Proteini.si
Prikaži 4 izdelkov
VITAMINI

B KOMPLEKS

4 Izdelkov
Kombinacija vitaminov B, znana kot B kompleks, pomembno vpliva na zdravje in dobro počutje vsakega izmed nas, ne glede na to ali ste profesionalni športnik, rekreativec ali pa se s športom niti ne ukvarjate redno. A dejstvo je, da je B kompleks za športnike še nekoliko bolj pomemben, saj igrajo vitamini B osrednjo vlogo v proizvodnji energije, ki je bistvena za optimalno športno uspešnost. Če s hrano ne uspete zaužiti dovolj vitaminov B, vam na pomoč lahko priskočijo prehranska dopolnila.
Izbrati najboljši B kompleks ni vedno enostavno, a mi vam lahko pomagamo. Preverite izbor B kompleks prehranskih dodatkov iz naše ponudbe.
Izbrani filtri:
Razvrsti po
4 od 4 izdelkov

 

Zakaj je B kompleks za športnike tako pomemben?

Ko si športniki zaželijo energije, najprej pomislijo na ogljikove hidrate, ki nudijo takojšen vir glukoze za intenzivne treninge. Makrohranila res zagotavljajo osnovo za proizvodnjo energije, a za pretvorbo teh hranil v energijo so ključna mikrohranila, zlasti B kompleks.

Ustrezen vnos vitaminov B, tudi v kombinaciji z drugimi vitamini in minerali, je ključnega pomena za vaš športni uspeh, pri čemer pomanjkanje lahko povzroči resne težave z vzdržljivostjo. Velikokrat vitaminov B s hrano ne dobimo dovolj, a na srečo obstajajo prehranska dopolnila, ki vam lahko priskočijo na pomoč.

A najprej preverimo, kateri vitamini spadajo v B kompleks:

 • tiamin (B1)
 • riboflavin (B2)
 • niacin (B3)
 • pantotenska kislina (B5)
 • piridoksin (B6)
 • biotin (B7)
 • folna kislina (B9)
 • kobalamin (B12)

B kompleks vas oskrbi z energijo in poveča vzdržljivost

Športniki potrebujejo stalno oskrbo z energijo, da lahko ohranjajo optimalno vzdržljivost. Pri tem so nepogrešljivi vitamini B kompleksa, saj igrajo ključno vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, kar zagotavlja potrebno energijo. Reden vnos posledično pripomore k boljši vzdržljivosti in zmogljivosti. Pri presnovi so pomembni zlasti tiamin, riboflavin in niacin (1).


B vitamini sodelujejo pri regeneraciji in popravilu mišic

Po intenzivni fizični aktivnosti je pomembno hitro okrevanje mišic. Vitamini B kompleksa pomagajo pri popravilu in obnovi mišičnega tkiva, kar zmanjšuje mišično utrujenost in pospešuje regeneracijo. Ključna pri tem procesu sta zlasti folna kislina in vitamin B12, ki sta bistvena za proizvodnjo celic, vključno z rdečimi krvnimi celicami, ki prenašajo kisik v aktivne mišice (2).


B kompleks podpira imunski sistem

Redni treningi lahko oslabijo imunski sistem športnika. Vitamini B igrajo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema in zmanjšujejo možnost za pojav bolezni (3).


Vitamini B vplivajo na mentalno zdravje

Mentalno zdravje je za športnika oz. športnico prav tako pomembno kot fizično. Vitamini B kompleksa prispevajo k boljšemu delovanju živčnega sistema in lahko izboljšajo razpoloženje ter zmanjšajo občutke utrujenosti in depresije.


Pomanjkanje vitamina B

Kot športnik oz. športnica se morate zavedati, da se potrebe po mikrohranilih, zlasti vitaminih B kompleksa, z intenzivno telesno aktivnostjo povečajo. Hitro je mogoče izčrpati zaloge, saj gre za snovi, ki se uporabljajo pri presnovi hranil. Seveda se določena mikrohranila izgubijo tudi prek znoja, urina ali blata. Hkrati pa pride pri športu tudi do poškodb mišic, kar terja popravilo poškodovanega tkiva, kjer se znova pojavi dodatna potreba po mikrohranilih, kjer B kompleks nedvomno igra pomembno vlogo.

