Proteini.si
Prikaži 104 izdelkov
Pre-workout izdelki so namenjeni povečanju energije, vzdržljivosti, moči in koncentracije. Zaužijemo jih pred treningom, ko si želimo boljših rezultatov in napredka, imamo manjšo motivacijo ali smo preveč utrujeni. Vsebujejo različne mešanice aktivnih snovi, kot so stimulansi, aminokisline, vitamini, minerali in zeliščni izvlečki.
V raznovrstni paleti izdelkov iz naše spletne trgovine si izberite tistega, ki vsebuje pravo kombinacijo sestavin glede na vaše individualne potrebe in zastavljene športne cilje. Izbirate lahko med izdelki v prahu, tabletah, kapsulah ali tekočinah.
Izbrani filtri:
Razvrsti po
olimp-r-weiler-focus-shot-new-9x60mlOlimp Sport NutritionOLIMP R-WEILER FOCUS SHOT (NEW), 9x60ml
20,99 €
Novost
2 pakiranji | 1 okusHitri nakup
olimp-r-weiler-focus-shot-new-60mlOlimp Sport NutritionOLIMP R-WEILER FOCUS SHOT (NEW), 60ml
2,49 €
Zadnji kosiNovost
2 pakiranji | 1 okusHitri nakup
lfc-pre-workout-320gLiverpool F.C.LFC PRE WORKOUT, 320g
24,99 €
Novost
1 pakiranje | 1 okusHitri nakup
applied-pump-3g-375g-gratis-applied-shakerApplied NutritionAPPLIED PUMP 3G, 375g + GRATIS APPLIED SHAKER
33,99 €28,99 €
15% Akcija
5 okusovHitri nakup
bsn-no-explode-vaso-420g-gratis-bsn-pletena-kapaBSNBSN NO-EXPLODE VASO, 420g + GRATIS BSN PLETENA KAPA
50,99 €44,99 €
12% Akcija
3 okusiHitri nakup
olimp-pump-xplode-powder-300gOlimp Sport NutritionOLIMP PUMP XPLODE POWDER, 300g
27,99 €
1 pakiranje | 2 okusaHitri nakup
da-te-zdravje-ne-pusti-na-cediluDa te zdravje ne pusti na cedilu!Nakupuj po znižanih cenah!17 dni 3:31:39olimp-pump-xplode-shot-9x60mlOlimp Sport NutritionOLIMP PUMP XPLODE SHOT, 9x60ml
21,99 €
2 pakiranji | 1 okusHitri nakup
olimp-pump-xplode-shot-60mlOlimp Sport NutritionOLIMP PUMP XPLODE SHOT, 60ml
2,49 €
2 pakiranji | 1 okusHitri nakup
optimum-gold-standard-pre-workout-advanced-420gOptimum NutritionOPTIMUM GOLD STANDARD PRE-WORKOUT ADVANCED, 420g
35,99 €
1 pakiranje | 4 okusiHitri nakup
olimp-aakg-7500-extreme-shot-new-9x25mlOlimp Sport NutritionOLIMP AAKG 7500 EXTREME SHOT (NEW), 9x25ml
20,99 €
Zadnji kosi
2 pakiranji | 1 okusHitri nakup
olimp-aakg-7500-extreme-shot-new-25mlOlimp Sport NutritionOLIMP AAKG 7500 EXTREME SHOT (NEW), 25ml
2,49 €
2 pakiranji | 1 okusHitri nakup
olimp-r-weiler-shot-new-9x60mlOlimp Sport NutritionOLIMP R-WEILER SHOT (NEW), 9x60ml
20,99 €
2 pakiranji | 2 okusaHitri nakup
olimp-r-weiler-shot-new-60mlOlimp Sport NutritionOLIMP R-WEILER SHOT (NEW), 60ml
2,69 €
2 pakiranji | 2 okusaHitri nakup
olimp-blackweiler-shred-shot-new-9x60mlOlimp Sport NutritionOLIMP BLACKWEILER SHRED SHOT (NEW), 9x60ml
20,99 €
2 pakiranji | 2 okusaHitri nakup
olimp-blackweiler-shred-shot-new-60mlOlimp Sport NutritionOLIMP BLACKWEILER SHRED SHOT (NEW), 60ml
2,69 €
2 pakiranji | 2 okusaHitri nakup
naughty-boy-pump-pre-workout-400gNaughty BoyNAUGHTY BOY PUMP PRE-WORKOUT, 400g
29,99 €
3 okusiHitri nakup
naughty-boy-energy-pre-workout-390gNaughty BoyNAUGHTY BOY ENERGY PRE-WORKOUT, 390g
29,99 €
8 okusovHitri nakup
applied-a-b-e-stim-free-pump-500gApplied NutritionAPPLIED A.B.E. STIM-FREE PUMP, 500g
37,99 €
3 okusiHitri nakup
animal-pump-30-vreckUniversal NutritionANIMAL PUMP, 30 vrečk
69,99 €
Hitri nakup
19 od 104 izdelkov
Pokaži več

