Proteini.si
ZDRAVI RECEPTI

Alenkini recepti: Domača Nutella

alenkini-recepti-domaca-nutella
Ker so pred vrati prazniki in imamo več časa, je Alenka pripravila super recept za doma narejen čokoladno-lešnikov namaz oz. domačo "Nutello".

Kalorična vrednost:

Nutella na 100 g: 544 kcal; OH: 57,3 g; B: 6 g; M: 31,6 g
domača "Nutella" na 100 g: 546 kcal; OH: 27,7 g; B: 9,1 g; M: 44,3 g

Zakaj je tak namaz bolj zdrav, čeprav je kalorična vrednost zelo podobna? Ker je sestava drugačna. Naj vas ne zavede to, da ima domača več maščob. Res jih ima, ampak te maščobe so izključno dobre maščobe (vir lešniki in kakavovo maslo) medtem, ko ima kupljena Nutella maščobe, ki so večinoma iz rafiniranih rastlinskih olj, ki se jim morate izogibati v velikem loku. Domača Nutella ima občutno manj sladkorja (vir datlji) oziroma, če smo natančni ima za polovico manj sladkorja, ima pa tudi za polovico več beljakovin. Pa še ta podatek, da je v domači "Nutelli" več kot 50% lešnikov, v kupljeni pa le 13%.

Sestavine:

300 g lešnikov
200 g datljev (predhodno namočeni)
60 g bio kakavovega masla
zvrhana žlica grenkega kakava (naslednjič bom dala malenkost več)
žlička bio vanilje v prahu
15 žlic lešnikovega mleka (recept za domače lešnikovo mleko tukaj)
ščepec soli

Priprava:

Lešnike daste v pečico na 180 stopinj (ne na več, ker naj bi se maščobe na višjih temperaturah spremenile v tiste grde trans maščobe) za 10-15 minut, da popoka lupinica. Lešnike potem pregnetete med dlanmi in jih na tak način olupite (sem probala tudi s krpo in je cela packarija). Ni panike, če imajo lešniki še kakšen košček lupinice gor. V močan mešalnik daste vse sestavine (razen mleka) in vse skupaj mešate, po žličkah dodajate lešnikovo mleko. Koliko tekočine? Cca. 15 žlic oz. po občutku, boste videli, kako kremasta/gladka masa bo začela nastajati.

nutella.jpg

Alenka vam želi dober tek!Piše: Nina Valant

Kategorija: ZDRAVI RECEPTI

Objavljeno: 29.10.2014 00:00

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.