Proteini.si
Prikaži 70 izdelkov
Ko želite poleg ukvarjanja s športom in zdrave prehrane telo podpreti tudi s prehranskimi dopolnili, so vitamini iz naše ponudbe odlična izbira. Kot podporo aktivnemu življenjskemu slogu vam ponujamo vitamin C, vitamin D in vitamine B kompleksa, ki jih strokovnjaki največkrat povezujejo z zdravjem in vitalnostjo. Vsi trije so temelji dobrega počutja, hkrati pa vam lahko pomagajo lažje doseči vaše športne cilje.
Spoznajte, kako lahko izboljšajo vaše zdravje in športne rezultate ter izberite tisti izdelek, ki najbolje ustreza vašim potrebam.
Izbrani filtri:
Razvrsti po
lfc-multi-vitamin-sport-60-tabletLiverpool F.C.LFC MULTI VITAMIN SPORT, 60 tablet
8,99 €
Ni na zalogi
Obvesti me
vrhunski-optimum-whey-gratis-shakerSamo do razprodaje zalogVrhunski Optimum Whey + gratis shakerKupi ga tukaj!12 dni 8:40:22olimp-gold-vit-d3k2-sport-edition-60-kapsulOlimp Sport NutritionOLIMP GOLD-VIT D3+K2 (SPORT EDITION), 60 kapsul
15,99 €
Hitri nakup
olimp-gold-vit-c-2000-shot-new-9x25mlOlimp Sport NutritionOLIMP GOLD-VIT C 2000 SHOT (NEW), 9x25ml
18,99 €
2 pakiranji | 1 okusHitri nakup
olimp-gold-vit-c-2000-shot-new-25mlOlimp Sport NutritionOLIMP GOLD-VIT C 2000 SHOT (NEW), 25ml
2,19 €
2 pakiranji | 1 okusHitri nakup
olimp-vita-min-multiple-sport-20-sumecih-tabletOlimp Sport NutritionOLIMP VITA-MIN MULTIPLE SPORT, 20 šumečih tablet
4,99 €
1 okusHitri nakup
usn-liv-smart-toned-lifestyle-fat-metabolising-support-drink-20x5gUSNUSN LIV.SMART TONED (LIFESTYLE & FAT METABOLISING SUPPORT DRINK), 20x5g
18,99 €
1 pakiranje | 3 okusiHitri nakup
proteini-si-zero-oranzada-vitamin-drink-63gProteini.siPROTEINI.SI ZERO ORANŽADA VITAMIN DRINK, 6,3g
1,09 €
Zadnji kosi
2 pakiranjiHitri nakup
proteini-si-zero-oranzada-vitamin-drink-10x63gProteini.siPROTEINI.SI ZERO ORANŽADA VITAMIN DRINK, 10x6,3g
9,99 €
Ni na zalogi
2 pakiranjiObvesti me
proteini-si-zero-malinovc-vitamin-drink-61gProteini.siPROTEINI.SI ZERO MALINOV'C VITAMIN DRINK, 6,1g
1,09 €
2 pakiranjiHitri nakup
proteini-si-zero-malinovc-vitamin-drink-10x61gProteini.siPROTEINI.SI ZERO MALINOV'C VITAMIN DRINK, 10x6,1g
9,99 €
2 pakiranjiHitri nakup
olimp-folic-acid-400-mcg-60-tabletOlimp Sport NutritionOLIMP FOLIC ACID 400 mcg, 60 tablet
9,99 €
Hitri nakup
olimp-gold-vit-c-1000-forte-60-kapsulOlimp Sport NutritionOLIMP GOLD-VIT C 1000 FORTE, 60 kapsul
15,99 €
Hitri nakup
scitec-monster-pak-40-pakScitec NutritionSCITEC MONSTER PAK, 40 pak.
39,99 €
Hitri nakup
scitec-mega-daily-one-plus-120-kapsulScitec NutritionSCITEC MEGA DAILY ONE PLUS, 120 kapsul
18,99 €
Ni na zalogi
1 pakiranjeObvesti me
swanson-vitamin-d3-1000iu-30-kapsulSwansonSWANSON VITAMIN D3 (1000IU), 30 kapsul
3,99 €
Hitri nakup
olimp-gold-vit-c-2000-20-sumecih-tabletOlimp Sport NutritionOLIMP GOLD-VIT C 2000, 20 šumečih tablet
6,99 €
1 okusHitri nakup
olimp-gold-vit-c-1000-sport-edition-60-kapsulOlimp Sport NutritionOLIMP GOLD-VIT C 1000 SPORT EDITION, 60 kapsul
17,99 €
Hitri nakup
proteini-si-liposomal-vitamin-c-60-kapsulProteini.siPROTEINI.SI LIPOSOMAL VITAMIN C, 60 kapsul
7,99 €
Zadnji kosi
1 pakiranjeHitri nakup
proteini-si-vitamin-d3-2000iu-100-softgel-kapsulProteini.siPROTEINI.SI VITAMIN D3 (2000IU), 100 softgel kapsul
5,99 €
Ni na zalogi
Obvesti me
19 od 70 izdelkov
Pokaži več