 

Zakaj uporabljati pre-workout izdelke?

Za doseganje športnih napredkov in želenega vizualnega izgleda je najpomembnejše, da vsak trening izvedete kar se da kvalitetno. Ker pa včasih vaš nivo energije ni visok, ste izčrpani zaradi službenih in družinskih obveznosti ali premalo spite, tudi treninga ne morete izvesti maksimalno. Če je takih treningov več, ne bo vidnega napredka. Tukaj vam lahko priskočijo na pomoč pre-workout izdelki oz. predvadbeni stimulansi. Gre za posebne formule prehranskih dodatkov, ki jih zaužijete tik pred treningom ali aktivnostjo.

Pre-workout izdelki se ponavadi uživajo iz naslednjih razlogov:

Tak izdelek vam bo dvignil nivo energije, motivacijo in koncentracijo tudi takrat, ko že iščete izgovore o prilagoditvi ali celo izpustitvi treninga. Poleg tega bo vaše mišice oskrbel z vsemi potrebnimi hranili za rast in izboljšal regeneracijo. Uporabljajo ga lahko vsi zdravi polnoletni rekreativni in profesionalni športniki, ki si želijo izboljšati izvedbo svojih treningov in s tem športnih rezultatov.


Se pre-workout izdelki med seboj razlikujejo?

Izdelki se med seboj razlikujejo glede na sestavo ali razmerje sestavin, ki jih vsebujejo in zato tudi drugače učinkujejo. To so najpogostejše sestavine, ki jih najdemo v pre-workout izdelkih:

  • stimulansi (kofein, guarana),
  • druge mešanice aktivnih snovi, kot so aminokisline (arganin, beta lanin, tavrin, citrulin, tirozin), vitamini, minerali in zeliščni izvlečki (vitamin B, C, niacin).

Za določen izdelek se lahko odločite glede na svoje telesne zahteve in učinke, ki jih želite. Pri tem upoštevajte tudi morebitne preobčutljivosti oziroma intoleranco na posamezno sestavino.


Najpogostejše sestavine v pre-workout izdelkih

Kofein– najbolj poznano poživilo, ki stimulativno vpliva na centralni živčni sistem. Po zaužitju se hitro absorbira v krvni obtok in potuje v možgane, tam sprosti možganske receptorje z adenozinom, kar poveča osredotočenost, budnost in koncentracijo. V pravilnih količinah izboljša tudi fizično zmogljivost in moč.

Kreatin
– naravna spojina, ki ima ključno vlogo pri oskrbi mišic z energijo. Povečuje moč, telesno zmogljivost, hitrost in mišično maso. Deluje tako, da poveča količino kreatin fosfata v telesu. Na ta način mišice dobijo energijo hitreje prek glukoze, kar pomeni, da lahko intenzivno trenirate, ne da bi bili pri tem utrujeni. Najhitreje se absorbira, če ga zaužijete skupaj s sladkorjem, zato večina dodatkov pred vadbo vsebuje tudi neko obliko glukoze.

Beta alanin
– Ta aminokislina povečuje raven karnozina (aminokislina iz beta-alanina in L-histidina) v mišicah. Dokazano je, da karnozin ustavi kemične spremembe v mišičnih celicah, ki povzročajo mišično utrujenost. Več kot je karnozina, dlje lahko vadite, preden se vaše mišice utrudijo (1).

L-arginin – esencialna aminokislina, ki pomaga pri razgradnji beljakovin in izboljša krvni obtok ter prekrvavitev. Občutimo, da smo zmožni narediti boljši trening, imamo večji mišični »pump«.