Vitamini B kompleksa so torej posebej pomembni pri proizvodnji energije iz hrane in rdečih krvničk. Gre za dva pomembna procesa za športnike, saj je energija potrebna za gorivo in regeneracijo po treningih, zadostno število krvnih celic pa za prenos kisika do delujočih mišic.

Pomanjkanje vitaminov B kompleksa lahko povzroči resne težave z vzdržljivostjo in vas ovira na vaši poti do zadanih športnih ciljev (5).


Viri B vitaminov v hrani

B vitamine najdemo v različnih živilih, kot so pusto meso, jajca, polnozrnata žita, mlečni izdelki, temno listnata zelenjava, oreščki in stročnice. A kot že rečeno, velikokrat je kot podporo optimalnemu delovanju telesa smiselno jemati prehranska dopolnila.


Kateri B kompleks kupiti?

Pri izbiri dodatkov B kompleksa je pomembno izbrati kakovostne izdelke, ki zagotavljajo pravilno razmerje in koncentracijo posameznih vitaminov. Najboljši B kompleks je odvisen od potreb vsakega posameznika. Na naši spletni strani ponujamo širok izbor preizkušenih in zanesljivih izdelkov, ki bodo ustrezali vašim specifičnim potrebam.

V tej kategoriji boste našli izdelke, ki vam bodo pomagali doseči vaše športne cilje z optimalno podporo vitaminov B kompleksa. Na voljo so naslednji izdelki z optimalno vsebnostjo vitaminov B za vse športnike in tiste, ki za zavedajo pomena podpore telesa z B kompleksom:

 • Tablete Olimp Gold-Vit B Forte vsebujejo kompleks vitaminov B, ki podpira presnovo hranil, proizvodnjo energije, delovanje živčnega sistema, zdravo kožo in tvorbo rdečih krvnih celic. So idealne za športnike in posameznike s stresnim načinom življenja.
 • Kapsule Olimp B12 Forte Bio Complex vsebujejo visok odmerek vitamina B12, obogaten z vitamini in minerali, podpirajo metabolizem homocisteina, pravilno tvorbo krvi in delovanje kardiovaskularnega sistema.
 • Tablete Swanson Vitamin B-12vsebujejo visok odmerek vitamina B12, pomagajo pri presnovi energije, delovanju živčnega sistema in imunskega sistema ter zmanjšujejo utrujenost.
 • Kapsule IronMaxx Vitamin B Bioactive vsebujejo bistvene vitamine B, ki podpirajo presnovo energije, delovanje živčnega in imunskega sistema ter psihološko zdravje.
 • Kapsule Olimp Hepaplus podpirajo delovanje jeter in prebavo, vsebuje vitamine B, ki sodelujejo pri energetski presnovi in imunskemu sistemu.


B kompleks kot podpora na vaši športni poti

Pomen vitaminov B kompleksa za športnike in športnice je jasen: ta življenjsko pomembna mikrohranila so ključna za vaš športni uspeh. B kompleks zagotavlja energijo, podpira regeneracijo, krepi imunski sistem in prispeva k psihološkemu zdravju. Poleg vitamina D in vitamina C gre za ključni dodatek, ki vas podpira na vaši športni poti. Izberite torej najboljši B kompleks za vaše potrebe in bodite korak pred konkurenco z močjo vitaminov B kompleksa.Vir 1: A Review of the Biochemistry, Metabolism and Clinical Benefits of Thiamin(e) and Its Derivatives (National Library of Medicine)
Vir 2: Effect of physical activity on thiamine, riboflavin, and vitamin B-6 requirements (National Library of Medicine)
Vir 3: Role of the B vitamins in the immune response (National Library of Medicine)
Vir 4: The Mental Health Benefits of Vitamin B Complex (Verywellmind)
Vir 5: B-vitamins and exercise: does exercise alter requirements? (National Library of Medicine)

Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.