Proteini.si
Prikaži 11 izdelkov
VITAMINI

VITAMIN D

11 Izdelkov
Vitamin D se imenuje tudi sončni vitamin, saj ga lahko telo pod vplivom sončnih žarkov proizvede samo. A žal je predolgo zadrževanje na močnem soncu za kožo škodljivo, zato je pomanjkanje vitamina D realnost marsikoga od nas. D vitamin pa je za naše zdravje izredno pomemben, saj igra ključno vlogo v številnih telesnih procesih.
Med drugim ohranja zdrave kosti in skrbi za optimalno delovanje mišic. Poleg tega krepi imunski sistem, zmanjšuje vnetja v telesu in podpira telo pri hitri regeneraciji po intenzivnih treningih. Ne glede na to, ali ste profesionalni športnik, rekreativec ali se s športom ukvarjate le občasno, je zadosten vnos vitamina D bistven za vzdrževanje vaše fizične zmogljivosti in splošnega dobrega počutja. Pomanjkanje vitamina D lahko namreč negativno vpliva na vašo telesno pripravljenost, kar se kaže kot oslabljene mišice in utrujenost. Pri dvigu ravni vitamina D v krvi vam lahko pomaga zadrževanje na soncu v varnem delu dneva ali uživanje prehranskih dodatkov z vitaminom D. Vabimo vas, da si ogledate našo široko ponudbo visokokakovostnih dodatkov vitamina D, ki so idealni za potrebe športnikov in vsakogar, ki mu je mar za zdravje in dobro počutje.
Izbrani filtri:
Razvrsti po
11 od 11 izdelkov

 

Zakaj je vitamin D pomemben za športnike

Uživanje veliko vitaminov in mineralov je blagodejno za vsakega izmed nas. Med vitamini pa ima D prav posebej pomembno mesto. Kot že omenjeno, ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja kosti in mišic (1), kar je še posebej pomembno za športnike. Podpira absorpcijo kalcija in fosforja za močne in zdrave kosti ter prispeva k pravilnemu delovanju mišic. Vitamin D igra pomembno vlogo tudi pri zdravem imunskem sistemu in zmanjšanju vnetij v telesu, kar je bistveno za hitro regeneracijo po telesnih naporih in preprečevanje poškodb (2, 3).


D vitamin in njegova vloga pri delovanju mišic

Vitamin D spodbuja optimalno delovanje mišic, kar je temeljnega pomena za športnike. Ne prispeva samo k boljši mišični moči, temveč tudi zmanjšuje tveganje za poškodbe pri padcih, s katerimi se športniki pogosto srečujejo pri intenzivnih športnih aktivnostih (4).

Raziskave na področju športne medicine kažejo, da ima vitamin D blagodejen vpliv na mišična vlakna, saj izboljšuje njihovo delovanje in zmogljivost. Prispeval naj bi k večji mišični moči in zmanjšal utrujenost mišic, kar je še posebej pomembno pri športih, ki zahtevajo moč in vzdržljivost (5).

Poleg tega je bilo v raziskavah ugotovljeno, da ima D vitamin tudi pomembno vlogo pri preprečevanju mišične oslabelosti in atrofije (4), kar je ključno v obdobjih z manjše fizične aktivnosti ali v času poškodb.


Vitamin D – ključ do hitre regeneracije po vadbi

Vitamin D ima tudi izjemno vlogo pri regeneraciji telesa po vadbi, kar je še posebej pomembno za športnike, ki se redno srečujejo z intenzivnimi fizičnimi obremenitvami. Treba je vedeti, da veliki fizični napori za telo pravzaprav pomenijo določeno obliko vnetja. In ena izmed najpomembnejših prednosti dodajanja vitamina D je njegov vpliv na zmanjševanje vnetij v telesu (6).

Vnetja v telesu so lahko namreč razlog za daljši čas regeneracije po športnih aktivnostih, poleg tega pa lahko prispevajo k povečanemu tveganju za poškodbe. Novejše študije kažejo, da lahko vitamin D učinkovito zmanjša vnetne odzive v telesu in pospeši proces celjenja poškodovanih mišic (7). Ta lastnost vitamina D je še posebej koristna prav za športnike, saj jim omogoča hitrejše okrevanje in vračanje k rednim treningom.

Poleg tega vitamin D prispeva k boljši mišični regeneraciji (7). To je pomembno ne samo za okrevanje po poškodbah, temveč tudi za vsakodnevno regeneracijo mišic po intenzivnih treningih. Ustrezna raven vitamina D v telesu pomaga pri hitrejšem obnavljanju mišičnih vlaken in zmanjšuje utrujenost mišic, kar športnikom omogoča bolj učinkovito in produktivno vadbo.


Kako telesu zagotoviti dovolj vitamina D?