 

Pomen zdravega življenjskega sloga za športnike

Uravnotežena prehrana in zdrav življenjski slog z dovolj spanja za večino ljudi zadostujejo za dobro počutje in zadostno mero energije, potrebno za vsakodnevne dejavnosti. Malce drugače pa je, če se redno ukvarjate s športom. Športne dejavnosti, ki telo silijo na rob zmogljivosti, so lahko zanj precej stresne, zato je pomembno, da ga ustrezno podprete z izbranimi hranili.

Čeprav je dodajanje beljakovin pri športnikih pogosto – dodajajo jih zlasti tisti, ki želijo pridobiti mišično maso – obstaja še veliko drugih hranil, ki vam lahko pomagajo doseči cilje ter napredovati med treningi in tekmovanji. Nekatera od teh hranil v telo lahko vnesete s hrano, a količina pogosto žal ni zadostna. Pri tem vam lahko pomagajo vitamini, ki jih jemljete v obliki prehranskih dodatkov.

Treba je vedeti, da so nekateri vitamini in tudi minerali še posebej pomembni za presnovo energije, tvorbo rdečih krvničk, zdravje kosti in boj proti oksidativnemu stresu. Tega kot športnik ne smete prezreti, saj je samo s hranili podprto telo, polno energije, sposobno učinkovitega treninga in potrebne vzdržljivosti.

Strokovnjaki menijo, da so za športnike najpomembnejši naslednji vitamini: vitamin C, vitamin D in B kompleks vitamini. Poglejmo, kakšen je njihov vpliv na telo – zlasti če se intenzivno ukvarjate s športom.

Kako vitamini B kompleksa podpirajo vaša športna udejstvovanja

Vitamini B kompleksa so vodotopni vitamini, ki so v marsičem ključni za pravilno delovanje telesa. Še posebej pomembni so za športnike, ker sodelujejo pri mnogih presnovnih procesih, ki so neposredno povezani z vzdržljivostjo in rezultati pri vadbi. Vitamini B pravzaprav pomagajo pri pretvorbi hrane v energijo in obnovi mišic, ki so bile poškodovane med vadbo.

Vitamini B torej vplivajo na naslednje procese v telesu:

 • presnovni procesi,
 • proizvodnja energije,
 • tvorba rdečih krvničk in sinteza novih celic,
 • mišična gradnja in obnova.

Pomanjkanje vitaminov B kompleksa lahko povzroči zmanjšano energijo, utrujenost, slabšo regeneracijo, pomanjkljiv imunski sistem, slabšo krvno sliko in težave z mišično funkcijo (1, 2).

B kompleks vitamine sicer najdemo v polnozrnatih žitih, piščančjem mesu, mlečnih izdelkih, oreščkih, zeleni zelenjavi ipd. A pri športnikih lahko pogosto pride do povečanih potreb po njih zaradi intenzivne vadbe, stresa za telo ali prehranskih omejitev, ki jih ne moremo zadovoljiti zgolj s hrano. V takih primerih vam lahko na pomoč priskočijo prehranska dopolnila z vitamini B kompleksa iz naše ponudbe. Na voljo je tako B kompleks kot vitamin B12 samostojno, ki je eden izmed najbolj priljubljenih B-vitaminov in zelo pomemben tudi za športnike.

Zakaj je vitamin D pomemben za športnike

V zadnjem času je vitamin D postal prava zvezda med vitamini in prehranskimi dodatki, zlasti zato ker naj bi odlično podpiral imunski sistem. Skoraj vsi naj bi ga imeli v krvi premalo. Nobena izjema niso športniki, za katere je še toliko bolj pomembno, da so zaloge tega pomembnega hranila optimalne.

Gre za v maščobi topen vitamin, ki je pomemben za zdravje kosti, mišic, imunskega sistema in optimalen vnetni odziv telesa. Za športnike je vitamin D še posebej pomemben, saj lahko vpliva na zmogljivost, celjenje poškodb in hitrost okrevanja. Spoznajmo ga podrobneje:

 • pomaga pri rasti mišic, saj spodbuja sintezo beljakovin in rast mišičnih vlaken tipa II, ki so odgovorna za moč in hitrost;
 • izboljša atletsko zmogljivost, saj je povezan z višjim VO2 max, ki je kazalec telesne pripravljenosti športnika;
 • ima sposobnost zmanjšati vnetja v telesu in bolečino;
 • je ključen med vitamini za hitrejše celjenje kosti, saj lahko prepreči in zaceli poškodbe kosti in mišic. Ima namreč vlogo pri uravnavanju kalcija in fosforja za zdravje kosti in pri vzdrževanju zdravega živčnega sistema z nadzorom nad mišično funkcijo;
 • krepi imunski sistem in ščiti pred okužbami (3).