Beta alanin – aminokislina, ki izboljšuje in povečuje mišično vzdržljivost ter uravnava PH vrednost mišic med vadbo, kar pomeni, da preprečuje predčasno zakisanost mišic.

Tavrin – esencialna aminokislina z antioksidativnimi lastnostmi, ki pomaga izboljšati vzdržljivost in povečati energijo. To pomembno lastnost tavrina so potrdile tudi znanstvene študije. Poleg tega pomaga pri regeneraciji, saj zmanjšuje bolečine v mišicah. Vpliva pa tudi na uporabo elektrolitov v telesu, saj pomaga usmeriti več tekočine v mišične celice.

Citrulin malat –je kombinacija amonokisline citrulina in jabolčne kisline (malat), ki povečuje pretok krvi, zmanjša občutek utrujenosti ter izboljša okrevanje po treningu. Zaradi citrulin malata so po treningu mišice manj boleče. Za marsikoga so sicer ravno bolečine v mišicah dober pokazatelj učinkovitega treninga, a pravzaprav vam bolečina preprečuje kakovosten trening naslednji dan, čemur se želite izogniti (2).

Tirozin– aminokislina, ki izboljša fokus oziroma možganske funkcije. Učinek L-tirozina v telesu je pomemben tudi zaradi vloge, ki jo ima pri blaženju stresa. Vaše telo uporablja L-tirozin za proizvodnjo kateholaminov (naravni odziv telesa za blažitev stresa), ta pa ima hkrati tudi vlogo pri proizvodnji nor-epinefrina in dopamina v možganih. Gre za nevrotransmiterja, ki ustvarjata občutek dobrega počutja in budnosti.

Vitamini/minerali – dodatno podpirajo in izboljšajo telesno pripravljenost.


Kdaj vzeti pre-workout izdelek?

Pre-workout ali predvadbene formule se uživa točno takrat, kot pravi njihovo ime – tik pred vadbo. Najbolje je, da si jih privoščite vsaj pol ure pred začetkom treninga, a ne več kot eno uro prej. Nekatere izdelke, kot so napitki z dodanimi BCAA aminokislinami, si lahko pripravite tudi na začetku treninga in jih pijete postopoma med vadbo.

Učinek pre-workout izdelkov naj bi trajal celoten čas vadbe ne glede na to, kako intenzivna je. Vseeno pa vam svetujemo, da preverite embalažo vsakega posameznega izdelka, saj je tudi od sestavin in načina jemanja odvisno, kako dolgo bo po učinek opazen.

Vseeno pa po uživanju opazujte svoje telo, saj je učinek marsikaterega pre-workout dodatka odvisen od posameznika, njegovih prehranjevalnih navad in dejanskih sestavin v prehranskem izdelku. Dejstvo je, da se učinki npr. kofeina, ki je pogosta sestavina pre-workout izdelkov pojavijo že v 15 minutah po zaužitju, sicer pa večina začne učinkovati v približno 1 uri.


Za konec ...

Učinkovitost pre-workout izdelkov je seveda odvisna od vaših telesnih značilnosti, vrste vadbe, ki jo izvajate in njene intenzivnosti. Večino izdelkov se zaužije 20–30 minut pred aktivnostjo, da imajo sestavine dovolj časa, da se absorbirajo in začnejo delovati.

Pomembno je, da se držite priporočenega odmerka na embalaži proizvajalca, saj lahko pretirana uporaba povzroči neželene učinke. Kot pri vseh prehranskih dopolnilih je tudi tu priporočljivo, da se v primeru zdravstvenih težav pred uporabo izdelkov posvetujete s strokovnjakom ali zdravnikom. Pravilno izvajanje treningov, zdrava in uravnotežena prehrana, dovolj spanca in manj stresa so poglavitni dejavniki za doseganje uspehov, pre-workout izdelki pa naj se uporabljajo le kot dodatek k zdravemu načinu življenja.Vir 1: β-alanine supplementation to improve exercise capacity and performance: a systematic review and meta-analysis. (British Journal of Sports Medicine)

Vir 2: Citrulline Malate Enhances Athletic Anaerobic Performance and Relieves Muscle Soreness. (The Journal of Strength and Conditioning Research)

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.