Vitamin D je torej bistven za vse nas, če se želimo počutiti dobro, za športnike in vzdrževanje optimalne športne zmogljivosti pa je še toliko bolj pomemben. Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, saj ga koža ob izpostavljenosti soncu naravno proizvaja. Zato je pomembno, da nekaj časa preživite na soncu, zlasti v jutranjih in poznih popoldanskih urah, ko so sončni žarki manj močni in na ta način spodbudite naravno proizvodnjo vitamina D.

Žal pa se v zimskih mesecih pogosto ni mogoče naužiti sonca. V takih primerih je pomembno, da D vitamin pridobivate tudi iz drugih virov. Prehrana je ena od možnosti – nekatera živila so naravno bogata z vitaminom D, npr. mastne ribe (npr. losos, sardine in skuša) in jajca.

A samo s hrano priporočene dnevne količine vitamina D skorajda ni mogoče zaužiti, zato so prehranska dopolnila praktičen in učinkovit način za zagotovitev zadostnega vnosa, da vas ne bi pestilo pomanjkanje vitamina D. To je še posebej pomembno za športnike, saj jim zaradi intenzivnih fizičnih aktivnosti in potrebe po hitri regeneraciji mišic še posebej koristi.

Zato je tu naša ponudba prehranskih dopolnil z vitaminom D, k obsega širok izbor visokokakovostnih izdelkov, zasnovanih za vse, ki za zavedajo koristi vitamina D – zlasti za športnike. S kombinacijo uživanja na soncu, uravnotežene prehrane in kakovostnih prehranskih dopolnil boste svojemu telesu zagotovili optimalno količino vitamina D, ki je potrebna za vrhunsko športno učinkovitost in splošno dobro počutje.


Kako izbrati pravi vitamin D

Izbira pravega dodatka z vitaminom D je lahko ključna za vaš športni napredek. V naši ponudbi najdete različne vrste dopolnil uveljavljenih blagovnih znamk, ki so enostavne za uporabo in učinkovite. Vsak izdelek je skrbno izbran in testiran, da zagotovi najvišjo kakovost in zadovolji specifične potrebe športnikov.

Med izdelki so različne oblike dopolnil, kot so kapsule, mehki gumijevi bonboni in kapljice, ki so primerne za različne potrebe in preference. Na voljo so tudi kombinacije vitamina D z drugimi hranili, kot je vitamin K2, ki spodbuja absorbcijo vitamina D. V ponudbi so izdelki priznanih blagovnih znamk, kot so Olimp Sport Nutrition, NOW Foods, IronMaxx, pa tudi naše lastne blagovne znamke Proteini.si.


Vitamin D – vaš zaveznik na športni poti

Vitamin D ni običajno prehransko dopolnilo, lahko je vaš partner na poti do športnih uspehov – podobno kot vitamin C in B kompleks. Ne glede na to, ali ste profesionalni športnik ali rekreativec, je priporočljivo, da v vaši športni rutini zavzema pomembno mesto. Podpira zdravje kosti ter ugodno vpliva na mišice in hitro regeneracijo, da lahko svoje telo ohranite v najboljši možni formi.


Povzemimo glavne prednosti vitamina D za športnike:

  • krepi zdravje kosti in mišic,
  • izboljša mišično moč in zmogljivost,
  • podpira hitro regeneracijo po vadbi,
  • prispeva k boljšemu delovanju imunskega sistema.

Odkrijte našo ponudbo prehranskih dopolnil z vitaminom D in izberite najboljšega za svoje potrebe. Naj postane ključni del vaše športne prehrane in vam pomaga pri doseganju vrhunskih rezultatov.
Vir 1 – Vitamin D Promotes Skeletal Muscle Regeneration and Mitochondrial Health (www.frontiersin.org)

Vir 2 – Sports Health Benefits of Vitamin D (National Library of Medicine)

Vir 3– Role of Vitamin D in Athletes and Their Performance: Current Concepts and New Trends (National Library of Medicine)

Vir 4 – Effects of vitamin D and calcium supplementation on falls: a randomized controlled trial (National Library of Medicine)

Vir 5 – Effects of Vitamin D on Muscle Function and Performance: A Review of Evidence from Randomized Controlled Trials (National Library of Medicine)

Vir 6 – Vitamin D deficiency: Supplements may lower risk of inflammatory diseases (www.medicalnewstoday.com)

Vir 7– Effects of vitamin D supplementation on muscle function and recovery after exercise-induced muscle damage: A systematic review (onlinelibrary.wiley.com)


Potrebujete pomoč

Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro

Prijava na E-novice
Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in novostih
Politika piškotkov
Spletna trgovina Proteini.si uporablja piškotke, da vam lahko s pravilnim delovanjem zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o piškotkih lahko kadarkoli odstranite - shranjeni so v vašem brskalniku. Več o piškotkih...
Proteini.si   Prosimo, počakajte.