Vitamin D se imenuje tudi sočni vitamin, saj ga v prvi vrsti sintetizira naša koža prek sončnih žarkov. Nekaj ga najdemo tudi v hrani, npr. v mastnih ribah, sardelah, lososu in skušah, pa tudi jetrih, rdečemu mesu in jajčnih rumenjakih. A kot že rečeno, skoraj vsi ga imamo v krvi premalo: izogibamo se sončnim žarkom, kožo mažemo s kremami za sončenje in jo pokrivamo z oblačili, kar preprečuje soncu, da bi opravilo svojo nalogo pri sintezi vitamina D.

Ker sončni žarki vseeno niso nedolžni, je priporočljivo poskrbeti za dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dodatkov. Na povezavi preverite, kateri izdelki z vitaminom D se najdejo v naši ponudbi. Na voljo so tako kapsule kot vitamin D v tekoči obliki, samostojno ali v kombinaciji z vitaminom K2 za še boljšo učinkovitost.


Vitamin C: veliko več kot samo pomoč pri prehladu

Vsi poznamo vitamin C. Ko smo prehlajeni, brez pomaranč in limon z visoko vsebnostjo vitamina C ne gre. A ta vitamin ima še številne druge funkcije v telesu, ne zgolj podpore imunskemu sistemu. Zelo pomembno je, da ga v zadostni meri uživajo športniki, saj ima številne blagodejne lastnosti.

 • Kot močen antioksidant lahko ščiti celice pred oksidativnim stresom, ki ga povzroča vadba. Oksidativni stres lahko namreč povzroči poškodbe mišic, vnetje, utrujenost in slabšo regeneracijo po treningu.

 • Bistven je tudi za sintezo kolagena, ki je glavna strukturna beljakovina v vezivnih tkivih, kot so tetive, vezi, hrustanec in kosti.

 • Sodeluje pri presnovi več aminokislin, ki so gradniki beljakovin. Hkrati pomaga povečati sintezo beljakovin, kot so kreatin, karnitin in nevrotransmiterji, ki so pomembni za proizvodnjo energije, mišično funkcijo in delovanje možganov.

 • Odlično podpira imunski sistem, ki ga lahko oslabi intenzivna in dolgotrajna vadba. Spodbuja namreč tvorbo imunskih celic, ki se borijo proti okužbam in patogenom.

 • Uravnava vnetni odziv, do katerega lahko pride zaradi preveč obremenjenega organizma zaradi napornih treningov.

 • Izboljša absorpcijo železa, ki je bistveno za prenos in dostavo kisika do mišic.

Priporočen dnevni vnos (PDV) vitamina C za odraslega človeka je 80 mg, kar ni težko doseči, če uživate pestro in uravnoteženo prehrano, bogati z vitamini. Največ vitamina C je v živilih rastlinskega izvora, npr. paprika, jagodičevje in citrusi. Veliko ga je tudi v krompirju (4).

A nekoliko več vitamina C je treba zaužiti, če ste fizično aktivni – količina je sicer odvisna od intenzivnosti in trajanja treninga. Nekatere študije celo nakazujejo, da je za športnike blagodejen vnos od 500 do 1000 mg vitamina C na dan, ki lahko izvira iz hrane ali prehranskih dopolnil (5).

A včasih je res težko zaužiti dovolj vitamina C samo s hrano. V takih primerih vam lahko pomagajo visokokakovostni prehranski dodatki z vitaminom C. V naši spletni trgovini so na voljo šumeče tablete, žvečljive tablete, kapsule, bonboni ali tablete vitamina C – bodisi samostojno ali v kombinaciji s cinkom in vitaminom D.


S treningom, zdravim življenjskim slogom in vitamini do boljših uspehov v športu

Uspeh v športu in doseženi športni cilji so zapleten preplet intenzivnih treningov, pravilne športne prehrane, zdravega življenjskega sloga in dovoljšnega vnosa hranil. Če vam jih ne uspe vnesti s prehrano, so tu naša prehranska dopolnila, ki z vitamini in minerali poskrbijo za popolno podporo telesu in treningom za odlične rezultate.


Vir 1: The Biological Role of Vitamins in Athletes’ Muscle, Heart and Microbiota (National Library of Medicine)

Vir 2: B vitamins are the athlete's best micro-nutritional friend (www.healthspanelite.nz)

Vir 3: Role of Vitamin D in Athletes and Their Performance: Current Concepts and New Trends (National Library of Medicine)

Vir 4: Vitamin C (prehrana.si)

Vir 5: Vitamin C Supplementation and Athletic Performance: A Review (National Library of Medicine)

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.