baker pripomorejo k proizvodnji elastina in kolagena, zaradi katerih je koža bolj čvrsta, prožna in navlažena.

Ena izmed študij je pokazala, da je astaksantin:

  • 14,3 krat močnejši antioksidant kot vitamin E,
  • 53,7 krat močnejši antioksidant kot beta karoten in
  • 64,9 krat močnejši antioksidant kot vitamin C.2

- Lutein varuje kožo pred UV žarki in vpliva ugodno na oči in vid.

- Likopen je rdeč pigment, ki se naravno nahaja v paradižiku. Zagotavlja zaščito celične strukture pred propadom, tako da spodbudi obnovo kožnih celic in zavira poškodbe kože od posledice sonca.

- Beta karoten pa z uravnavanjem pH kože skrbi za vzdrževanje optimalne vlage in zavira prezgodnje straranje kože.

 Izdelek začnite uživati že 2–3 tedne, preden boste izpostavljeni soncu in nadaljujte v obdobju sončenja. Priporočeno je, da zaužijte 1 kapsulo 1-krat dnevno med obroki.


Stop alergiji na sonce

Zadovoljni uporabniki velikokrat poudarijo, da se lahko z redno uporabo Beta Solar prepreči tudi znake alergije na sonce. Alergijo na sonce prav tako lahko preprečimo z vnosom različnih antioksidantov, in drugimi prehranskimi dopolnili, kot so vitamin E, kalcij, folna kislina, omega-3 maščobne kisline,...

 

Betasolar2.jpg

 

Zanimivost: Flamingoti, ki so v osnovi bele barve se prehranjujejo z rakci, kateri vsebujejo veliko astaksantina (vsebuje ga tudi Beta Solar) in zato razvijejo značilno ‘oranžno’ bravo.

 

Viri:

http://www.pozitivke.net/article.php/Sonce-Sijoca-Koza-Antioksidanti-Kreme

https://www.youtube.com/watch?v=9DhH4KVPEtk

 

 Piše: Tamara Omerzel

Kategorija: POUČNI KOTIČEK

Objavljeno: 12.06.2020 13:56

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.