Proteini.si
SVEŽE NOVICE

Zgodovina žensk v športu

zgodovina-zensk-v-sportu
Tekmovalni šport je star že stoletja, saj so se olimpijske igre začele že v stari Grčiji, ko so občudovali fizično moč udeležencev. Skozi zgodovino je bilo sodelovanje žensk v športu odvračano in v nekaterih kulturah je celo veljalo za neprimerno. V starodavni Grčiji ženskam ni bilo dovoljeno sodelovati na olimpijskih igrah, v srednjeveški Evropi pa so bili športi v prvi vrsti rezervirani za moške.

Takrat je bilo to izrazito moško okolje: od nogometa in ragbija do tenisa, gimnastike in atletike. Šele v poznem 19. stoletju so ženske začele sodelovati v organiziranih športih. Pod vodstvom nekaj vztrajnih pionirk so ženske malo po malo podrle ovire, dosegle mejnike in odpravile diskriminacijo, da bi dosegle nekaj, kar je danes povsem normalno: ženske v športu.

1900. - Na olimpijskih igrah v Parizu so predstavili ženski tenis in Britanka Charlotte Cooper je postala prva olimpijska prvakinja v katerem koli športu.

1912. - Ženske plavalne prireditve so bile prvič vključene na olimpijske igre v Stockholmu na Švedskem.

1928. - Na olimpijskih igrah v Amsterdamu na Nizozemskem so bile uvedene ženske atletske discipline in ameriška tekačica Betty Robinson je postala prva ženska, ki je osvojila zlato olimpijsko medaljo v teku na 100 metrov.

1932. – Met kopja je prvič vključen v ženske atletske discipline na Olimpijskih igrah v Los Angelesu v Združenih državah Amerike.

1952. - Ženska gimnastika kot individualno tekmovanje je bila predstavljena na olimpijskih igrah v Helsinkih na Finskem in Maria Gorokhovskaya iz Sovjetske zveze je osvojila sedem medalj, vključno z dvema zlatima, in postala najuspešnejša športnica iger.

1972. - V Združenih državah je bila sprejeta zakonodaja Title IX, ki je zahtevala enakost spolov v izobraževanju in atletiki, kar je vodilo do znatnega povečanja udeležbe žensk in uspeha v športu. Ta zakon je vplival tudi na številne države v Evropi, da so sprejele podobne politike za spodbujanje enakosti spolov v športu. Posledično je ženski šport v Evropi dobil več sredstev in podpore, ženske ekipe pa so začele dosegati večje uspehe na mednarodnih tekmovanjih.

1976. - Romunska telovadka Nadia Comăneci se je zapisala v zgodovino, ko je postala prva telovadka, ki je na olimpijskih tekmovanjih dosegla popolnih 10 točk.

1984. - Na olimpijskih igrah v Los Angelesu v ZDA so uvedli ženski maraton in Američanka Joan Benoit je osvojila prvo zlato medaljo na tem tekmovanju. Ženske kolesarske prireditve so bile prvič vključene na olimpijske igre.

1991. - Na Kitajskem je potekalo prvo uradno svetovno nogometno prvenstvo za ženske, na katerem so zmagale ZDA. Na prvenstvu je tekmovalo 12 ekip.

2012. - Ženski boks je bil v Londonu v Veliki Britaniji prvič vključen na olimpijske igre, ameriška boksarka Claressa Shields pa je osvojila prvo zlato medaljo v srednji kategoriji.

To je le nekaj primerov številnih prelomnih dosežkov žensk, ki se niso bale slediti svojim sanjam. Zgodovina žensk v športu je bogata in kompleksna, zaznamovana s socialnimi, kulturnimi in političnimi spremembami. Udeležba žensk v športu je prehodila dolgo pot, od tega, da so bile odvračane in izključene, do tega, da je postala pomemben in slavljen del sveta športa. Ženske danes še naprej delajo pomembne korake v športu in navdihujejo prihodnje generacije športnic.


Se želiš v zgodovino zapisati tudi ti? 
Obdaruj športnico v sebi in za dan žena izkoristi 20% popust na vsa ženska oblačila. Napolni svojo košarico in v sredo, 8.3.2023, s kodo »WOMEN20« po znižani ceni nakupuj športna oblačila zase ali pa z njimi preseneti tisto prav posebno žensko v svojem življenju.
Piše: Proteini.si

Kategorija: SVEŽE NOVICE

Objavljeno: 06.03.2023 09:21

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.